24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΡαντάρ Αναπτυσσόμενων ΧωρώνΤαϊλάνδη: Μία χώρα με συνεχείς κρίσεις, αλλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη

Ταϊλάνδη: Μία χώρα με συνεχείς κρίσεις, αλλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη


Του Μάριου Ντινάκους,

Το βασίλειο της Ταϊλάνδης είναι μία χώρα στην νοτιοανατολική Ασία. Συνορεύει με το Λάος και την Καμπότζη στα ανατολικά, τη Μαλαισία στα νότια και τη Μιανμάρ στα δυτικά, ενώ βρέχεται από τη θάλασσα Ανταμάν. Πρωτεύουσά της είναι η Μπανγκόκ, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και βρίσκεται στις εκβολές του κόλπου του Σιάμ. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 66.1 εκατομμύρια κάτοικοι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Σχετικά με τα εθνολογικά στοιχεία της χώρας, η Ταϊλάνδη περιλαμβάνει λαούς διαφόρων πολιτισμών, οι οποίοι έχουν επηρεάσει και γλωσσικά και θρησκευτικά την κοινωνία. Αυτή η εθνική ποικιλομορφία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των περισσότερων χωρών εκείνης της περιοχής, ενώ η γεωγραφική θέση της χώρας την έκανε σταυροδρόμι για τις μετακινήσεις διαφόρων πληθυσμών. Ωστόσο, μπορούμε να διακρίνουμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων είναι Ταϊλανδοί (Τάι) και, επίσης, υπάρχουν μικρότερες πληθυσμιακά ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων, όπως οι Κινέζοι και οι κάτοικοι της Μαλαισίας.

Η γεωγραφική θέση της Ταϊλάνδης. Πηγή: Encyclopedia Britannica.

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Τάι, τα οποία ανήκουν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες οικογένειες γλωσσών στην περιοχή. Οι υπόλοιπες 3 γλώσσες που ομιλούνται είναι η Μον-Χμερ, η Αυστροασιάτικη και τα Σινο-Θιβετιανά. Τα Τάι είναι η γλώσσα που ομιλείται στην κεντρική Ταϊλάνδη και κάθε άτομο έχει την δυνατότητα να μιλάει και να γράφει σε αυτή τη γλώσσα. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Βουδιστές, ενώ υπάρχει και μία μειοψηφία, η οποία ασπάζεται τον ισλαμισμό και τον χριστιανισμό. Χαρακτηριστικό της Ταϊλάνδης είναι ότι σχεδόν σε κάθε οικισμό υπάρχει ένα μοναστήρι, με μεγάλη κοινότητα μοναχών. Σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, η χώρα είναι μέλος αρκετών διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Οικονομική Συνεργασία της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, ο Οργανισμός του Ινδικού Ωκεανού και ο Οργανισμός Εθνών της νοτιοανατολικής Ασίας. Επίσημο νόμισμα είναι το Τάι Μπάχτ, το οποίο εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης. Επίσημο πολίτευμα είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η οποία είναι υπό στρατιωτικό καθεστώς, με βασιλιά τον Μάχα Βατζιραλογγκνόρν και πρωθυπουργό τον Πραγιούθ Τσάν-Οτσα.

Ιστορικά η χώρα είναι συνδεδεμένη με τα βασίλεια της περιόδου του 13ου-14ου αιώνα, ενώ έχει αρκετές επιρροές από τις γειτονικές περιοχές όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες έχουν διαμορφώσει σημαντικά τη χώρα, τόσο πολιτιστικά όσο και κοινωνικά. Επίσης, η επιρροή από την Δύση (δεν κατακτήθηκε από καμία ευρωπαϊκή χώρα) οδήγησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διευκόλυνε το βρετανικό εμπόριο ειδικά τον 19ο αιώνα. Το 1949 η χώρα απέκτησε το όνομα που έχει σήμερα. Πιο πριν ονομαζόταν Σιάμ και μετά από μία σειρά στρατιωτικών πραξικοπημάτων και συνεχών αναταραχών, από την δεκαετία του 1980 και έπειτα, προχώρησε προς την δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανέστειλαν το Σύνταγμα του 1997, όπου διαλύθηκε το κοινοβούλιο και τα εθνικά δικαστήρια. Αυτή η κατάσταση επικρατεί μέχρι και σήμερα και στην ουσία ο βασιλιάς είναι σύμβολο της χώρας, απολαμβάνει τον σεβασμό των πολιτών και επιλέγει μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου τον πρωθυπουργό, ενώ για οποιαδήποτε πολιτική και οικονομική κρίση είναι αυτός ο οποίος θα την επιλύσει. Επίσης, το 2007 ψηφίστηκε, μετά από μία πραξικοπηματική κίνηση του 2006, μία αλλαγή του Συντάγματος και διεξάγονται κανονικά εκλογές.

Στιγμιότυπο από το πραξικόπημα του 2006 στην Ταϊλάνδη. Πηγή εικόνας: bbc.com

Η οικονομία της Ταϊλάνδης εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από υψηλή βιομηχανοποίηση και είναι η 8η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Ο πληθωρισμός της είναι κάτω του 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές δεν αυξομειώνονται με γρήγορο ρυθμό, υπάρχει συνεχές πλεόνασμα ως προς τα δημοσιονομικά, περίπου στο 7% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερά πάνω από 3%. Ακόμα, το νόμισμα θεωρείται ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιημένα νομίσματα παγκοσμίως, ενώ και η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 1%. Αυτό οφείλεται στην πλήρη απασχόληση του πληθυσμού στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της βιομηχανίας.

Ωστόσο, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, διαφαίνεται μία μείωση στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η οποία οφείλεται στις αδυναμίες του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εκείνης της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της χώρας είχε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 και, έτσι, η τότε κυβέρνηση υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, με σκοπό να βελτιώσει τις εξαγωγές και κατ’ επέκταση το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο εξαρτάται άμεσα από αυτές. Από εκεί και έπειτα παρατηρείται μία συνεχής άνοδος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πλέον έχει φτάσει στα επίπεδα των 7.000 δολαρίων ανά κάτοικο. Σημαντικός είναι και ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, με αποτέλεσμα παρά την πολιτική αστάθεια τον τελευταίων ετών, η χώρα να έχει ανταπεξέλθει αισθητά τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των τουριστών σε όλες τις περιοχές της Ταϊλάνδης. Αντίστοιχα η φτώχεια στην χώρα έχει μειωθεί: λιγότερο από το 10% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Αυτό οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές για εξάλειψη της φτώχειας, οι οποίες έχουν επιδράσει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι εξαγωγές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί τομείς είναι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα ηλεκτρικά, όπως υπολογιστές, εξαρτήματα υπολογιστών, σκληρών δίσκων και αρκετών άλλων. Σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ επιφέρει και η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αποτελεί και αυτή σημαντικό εξαγωγικό προϊόν (6% του ΑΕΠ).

Το κατά Κεφαλήν ΑΕΠ της Ταϊλάνδης από το 1968 μέχρι και το 2017. Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα (μέσω tradingeconomics.net)

Εν κατακλείδι, η Ταϊλάνδη θεωρείται μία αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία έχει βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες της οικονομίας της παρά τις κρίσεις, τις οποίες γνώρισε τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα η κρίση του 1997, όσο και στο πολιτικό με την ευρύτερη αστάθεια και τα συνεχή πραξικοπήματα. Όπως φαίνεται η χώρα είναι σχεδόν ανεπηρέαστη και βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης. Μένει μονάχα να δούμε πότε θα ξεπεράσει και τα τελευταία προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία της -και κατ’ επέκταση επηρεάζουν την οικονομία της- και θα γίνει μία σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Thailand, Britannica, Retrieved from here
  • An ‘ethnic’ reading of ‘Thai’ history in the twilight of the century-old official ‘Thai’ national model, 2012, David Streckfuss, Retrieved from here
  • History of Thailand, Nations Line, Retrieved from here
  • Thailand: economic growth achievements and challenges, 2014, Mears Samnang Kuy, Retrieved from here
  • Thailand Industrialization and Economic Catch-U, Asian Development Bank, Retrieved from here

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Ντινάκους
Μάριος Ντινάκους
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικεύεται στα Μακροοικονομικά, Λογιστικά και στην Οικονομική Ανάλυση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και κατέχει τα αγγλικά σε πολύ καλό επίπεδο. Ασχολείται σε καθημερινή βάση με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, με σεμινάρια στον κλάδο της οικονομίας και τις νέες τεχνολογίες.