16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςOι προσπάθειες του Biden προς αποκατάσταση της διεθνούς φήμης των Η.Π.Α. στους...

Oι προσπάθειες του Biden προς αποκατάσταση της διεθνούς φήμης των Η.Π.Α. στους G7


Της Μυρτώς Πιπεράκη,

Την Παρασκευή, οι ηγέτες από τις επτά πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου συναντήθηκαν για να προσπαθήσουν να βρουν λύση σε μερικά από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα, όπως η μετά την πανδημία ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή και η πρόκληση της Κίνας. Η τριήμερη συνάντηση της Ομάδας των Επτά, που φιλοξενείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Carbis Bay, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Cornwall, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ο Πρόεδρος Biden, ο οποίος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη 9 του μήνα πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει τους δικούς του μεγάλους στόχους: να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία των Η.Π.Α. και να επισκευάσει παλιές φιλίες που κλονίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump πολλές φορές είχε προβεί σε δηλώσεις εναντίον της Ευρώπης και μερικές φορές επαίνεσε τους αυταρχικούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία εκδιώχθηκε από το G8 το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Στην Cornwall, ο Πρόεδρος Biden θα έχει εντελώς διαφορετικό τόνο και θα προσπαθήσει να αναθερμάνει τις σχέσεις των Η.Π.Α. με την Ευρώπη.

Πηγή: EEEAS

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ρητορική και οι πολιτικές αλλαγές του Biden, όπως η επανένταξη στη συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή, ενίσχυσαν την εικόνα της Αμερικής σε μέρη της Ευρώπης. Μια δημοσκόπηση της Morning Consult τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το κλίμα απέναντι στις Η.Π.Α. από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βελτιωθεί  μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α. Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι προς ένα αμερικανικό πολιτικό σύστημα που κάποτε εμπιστεύονταν και κυρίως στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες. Αναλυτές στην Ευρώπη λένε ότι ο Biden πρέπει τώρα να καταλήξει σε ουσιαστικές συμφωνίες με χώρες της G-7 εάν ελπίζει να πείσει τους ηγέτες ότι η Αμερική επέστρεψε.

Ορισμένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν

Θα είναι σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της G7 να υπάρξουν συμφωνίες για ορισμένα ζητήματα. Ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της G7 λοιπόν συμφώνησαν αυτόν τον μήνα σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών που βρίσκεται σε ποσοστό τουλάχιστον 15%, το οποίο ωστόσο οι κριτικοί λένε ότι είναι πολύ χαμηλό. Άλλο ζήτημα που θα συζητηθεί  το Σαββατοκύριακο της συνόδου κορυφής είναι αυτό που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ο πρόεδρος Biden  πρόκειται να ανακοινώσει ότι οι Η.Π.Α. αγόρασαν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer για να προσφέρουν στο COVAX, το οποίο διανέμει εμβόλια σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αρκετές δόσεις.

Ακόμη το G7 έχει ήδη σημειώσει πρόοδο σε ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που αφορά την κλιματική αλλαγή. Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί περιβάλλοντος συμφώνησαν σε κλιματικούς στόχους για να περιορίσουν την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις πλέον έχουν μειώσει το κόστος του ανέμου, της ηλιακής ενέργειας και της μπαταρίας καθιστώντας δυνατό τον στόχο χαμηλότερης θερμοκρασίας διευκολύνοντας την απομάκρυνση περισσότερου άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: CSE-Net

Το G7 ωστόσο αποτελεί μαγνήτη διαμαρτυρίας. Το Extinction Rebellion, ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα που ξεκίνησε σε μια πόλη στο Cotswolds της Αγγλίας, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πορείες για να διαμαρτυρηθεί εναντίον αυτό που θεωρεί υποκρισία των υποσχέσεων των πλούσιων χωρών και των εταιρειών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι Βρετανοί αγρότες σχεδιάζουν επίσης να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία που φοβούνται ότι θα συντελέσει σε μια πλημμύρα φθηνών εισαγωγών τροφίμων.

Ένα άλλο αναμενόμενο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής αυτού του Σαββατοκύριακου είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τον τελευταίο μήνα, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο πραγματοποίησαν επιθέσεις στη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρέατος στον κόσμο και στον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων των Η.Π.Α. Ο Christopher Painter, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης στον κυβερνοχώρο των Η.Π.Α., λέει ότι οι χώρες της G-7 πρέπει να επιβάλουν βαρύτερα πολιτικά και οικονομικά κόστη στα έθνη που επιτρέπουν στους χάκερ να ξεκινήσουν επιθέσεις από τα σύνορά τους.

Τέλος, το άλλο μεγάλο ζήτημα που θα συζητηθεί στην Cornwall θα είναι η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Δύση εδώ και δεκαετίες. Ο Biden χρειάζεται συμμάχους για να αντιμετωπίσει το Πεκίνο για ζητήματα που αφορούν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έως την αυξανόμενη επιθετικότητα της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις απειλές έναντι της Ταϊβάν .Υποστηριζόμενος από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Xi Jinping υποστηρίζει ότι το αυταρχικό μοντέλο του Πεκίνου είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα φιλελεύθερα δημοκρατικά συστήματα. Ο Biden το χαρακτήρισε αυτό ως «σημείο καμπής» για τη δημοκρατία. Η στάση της Ε.Ε. έχει κρυώσει προς τη Κίνα τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν θέλει να ταχθεί με τις Η.Π.Α. σε ένα μπλοκ εναντίον της Κίνας.

Πηγή: First Post

Η σύνοδος κορυφής G7 αποτελεί μια στρατηγική ευκαιρία για τον Πρόεδρο Biden να αναθερμάνει τις σχέσεις των Η.Π.Α. με τους συμμάχους τους στη Ευρώπη. Ακόμη είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η εικόνα των Η.Π.Α. στο εξωτερικό. Στη σύνοδο θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα και θα γίνουν προσπάθειες να γίνουν συμφωνίες ώστε να επιλυθούν. Οι επικριτές ωστόσο παραπονιούνται ότι οι συναντήσεις της G7 παραμένουν πολλές φορές απλά σε δηλώσεις και όχι σε πρακτικές λύσεις οι οποίες συχνά ξεχνιούνται γρήγορα και δεν έχουν συλλογική δράση. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα βρεθούν πραγματικές λύσεις και αν η διεθνής θέση των Η.Π.Α. θα αποκατασταθεί στη πρότερη θέση της πριν τη προεδρία Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • World leaders are meeting to tackle climate change and pandemic recovery, NPR, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρτώ Πιπεράκη
Μυρτώ Πιπεράκη
Γεννήθηκε το 1996 και μεγάλωσε στα Χανιά Κρήτης. Στα δεκαοχτώ της έτη πέρασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα διεθνών ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στα Χανιά όπου και διαμένει πλέον εκεί μόνιμα. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τη γυμναστική, βλέπει ταινίες και διαβάζει βιβλία. Ακόμα αγαπάει να σερφάρει στο διαδίκτυο και να βρίσκει παράξενες ειδήσεις και να ενημερώνεται για νέες εξελίξεις.