16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΗ μετάλλαξη του ιού μπήκε και στο χρηματιστήριο

Η μετάλλαξη του ιού μπήκε και στο χρηματιστήριο


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Με ήπιους πτωτικούς ρυθμούς ξεκίνησε το χρηματιστήριο Αθηνών, με τα βλέμματα στραμμένα στην Αlpha Bank. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, στο επίκεντρο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε με ελάχιστες μονάδες. Σε γενικές γραμμές, αυτή η εβδομάδα θα έχει πρωταγωνιστή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, αφού η ολόκληρη της διαδικασίας θα είναι σημαντικός παράγοντας για τις επόμενες ημέρες του κλάδου αλλά και του χρηματιστηρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 903,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,75 μονάδων (-0,66%) και 910,78 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 36,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 2.186,15 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 568,39 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -6,56% της Aegean, όπως και η άνω του 2% πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, και Μυτιληναίο, άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Οι απώλειες, επίσης, σε ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, και ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, Titan, Ελλάκτωρ, και ΕΥΔΑΠ ξεχώρισαν θετικά σήμερα, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τις Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Σαράντης, και Coca Cola να κλείνουν με μικρά κέρδη.

Το χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεισε πτωτικά χάνοντας το επίπεδο των 900 μονάδων, μετα από 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, στο επίκεντρο είδαμε την Alpha Bank λόγω της ΑΜΚ, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι τίτλοι των μη τραπεζικών blue chips. Από την άλλη, αυτό που έχει δυσαρεστήσει πολλούς επενδυτές, διότι μερικά δεδομένα δείχνουν περαιτέρω κατηφορική τάση στις αγορές. Αρχικά, σε υγειονομικό επίπεδο, η μετάλλαξη Delta+ είναι πιο μεταδοτική, με αποτέλεσμα να πλήττει και τους εμβολιασμένους. Δεύτερον, στο κλάδο του τουρισμού, οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, είναι λιγότεροι του αναμενόμενου. Τρίτον, οι ΑΜΚ, τα νέα ομόλογα αλλά και οι διαδικασίες placement του ΤΧΣ, θα απορροφήσουν αρκετό χρήμα από την αγορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστό διαθέσιμο για να τοποθετηθεί στη δευτερογενή αγορά. Όλα αυτά έχουν αποτελέσει κινητήριος δύναμη, έτσι ώστε το χρηματιστήριο να γίνει ακόμη πιο εσωστρεφές.

Πηγή εικόνας: INTIMENEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ m;esv iefimerida.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 893,60 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 891,76 μονάδων (-1,28%) και 904,13 μονάδων (+0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,88%, στις 2.166,99 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 566,73 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Aegean έχασε 4,81%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, και Titan να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, και ΕΧΑΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Σαράντης, Coca Cola, Motor Oil, και ΔΕΗ, ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει θετικά κατά 0,19%, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,04%, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.

Για άλλη μια ημέρα, το χρηματιστήριο Αθηνών είναι βαμμένο στα κόκκινα, αφού, για πέμπτη συνεχομένη συνεδρίαση, κλείνει αρνητικά. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα της αγοράς να είναι έντονη. Ακόμη, η πλειονότητα των τραπεζικών μέτοχων και των blue chips έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, πλην όμως της Πειραιώς, η οποία βρήκε τα πατήματά της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 884,89 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 883,96 μονάδων (-1,08%) και 895,44 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24%, στις 2.140,14 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,70% στις 557,11 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με απώλειες 4,28% λόγω αποκοπής μερίσματος, με την Jumbo και την Alpha Bank να ακολουθούν με -3,80% και -3,75% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Εθνική, και ΟΠΑΠ και άνω του 1% σε ΔΕΗ και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη 2,72% και 2,41% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,71% και τον Ελλάκτωρ κατά 1%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Motor Oil, και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

Πηγή εικόνας: reporter.gr

Παρότι οι χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ατονία, στη σημερινή συνεδρίαση μπόρεσε να αντιδράσει θετικά, χωρίς όμως να είναι πειστικό. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, από τις τράπεζες ξεχώρισε η Εθνική η οποία κινήθηκε ανοδικά, ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε γενικές γραμμές βλέπουμε μια αγορά, που δυσχερεί στο να βρει νέους καταλύτες που θα την οδηγήσουν σε υψηλοτέρα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 888,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 887,48 μονάδων (+0,29%) και 891,86 μονάδων (+0,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 2.145,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 550,93 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Alpha Bank με το -3,53%, αλλά και η Πειραιώς και η Eurobank με το -1,68% και το -1,18% αντίστοιχα που σημείωσαν, ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια στην αγορά. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, Motor Oil, και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ΕΧΑΕ και ΕΛΧΑ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, το θετικό πρόσημο της αγοράς αποδόθηκε στα άνω του 2% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, και Εθνική, ενώ άνω του +1% έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Titan, Jumbo, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, και Μυτιληναίος.

Η αγορά δεν μπόρεσε να κρατηθεί την χθεσινή τάση για πολύ, αφού για άλλη μια φορά η Γενικός δείκτης κοιτάει χαμηλά, και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, οι τράπεζες είχαν μεικτές διακυμάνσεις και κλεισίματα, ωστόσο η πλειοψηφία των υπόλοιπων δεικτοβαρών τίτλων βρέθηκαν σε αρνητικά εδάφη. Τέλος, είναι  οφθαλμοφανές πλέον ότι οι επενδυτές είναι σχεδόν αδιάφοροι, αλλά είναι επίσης υπάρχει ένα κλίμα στασιμότητας αλλά κι αβεβαιότητας, αφού η μετάλλαξη Delta+ έχει αλλάξει τις προσδοκίες τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 886,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 884,51 μονάδων (-0,41%) και 892,87 μονάδων (+0,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 43,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,19%, στις 2.141,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 551,04 μονάδες.

Πηγή εικόνας: taxheaven.gr

Στο ταμπλό, Titan, Σαράντης, ΟΛΠ, Εθνική, Πειραιώς, και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, με τις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με ήπια πτώση. Στον αντίποδα, τα άνω του 1% κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, και Eurobank περιόρισαν την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ θετικά συνέβαλε και η ήπια άνοδος σε Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola, και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,45%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,76%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.