19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚαθαρές εξηγήσεις

Καθαρές εξηγήσεις


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού φαίνεται πως έχει ξεκινήσει. Εν μέσω θέρους, η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ενισχύεται εξαιτίας της κάμψης που καταγράφεται στην πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ήδη, το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας κι εν γένει της καθημερινότητας επιβαρύνεται με νέους περιορισμούς που μας γυρίζουν στο -προ δύο εβδομάδων- καθεστώς. Έχει φουντώσει η δημόσια συζήτηση αναφορικά με το «τι μέλλει γενέσθαι», υπό τη νέα αυτή απειλή, ενώ η προσπάθεια να πεισθούν οι «αρνητές» να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα συνοψίζεται στην τακτική «μαστίγιο και καρότο». Εν πάση περιπτώσει, αυτό που απαιτείται, πρωτίστως, είναι ορισμένες καθαρές εξηγήσεις εκ μέρους των κυβερνώντων με αποδέκτη το σύνολο της κοινωνίας.

Πηγή εικόνας: REUTERS/MIKE BLAKE

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εξαιτίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, αυτή τη φορά. Τo lockdown του Μαρτίου του 2020, όπως κι αυτό του του Νοεμβρίου του 2021, είχαν ως στόχο να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή από τις συνέπειες της πανδημίας και αποτελούσαν μονόδρομο, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα του εμβολιασμού. Πλέον, η δυνατότητά αυτή υπάρχει και η πρόσβαση στα εμβόλια είναι καθολική, ελεύθερη, ευχερής και δωρεάν. Είναι, επομένως, ζήτημα ατομικής ευθύνης κάθε ανθρώπου να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και οι συμπολίτες του.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να στερηθούν εκ νέου τα δικαιώματά τους οι συνεπείς πολίτες, επειδή μια μειοψηφία επιλέγει να πιστεύει θεωρίες συνωμοσίας, να υποκαθιστά την επιστημονική κοινότητα ή απλώς να αδιαφορεί. Δε θα δίνουμε λογαριασμό στο κράτος για την ώρα που βγαίνουμε από το σπίτι μας, τον προορισμό μας και την ώρα επιστροφής μας ούτε θα κυκλοφορούμε «φασκιωμένοι». Δε θα κλείσουν ξανά σχολεία, φροντιστήρια, πανεπιστήμια και δε θα τεθεί εκ νέου σε κατάσταση υπολειτουργίας το σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας δια των διαδικτυακών υποκατάστατων. Δε θα ξαναμπούν λουκέτα στις επιχειρήσεις, δεν θα καταστραφούν κι άλλοι επαγγελματίες ούτε θα χάσουν τη δουλειά τους κι άλλοι. Δε θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω η ψυχική υγεία των πολιτών, ένεκα του παρατεταμένου εγκλεισμού, και δεν θ’ αυξηθούν κι άλλο η κατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών, η χρήση ψυχοφαρμάκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όσο σεβαστός οφείλει να είναι ο προαιρετικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, άλλο τόσο σεβαστά οφείλουν να είναι τα δικαιώματα όλων ημών που υποφέραμε από την καραντίνα κι ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Είναι, εν τέλει, ζήτημα δικαιοσύνης και παράμετρος της παιδαγωγικής αποστολής που καλείται η  Πολιτεία να επιτελέσει.

Τα ανωτέρω οφείλουν να καταστούν σαφή και στους ειδικούς της Υγείας που ασχολούνται με το ζήτημα, διότι δεν πρόλαβε να ενσκήψει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας και ν’ αυξηθούν τα κρούσματα, και ήδη ορισμένοι λοιμωξιολόγοι -σεσημασμένοι για την υπερβολική τους αγάπη στο γυαλί- σπέρνουν τον πανικό επί δικαίων και αδίκων.

Θα πρέπει, επίσης, πλην της κυβέρνησης ν’ αναλάβει τις ευθύνες του το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Όσοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «σοβαροί» και «υπεύθυνοι» θα πρέπει να σταματήσουν να «χαϊδεύουν τα αυτιά» των αντιεμβολιστών μόνο και μόνο επειδή αυτοί βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Η τελευταία βαρύνεται, σίγουρα, με αρκετά και σημαντικά σφάλματα και αποστολή της αντιπολίτευσης είναι να τα αναδεικνύει. Αυτό, όμως, είναι τελείως διαφορετικό από το να βγαίνει κορυφαίο στέλεχος του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, το οποίο φέρει την ιατρική ιδιότητα κι έχει χρηματίσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και να συμπαρατάσσεται ευθέως με τους αρνητές του εμβολιασμού. Θα πρέπει, επιπλέον, να σταματήσει και ο ιδιότυπος, κεκαλυμμένος, λαϊκισμός κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τη δήθεν ελλιπή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι να δίνει μία επιπρόσθετη δικαιολογία σε όσους αποφεύγουν να εμβολιαστούν, αν όχι να δικαιώνει εν μέρει τη στάση τους. Δεν πάσχουμε από έλλειψη πληροφόρησης, αλλά από υπερπληθώρα. Και μέσα σε αυτόν τον υπερκορεσμό, ο καθένας γνωρίζει τις συνέπειες του κορωνοϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Έχει δει τον πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων και έχει πληροφορηθεί σε όλους τους τόνους ότι -σχεδόν όλοι- οι νοσούντες από covid-19 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι λοιποί θεσμικοί φορείς οφείλουν να παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να «ζητιανεύουν» τη συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια.

Πηγή εικόνας: cna.gr

Αξίζει, τέλος, μια αναφορά και στο ρόλο ορισμένων ΜΜΕ. Αφενός οδύρονται για την εξέλιξη του εμβολιασμού στην χώρα μας αφετέρου με χαρακτηριστική «κουτοπονηριά» δημοσιεύουν πηχυαίους τίτλους, όπως «Θάνατος λίγο μετά τη δόση του εμβολίου…», τη στιγμή που ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί από τους ειδικούς η ακριβής αιτία θανάτου κάποιου που λίγο πριν είχε, όντως, εμβολιαστεί…

Η Ελλάδα υπήρχε πριν την πανδημία και θα υπάρχει και μετά αυτήν. Το μείζον ζήτημα είναι η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η κοινωνία της, μετά κι αυτήν την κρίση. Καθαρές εξηγήσεις, λοιπόν…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.