24.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάEuro 2020: Φτάσαμε στο τέλος 

Euro 2020: Φτάσαμε στο τέλος 


Του Δημήτρη Σαββαΐδη, 

Γράφοντας το εν λόγω άρθρο μια μελαγχολία επικρατεί μέσα μου, καθώς το φετινό Euro οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα ο αρθρογράφος είναι παράφρων και ότι υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα για να μελαγχολήσει κάποιος. Δεν πειράζει, όλοι μας έχουμε εκείνα τα ασήμαντα πραγματάκια που μας κάνουν λίγο πιο ευαίσθητους. Το Euro 2020, άντε και για εκείνους που το θέλουν 2021, μπαίνει στη λίστα των καλύτερων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που έχω παρακολουθήσει.  

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να με συναρπάσει τόσο πολύ. Τελικά η ευχή μου στο άρθρο της ανασκόπησης βγήκε αληθινή, καθώς και τεράστια ντέρμπι βλέπουμε και οι αγωνιστικές εκπλήξεις έκαναν την εμφάνισή τους από την πρώτη σέντρα. Η επανεμφάνιση του κόσμου, δε, στις εξέδρες, με φυσιολογικά ποσοστά πληρότητας, έδωσε μια άλλη αίγλη στο τουρνουά. Φωνές, συνθήματα, κλάματα και οι χυμένες μπύρες από τους πανηγυρισμούς επέστρεψαν για τα καλά και έκαναν εμάς τους γηπεδόφιλους να ζηλέψουμε για τα καλά. Ας κάνουμε, όμως, τώρα μια αναδρομή σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της φετινής διοργάνωσης. 

Ο τραυματισμός που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη 

Στην αναμέτρηση μεταξύ της εθνικής ομάδας της Δανίας και αυτής της Φιλανδίας για τον B όμιλο, στο 42ο λεπτό ο άσος της Ίντερ Κρίστιαν Έρικσεν έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο χορτάρι. Θα ήθελα να μην μπω σε περαιτέρω πληροφορίες, καθώς το θέμα έχει καλυφθεί με «εξονυχιστική» λεπτομέρεια από όλη τη δημοσιογραφική και μη κοινότητα και μάλιστα κάποιοι επέλεξαν να ανεβάσουν τα νούμερα τηλεθέασής τους, δείχνοντας την άτυχη στιγμή ξανά και ξανά. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην αξιοσημείωτη κίνηση των υπόλοιπων παιχτών της Δανίας, οι οποίοι έστησαν ένα ανθρώπινο τείχος, προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο της οικογένειας του άτυχου σταρ όσο και του ίδιου. Από εκεί και πέρα του εύχομαι η επιστροφή του στο χορτάρι να έρθει σύντομα.

Στιγμιότυπο πριν τον ημιτελικό Αγγλία-Δανία, με τον Άγγλο αρχηγό Χάρι Κέιν να προσφέρει στον Δανό αρχηγό Κρίσταν Κγιάερ μια φανέλα του Κρίστιαν Έρικσεν. Πηγή Εικόνας: Talk Sport

Το ποδόσφαιρο συμβάλλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση    

Το ποδόσφαιρο γεννήθηκε για όλους και τη σημερινή εποχή ο φασισμός, η ξενοφοβία, ο μισογυνισμός και η ομοφοβία δεν χωράνε στα πέταλα, ούτε και πουθενά δηλαδή. Φέτος, πέρα από το γονάτισμα μερικών -τονίζω μερικώνχωρών για το Black Lives Matter, έντονη είναι και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητας. Σημαίες του Ρride κοσμούσαν πολλές φορές τις εξέδρες των γηπέδων, ενώ κάποιοι αρχηγοί των ομάδων φορούσαν το περιβραχιόνιο στα χρώματα του Ρride, ανάμεσά τους και ο Μάνουελ Νόιερ, τον οποίο η UEFA τιμώρησε για τη συγκεκριμένη πράξη. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου θέλησε να «ντύσει» στα ανάλογα χρώματα την περίφημη Αllianz Arena, πράγμα το οποίο απετράπη με απόφαση της UEFA. Στο στόχαστρο της UEFA μπήκαν τα ματς της Ουγγαρίας, καθώς παρατηρήθηκαν ρατσιστικά συνθήματα και ομοφοβικά πανό από μεγάλη μερίδα των Ούγγρων οπαδών. Με ανακοίνωση της η UEFA ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα, καθώς στο Ουγγαρία-Πορτογαλία σηκώθηκε ομοφοβικό πανό με αποδέκτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ στο παιχνίδι Ουγγαρία-Γαλλία στη Βουδαπέστη ο Κιλιάν Εμπαπέ έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Επιπλέον, ένα ακόμα λυπηρό γεγονός εκτυλίχθηκε στο ματς ανάμεσα στη Δανία και τη Τσεχία στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου διακρίνονται άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου να κατάσχουν μία σημαία στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από οπαδούς των Σκανδιναβών.

Οι εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης 

Αναμφίβολα, το Euro 2020 χαρακτηρίζεται ανατρεπτικό, καθώς οι ποδοσφαιρικές εκπλήξεις ξεκίνησαν από νωρίς. Κάτι άλλο που με συναρπάζει προσωπικά είναι ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Από τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαιρικού χάρτη, με εξαίρεση την Ιταλία, δεν μπορούσα να βρω ένα ξεκάθαρο φαβορί. Ωστόσο, ανακαλύψαμε νέες σπουδαίες ομάδες, εκ των οποίων μια πρωταγωνίστησε μέχρι και τον ημιτελικό (Δανία), κερδίζοντας τις καρδιές εκατομμύριων φιλάθλων. Η προαναφερθείσα, Δανία, αποκλείστηκε στον μεγάλο ημιτελικό απέναντι στους «διψασμένους» για τίτλο Άγγλους και αποχαιρέτησε την διοργάνωση, τελειώνοντας το «τρελό» ταξίδι της. Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήρθε από τους Ελβετούς, οι οποίοι πέταξαν έξω την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία από τον πρώτο κιόλας γύρω της φάσης των νοκ-αουτ αγώνων, σε ένα ματς «απαγορευμένο» για καρδιακούς. Επίσης, η αγαπημένη μου ομάδα στο τουρνουά, η Τσεχία, με το δυναμικό σύνολο της και το πάθος που έβγαζε στα παιχνίδια της, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, με αποκορύφωμα το ότι πέταξε στο καναβάτσο τους αδιάφορους Ολλανδούς. Με το «πρωτοπαλίκαρο» Πάτρικ Σικ, ο οποίος έφτασε τα 5 γκολ στην διοργάνωση, οι Τσέχοι δήλωσαν παρόν. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον μεγάλο Αντρέι Σεβτσένκο, που αυτή τη φορά από το πόστο του προπονητή κατάφερε να οδηγήσει τους Ουκρανούς μέχρι τους «8» της διοργάνωσης.

Οι Άγγλοι οπαδοί είχαν πολλούς λόγους για να πανηγυρίσουν στο φετινό Euro, μιας και έφτασαν στον πρώτο τους τελικό από το 1966. Πηγή Εικόνας: Carl Racine/ Reuters

Η μεγάλη απογοήτευση 

Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία βρέθηκαν εκτός από νωρίς. Κατά τη γνώμη μου, όμως, το βραβείο της πιο αποτυχημένης πορείας του φετινού Euro το διεκδικούν οι «Τρικολόρ», καθώς αποκλείστηκαν από έναν -θεωρητικά- κατώτερο αντίπαλο με βάση το ατομικό ταλέντο των παιχτών του. Τα πολλά εκατομμύρια της Γαλλίας ναυάγησαν απέναντι στην παρέα των Τζάκα, Σεφέροβιτς και του ήρωα Σόμερ και έτσι τους έστειλαν πρόωρα διακοπές στη Μύκονο. Αρνητικός συντελεστής σε αυτήν την αποτυχία ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ, καθώς έχασε το πέναλτι και τελείωσε το τουρνουά με 0 γκολ και 0 ασίστ, βάζοντας το κερασάκι στην απογοητευτική τούρτα όλης της χρονιάς. Φυσικά, έχει όλο το μέλλον μπροστά του και σίγουρα οι επιτυχίες δεν θα αργήσουν να επιστρέψουν στο στρατόπεδο των Τρικολόρ. Αμφότερες οι υπόλοιπες ομάδες αποκλείστηκαν από την Αγγλία και το Βέλγιο αντίστοιχα. 

Ο μεγάλος τελικός 

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε, με δυο παραδοσιακά ποδοσφαιρικά μεγαθήρια να μοχθούν για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Η Ιταλία της γενιάς Κιελίνι και Μπονούτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους φιλόδοξους και πάντα μετριόφρονες Άγγλους. Τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν να παίξουν σε τελικό μεγάλου τουρνουά από το Μουντιάλ του 1966. Με ειδική ανακοίνωση του, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ενέκρινε παράταση στο κλείσιμο των παμπ για το μεγάλο ματς της Κυριακής. Αναμένεται να γίνει ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, αντάξιο της ιστορίας των δύο ομάδων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σαββαΐδης
Δημήτρης Σαββαΐδης
Γεννημένος το 2001 και μεγαλωμένος στην Αθήνα, βρίσκεται στο προπτυχιακό στάδιο των σπουδών του στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Στοχεύει μελλοντικά να ασχοληθεί με το κλάδο των πρώτων υλών. Κύρια ενδιαφέροντά του αποτελούν το περιβάλλον, η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.