16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΓλυκά Νερά: H ανθρωποκτονία, η ποινική μεταχείριση του δράστη και η πιθανότητα...

Γλυκά Νερά: H ανθρωποκτονία, η ποινική μεταχείριση του δράστη και η πιθανότητα εμπλοκής κι άλλων προσώπων


Της Παρής Στεφανή,

Ο 32χρονος πιλότος Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος είναι ο καθ’ ομολογίαν δράστης του εγκλήματος που διεπράχθη στις 11 Μαΐου στην περιοχή των Γλυκών Νερών. Επί 37 ημέρες υποστήριζε ακράδαντα την εκδοχή την οποία είχε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή: αυτή της ληστείας μετά φόνου (για τη νομική ανάλυση του υποτιθέμενου αυτού εγκλήματος, βλ. εδώ).

Στις 17 Ιουνίου, όμως, την ημέρα του 40ήμερου μνημοσύνου της άτυχης Καρολάιν, ομολόγησε στις Αρχές πως ο ίδιος την σκότωσε και στη συνέχεια σκηνοθέτησε το έγκλημα παρουσιάζοντάς το ως μια ληστεία μετά φόνου. Πέραν του 20χρονου κοριτσιού, δε δίστασε να σκοτώσει και τον 7 μηνών σκύλο τους, προκειμένου να γίνει περισσότερο πιστευτός στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με το άρθρο 299 παρ.1 ΠΚ, η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας με δόλο πραγματώνεται με την αφαίρεση της ζωής άλλου ανθρώπου. Η ανθρωποκτονία μπορεί να πραγματοποιηθεί με σωματική επενέργεια στο θύμα, όπως εν προκειμένω ισχύει βάσει της ομολογίας του κατηγορουμένου: ο θάνατος της Καρολάιν επήλθε έπειτα από πίεση στο πρόσωπό της με αντικείμενο ένα μαξιλάρι (άλλο ζήτημα το ότι ο Αναγνωστόπουλος τοποθέτησε το γεγονός στο πλαίσιο μιας «αγκαλιάς»), αλλά και με ψυχική επενέργεια.

Πηγή Εικόνας: Κολλάζ (από Instagram)

Με αφορμή το συγκεκριμένο έγκλημα έχει τεθεί πολλάκις ως αντικείμενο συζήτησης η τέλεση ανθρωποκτονίας «εν βρασμώ ψυχικής ορμής». Είναι απαραίτητο, όμως, να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι ο λεγόμενος «βρασμός ψυχικής ορμής»: Πρόκειται για μια ψυχική κατάσταση που αποκλείει τη σκέψη και έχει ως έρεισμα την ψυχική υπερδιέγερση, η οποία προκαλείται από ξαφνική υπερένταση συναισθήματος ή πάθους. Στο έγκλημα αυτό αναφέρεται η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου. Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, για την εφαρμογή του είναι η ύπαρξη αυτού του βρασμού και κατά το χρόνο λήψης της απόφασης, αλλά και κατά το χρόνο εκτέλεσής της. Η λήψη της αντίστοιχης απόφασης εκ μέρους του δράστη πρέπει να είναι αιφνίδια, να έχει προκληθεί έξαφνα από κάποια εξωτερική αφορμή και η εκτέλεση απαράσκευη, να μην έχει προετοιμασθεί. Ο βρασμός πρέπει να είναι συγγνωστός, δηλαδή η αιφνίδια υπερδιέγερση του συναισθήματος να προκλήθηκε έπειτα από κάποια συγκεκριμένη εξωτερική αφορμή, η οποία να είναι τόσο σημαντική, ώστε να είναι και ικανή να διεγείρει το συναίσθημα.

Επομένως, αυτή η διαρκής προσπάθεια εκ μέρους του 32χρονου να αποδώσει την ανθρωποκτονία της 20χρονης Καρολάιν σε «βρασμό ψυχικής ορμής» γίνεται προκειμένου να εφαρμοσθεί παράλληλα το άρθρο 49 παρ.2 ΠΚ, βάσει του οποίου ο «βρασμός ψυχικής ορμής» αποτελεί περίσταση που μειώνει την ποινή. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε πως το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο και η ανθρωποκτονία προέκυψε έπειτα από καβγά με την Καρολάιν με αφορμή τη μικρή Λυδία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καρολάιν «χτύπησε το μωρό» και εκείνος «έχασε την ψυχραιμία του»: «Η Καρολάιν κοιμόταν. Για να μην την τρομάξω, ξάπλωσα δίπλα της και την πήρα αγκαλιά. Εκείνη ήταν μπρούμυτα στο κρεβάτι και η δεξιά πλευρά του προσώπου της ακουμπούσε στο μαξιλάρι. Εγώ της είπα: Να πάρω τη μικρή και να ανεβούμε επάνω; Και αυτή μου απάντησε: όχι μην φέρεις τη μικρή, δεν σας θέλω, και ξεκίνησε να τινάζει το σώμα της για να φύγει από την αγκαλιά μου. Εγώ συνέχιζα να την κρατάω σφικτά στην αγκαλιά μου και της έλεγα ότι πρέπει η μικρή να ανέβει πάνω να κοιμηθεί. Συνέχιζε να τινάζεται και εγώ την κρατούσα όλο και πιο σφιχτά, γιατί ήθελα να την κάνω να με ακούσει και να την πείσω να κοιμηθούμε και οι 3 μαζί. Κάποια στιγμή όπως τιναζόταν το πρόσωπό της στο μαξιλάρι, εννοώ δηλαδή το στόμα της και η μύτη της ακουμπούσαν στο μαξιλάρι, εγώ συνέχιζα να την κρατάω στην αγκαλιά μου μέχρι που σταμάτησε να κουνιέται. Όλο αυτό κράτησε γύρω στα 5 λεπτά από την ώρα που την αγκάλιασα μέχρι την ώρα που σταμάτησε να κουνιέται. Τα έχασα. Προσπάθησα να την ξυπνήσω, την κούναγα αλλά ήταν μάταιο. Τότε συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί», υποστήριξε ο 32χρονος.

Πέραν όμως της ανθρωποκτονίας, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στον πιλότο και για το κακούργημα της κακοποίησης ζώου (από τη στιγμή που θανάτωσε τον ίδιο του το σκύλο, προκειμένου να γίνει πιστευτό το σκηνικό της ληστείας), αλλά και για δύο πλημμελήματα: αυτό της ψευδούς καταγγελίας (επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους των πράξεών του) αλλά και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση (λόγω των ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις Αρχές). Παράλληλα, το «Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά της βίας» θέτει το εύλογο ερώτημα για το αν η μικρή Λυδία είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με αυτή τη θέση, είναι απαραίτητο να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του 32χρονου και για κακοποίηση, με την έννοια της ενδοοικογενειακής βίας. Με ανάρτησή του στο Facebook το δίκτυο μεταξύ άλλων αναφέρει: «ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία είναι σαφής: “Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση) και 311 (θανατηφόρα βλάβη) του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας”». Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, λοιπόν, ο δολοφόνος της άτυχης Καρολάιν χρησιμοποίησε το παιδί ως αντικείμενο. Δε δίστασε να σκοτώσει τη μητέρα του και στη συνέχεια να τοποθετήσει δίπλα της το ίδιο το παιδί τους, για την τύχη του οποίου «ανησυχεί» τις τελευταίες μέρες. Χρησιμοποίησε το μωρό ως «ντεκόρ» μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που έφτιαξε για να παραπλανήσει τις Αρχές…

Κολλάζ (από dailymail.co.uk και fimes.gr)

Όσον αφορά την ποινική του μεταχείριση, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση μπορεί να του επιβληθεί ποινή καθείρξεως ισόβια ή πρόσκαιρη, τουλάχιστον 10 ετών.  Αυτό σημαίνει πως η νέα διάταξη προβλέπει διαζευκτικά ποινή, πλην ισοβίων, και από 10-15 χρόνια κάθειρξη δίχως να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Σε περίπτωση, όμως, που το δικαστήριο κρίνει ότι η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε εν βρασμώ ψυχικής ορμής θα του επιβληθεί κάθειρξη έως 15 έτη. Αν, μάλιστα, του αναγνωριστεί και ελαφρυντικό, όπως αυτό του σύννομου βίου, ο Αναγνωστόπουλος θα βρίσκεται εκτός φυλακής σε λιγότερο από 10 χρόνια. Για το δεύτερο κακούργημα για το οποίο κατηγορείται (αυτό της κακοποίησης ζώου), η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ποινή καθείρξεως έως 10 έτη. Επίσης, προβλέπεται και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως εκατό 100 ευρώ έκαστη. Για το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας, βάσει του άρθρου 230 ΠΚ, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή. Τέλος, για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση στις αρχές, βάσει της πρώτης παραγράφου του άρθρου 224 ΠΚ, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών έως 3 έτη και χρηματική ποινή».

Συμπερασματικά, εάν το δικαστήριο του επιβάλει ισόβια για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, τότε θα του επιβληθούν και οι επιπλέον ποινές. Εάν όμως σπάσει η ισόβια κάθειρξη και επιβληθεί, παραδείγματος χάριν, 15ετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, όλες οι ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης συνολικά δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

Πέραν όμως όλων αυτών, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε σιγουρευθεί για την ενοχή του 32χρονου, υποστηρίζει ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Προφανώς ο δολοφόνος θέλει να μείνουν στο απυρόβλητο και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που δεν ήταν παρόντες στην ανθρωποκτονία, αλλά ίσως εμπλέκονται σε άλλα εγκλήματα. Μήπως έγιναν άλλα εγκλήματα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και “έβγαλαν στα κεραμίδια” τη γυναίκα του και είχαν έναν καβγά με αφορμή τα άλλα εγκλήματα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν; Υπάρχει κι άλλο ερώτημα… Ποιος από το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στην Κρήτη, κοντά στις 10 Απρίλη, και είδε και σπίτι για να νοικιάσει στην Σούδα και για ποιον λόγο; Είναι κάτι αυτό, πιστεύω θα το ψάξουν αυτό οι Αρχές. Είναι πληροφορία πάρα πολύ καλή, βεβαίως, μπορούν να βρουν και το πρόσωπο που νοίκιαζε τα σπίτια και να τους δώσει κατάθεση. Ήταν ο άνδρας, ήταν η γυναίκα; Ήταν μόνοι τους; Ήταν με παρέα;».

Σε αυτά θα προσθέσω ένα ακόμη ερώτημα, το οποίο έχει ως έρεισμα τον τρόπο με τον οποίο ο 32χρονος μεταφέρθηκε στην Ευελπίδων: με 2 τζιπ και σωρεία αστυνομικών δυνάμεων, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σαφώς το έγκλημα αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, τέτοιες εικόνες δεν έχουμε δει ούτε στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη ούτε στους βιαστές και δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη ούτε στη γυναίκα που έριξε βιτριόλι στην Ιωάννα. Και αυτές υπήρξαν υποθέσεις που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, στην περίπτωση του 32χρονου κάτι άλλο συμβαίνει που επέβαλε αυτές τις συνθήκες.

Πηγή Εικόνας: ieidiseis.gr

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η υπόθεση έχει μέλλον. Αυτή τη στιγμή ο καθ’ ομολογίαν δράστης είναι προσωρινά κρατούμενος και βρίσκεται στη ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Το μόνο που έχει ζητήσει μέχρι στιγμής είναι να δουλέψει. Και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να στερήσει τη ζωή από ένα κορίτσι 20 ετών, όπως και να καταστρέψει τη ζωή της μικρής Λυδίας. Είθε η ελληνική Δικαιοσύνη να πράξει αναλόγως και να μην «τυφλωθεί» ούτε από τη «γοητευτική προσωπικότητα» του πιλότου ούτε από το ότι «η συγκρότηση της προσωπικότητάς του δεν του επέτρεψε να τεμαχίσει την κοπέλα, όπως έκανε ο Φραντζής», όπως δυστυχώς ακούστηκε πρόσφατα δημοσίως.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Άλκης Β. Καραγιαννόπουλος : ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, Αντ. Ν. Σάκκουλας
  • “Δολοφονία Καρολάιν: Τι ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τον 33χρονο πιλότο”, διαθέσιμο εδώ
  • “Γλυκά Νερά: «Δεν έχει αναστολές» – Αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα ο πιλότος”, διαθέσιμο εδώ
  • “Γλυκά Νερά: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο πιλότος – Τι ζήτησε”, διαθέσιμο εδώ
  • “Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Τα ερωτήματα για τη στάση του πιλότου – Οι περιγραφές που δείχνουν το «θέατρο»”, διαθέσιμο εδώ
  • “Παναγιώτης Στάθης: Πρέπει να διωχθεί ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος της Καρολάιν και για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της Λυδίας;”, διαθέσιμο εδώ
  • “Κατερινόπουλος για Γλυκά Νερά: Εμπλέκονται και τρίτα πρόσωπα στη δολοφονία”, διαθέσιμο εδώ
  • “Γλυκά Νερά: Η ανατρεπτική πληροφορία για τον συζυγοκτόνο – Το σπίτι στη Σούδα και το «θέατρο» στους αστυνομικούς”, διαθέσιμο εδώ
  • Εκπομπή “Φως στο Τούνελ”, 19/06/2021, διαθέσιμο εδώ
  • “Twitter κατά Μάνδρου για την αναφορά της σε «φερόμενο ως δράστη»”, διαθέσιμο εδώ
  • Τένια Μακρή για Αναγνωστόπουλο: “Στη δίκη θα δείτε μια γοητευτική προσωπικότητα, θα γίνετε κι εσείς followers”, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.