23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤέταρτο κύμα ή εμβολιασμός;

Τέταρτο κύμα ή εμβολιασμός;


Του Γιάννη Μυταυτσή, 

Η πανδημία κάνει αισθητή την παρουσία της για τέταρτη φορά από ό,τι φαίνεται και στην χώρα μας, αφού η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων δειγμάτων, δε θα μπορέσει να αποφύγει το νέο κύμα. Βέβαια, σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να απαριθμήσει τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στους εφιαλτικούς αριθμούς του χειμώνα. Η ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού είναι σημαντική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία του κράτους και την εύρυθμη λειτουργία της.

Στην χώρα μας πρέπει να σεβόμαστε και να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάνοντας το εμβόλιο θα κερδίσουμε τις ζωές που χάσαμε, ενώ παράλληλα κάθε κλάδος της οικονομίας και, ιδίως, ο τουρισμός, που αποτελεί την βαριά «βιομηχανία» της οικονομίας, στηρίζοντας την χώρα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα σταθεί στα πόδια του δίχως περιορισμούς και ανασφάλειες. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν επέδρασσε ποτέ αρνητικά στην κοινότητα, ίσα ίσα προστάτεψε την δημόσια υγεία.

Πηγή εικόνας: hygeia.gr

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα μας εισήλθε επίσημα στην πανδημία, τα πράγματα λειτούργησαν αρνητικά, ως λαός υφιστάμεθα περιορισμούς, κοινωνικούς και οικονομικούς. Η Ελλάδα έφτασε στο σημείο, κατά το δεύτερο lockdown, να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την πανδημία και να μην μπορεί να ελέγξει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ότι ο εμβολιασμός θα επαναφέρει την χώρα σε φυσιολογικά επίπεδα. Πέραν της διασφάλισης της δημόσιας και προσωπικής υγείας, η οικονομία πρέπει σύντομα να βρει τους ρυθμούς της, ώστε να μην επιστρέψει στα προ των μνημονίων χρόνια. Ακόμη, είναι γνωστό τοις πάσι ότι μεγάλο μέρος των Ελλήνων δραστηριοποιείται στον τουρισμό που, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί την για χρόνια βαριά «βιομηχανία» της Ελλάδος και εδώ και δύο θερινές περιόδους λειτουργεί σε χαμηλά στάνταρ, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν.

Σ’ αυτό το σημείο, όμως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο διαχωρισμός τον εμβολισμένων από τους μη εμβολιασμένους είναι μέτρο απαράδεκτο σε μια Δημοκρατία, όπως αυτήν της χώρας μας. Είναι σεβαστή η άποψη του καθενός απέναντι στο εμβόλιο, ωστόσο, σεβαστή πρέπει να γίνεται και η ανθρώπινη ζωή που δεν μπορεί να περιορίζεται σε καλούπια. Κάθε πολίτης παίρνει την προσωπική του ευθύνη σχετικά με τον εμβολιασμό, αλλά αυτός ο «ρατσισμός», που δημιουργείται τελευταία, θα πολώσει το κλίμα μεταξύ των πολιτών. Προτιμότερο είναι η κυβέρνηση να πείσει με σοβαρές καμπάνιες και αδιάσειστα στοιχεία για την σημαντικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού παρά να διαχωρίζει τους ανθρώπους με «ταμπέλες».

Πηγή εικόνας: news.ccci.org.cy

Ολοκληρώνοντας, ο εμβολιασμός δεν συνιστά τον κίνδυνο, αλλά την ασφάλεια και προαναγγέλλει την επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα πρέπει να μπει στον δρόμο της και την παρούσα στιγμή μόνο η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.