18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαBitcoin: Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;

Bitcoin: Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;


Του Ιωάννη Φίλιππα,

Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει έστω μία φορά στη ζωή του για κρυπτονομίσματα. Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν, έστω και στη θεωρία, πως λειτουργούν τα κρυπτονομίσμτα. Συνήθως μεγάλες αλλαγές απαιτούν και πολύ χρόνο. Η μετάβαση από το σύνηθες, που είναι η χρήση χαρτονομισμάτων και πιστωτικών/χρωστικών καρτών για διάφορες συναλλαγές, σε κρυπτονομίσματα δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

 Όλη αυτή η ιδέα της αποκεντρωμένης διοίκησης χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από κανένα ελεγκτικό όργανο έχει δημιουργήσει προβλήματα στις κυβερνήσεις. Ήδη η Κίνα προχωράει σε απαγόρευση της  χρήσης του bitcoin ως μέσο συναλλαγών. Εικάζω ότι αυτή τη πολιτική μπορεί να ακολουθήσουν άμεσα ή στο μέλλον και άλλες χώρες. Και κάπου εδώ «μπαίνουν στο παιχνίδι» και οι επενδυτές. Τις τελευταίες μέρες η τιμή του bitcoin έχει πέσει από τα 65.000$ στα 32.000$. τώρα θα φανεί και η πίστη των επενδυτών. Προσωπική μου άποψη είναι πως βρισκόμαστε απλά στο τέλος της αρχής. Έξυπνες λύσεις που έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, καλύτερη προστασία των προσωπικών τους στοιχείων χωρίς εξωπραγματικές αμοιβές για μεσάζοντες (τράπεζες) είναι ευπρόσδεκτες.

Από τους πρώτους που ξεκίνησε να δέχεται πληρωμές με bitcoin ήταν ο Elon Musk. Ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla ανακοίνωσε πως δέχεται bitcoin μέσα από ένα tweet για αγορές αυτοκινήτων, το οποίο και εκτόξευσε τη τιμή των bitcoin. Ωστόσο στις 12 Μαΐου ανακάλεσε αυτή τη πολιτική καθώς θεωρεί πως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει αυξήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα του άνθρακα που έχει τις πιο μεγάλες εκπομπές CO2. Συνεχίζει όμως να δέχεται άλλα κρυπτονομίσματα τα οποία απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Επίσης, ο Rick Caruso, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που ασχολείται με το real estate, ανακοίνωσε πως θα δέχεται bitcoin ως πληρωμή ενοικίου στις ιδιοκτησίες του σε όλο το Los Angeles. Τέλος, ο επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Nick Candy πουλάει το διώροφο ρετιρέ του έναντι $175 εκ.  και ανακοίνωσε πως δέχεται και bitcoin. Αυτά τα παραδείγματα μας δείχνουν πως τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν και καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των συναλλαγών μας. Ίσως σε λίγα χρόνια όλες οι πληρωμές φόρων, αγοραπωλησίες ακινήτων και πληρωμές μισθών να γίνονται σε κρυπτονομίσματα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Φίλιππας
Ιωάννης Φίλιππας
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κλάδο των χρηματοοικονομικών και γι’ αυτό ασχολείται καθημερινά με τις ανά τον κόσμο εξελίξεις. Επίσης, λατρεύει να προσφέρει στους συνανθρώπους καθώς είναι επαγγελματίας ναυαγοσώστης και πάροχος πρώτων βοηθειών.