21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάEuro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! 

Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! 


Toυ Δημήτρη Σαββαΐδη, 

Ακολουθούν οδηγίες για την «ομαλή» παρακολούθηση του Euro 2020 

Η πρώτη συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω, ως λάτρης των σπορ, είναι να κάνετε μια βόλτα στο κοντινό σας σουπερμάρκετ, ώστε να προμηθευτείτε με τα κατάλληλα εφόδια για τις επόμενες ημέρες. Ενδείκνυται και το delivery. Στη συνέχεια, επειδή το επιβάλλει ο καιρός και η περίσταση, καλό είναι να έχετε βάλει ήδη μερικά ποτήρια στην κατάψυξη, προκειμένου να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό παγωμένο. Τελευταίο, αλλά το πιο σημαντικό στη λίστα: δεν γίνεται να λείπουν από το σαλόνι σας, είτε λόγω καλοκαιριού από το μπαλκόνι, εκείνα τα άτομα που θα γελάσετε, θα τσακωθείτε και θα παθιαστείτε για τη «στρογγυλή θεά». Εάν δεν το είχατε συνειδητοποιήσει, ελπίζω η παράγραφος αυτή να σας «έβαλε» στο κλίμα για να απολαύσετε μια ακόμα ποδοσφαιρική γιορτή! 

Κορωνοϊός μεν, ποδόσφαιρο δε  

Λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η διοργάνωση, καθώς θυμίζω ότι κανονικά ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί πέρυσι. Δεν πτοούμαστε άλλο, καθώς η αντίστροφη μέτρηση σχεδόν τέλειωσε. Σήμερα, Παρασκευή 11 του μηνός, έχουμε τον πρώτο επίσημο αγώνα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία, στο στάδιο Ολίμπικο της Ρώμης. Το Euro για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε 11 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου». Όπως και στα τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια, έτσι και τώρα ο κόσμος θα μπορέσει να παρευρεθεί στις εξέδρες (μειωμένος αριθμός βέβαια και με περιορισμούς λόγω της πανδημίας) με νέα δεδομένα να έρχονται να συμπληρώσουν το καταστατικό της διοργάνωσης. Ο τελικός ορίστηκε να διεξαχθεί στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο στις 11 Ιουλίου. 

Χώρες και γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις ομάδες

Το Στάδιο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο (χωρητικότητας 90.000 θεατών) θα φιλοξενήσει συνολικά 7 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των 2 ημιτελικών και του μεγάλου τελικού. Πηγή Εικόνας: UEFA/ Getty Images
  • Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) – Στάδιο Krestovsky (68.000 θέσεις)  
  • Άμστερνταμ (Ολλανδία) – Αρένα Johan Cryuff (55.000 θέσεις) 
  • Βουδαπέστη (Ουγγαρία) – Puskás Aréna (67.000 θέσεις)  
  • Βουκουρέστι (Ρουμανία) – Arena Națională (56.000 θέσεις)  
  • Γλασκώβη (Σκωτία- H. Βασίλειο) – Hampden Park (52.000 θέσεις)  
  • Κοπεγχάγη (Δανία) – Στάδιο Parken (38.000 θέσεις)  
  • Λονδίνο (Αγγλία- Η. Βασίλειο) – Στάδιο Wembley (90.000 θέσεις)  
  • Μόναχο (Γερμανία) – Allianz Arena (70.000 θέσεις)  
  • Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Ολυμπιακό στάδιο (69.000 θέσεις) 
  • Ρώμη (Ιταλία) – Στάδιο Ολίμπικο (70.000 θέσεις) 
  • Σεβίλλη (Ισπανία) – Στάδιο La Cartuja (57.000 θέσεις) 

Η UEFA από νωρίς ζήτησε από τις διοργανώτριες χώρες που θα φιλοξενήσουν αγώνες τα πλάνα τους για το πώς θα φιλοξενήσουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο της χωρητικότητας των γηπέδων.  

Η Αγγλική Ομοσπονδία, έχοντας και τη στήριξη της Κυβέρνησής της, δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμη χάρη στο ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού. Μάλιστα, περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Για τη φάση των ομίλων, η χωρητικότητα θα φτάσει στο 25%, με στόχο να αυξάνεται όσο προχωρά η διοργάνωση. Αυτό σημαίνει πως 22.500 φίλαθλοι θα μπορούν να είναι στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Επίσης, μερικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για τα ημιτελικά και τον τελικό του Ιουνίου το ποσοστό των φιλάθλων μπορεί να είναι στο 50%. Το Γουέμπλεϊ ήταν ένα από τα οκτώ γήπεδα που ήδη από τον Απρίλιο εγκρίθηκαν τα πλάνα τους για την παρουσία κόσμου στην κερκίδα. 

Η Ρωσία είναι μια ακόμη χώρα που θα «φιλοξενήσει» τη διοργάνωση με πληρότητα που θα αγγίζει το 50%. Περίπου 34.000 θεατές, δηλαδή, για τα παιχνίδια στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ίδιος αριθμός περίπου αναμένεται και στην πόλη του Μπακού. Η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία έχει στόχο την 100% πληρότητα για τη νεόδμητη Puskás Aréna, παρότι ο αριθμός των θανάτων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα. Η UEFA διευκρινίζει πως θα εξεταστούν όλα τα κριτήρια και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και μιας αυστηρής πολιτικής εισόδου. 

Στη Γλασκώβη αναμένονται 13.000 φίλαθλοι, δηλαδή το 25% του Hampden Park. Το Άμστερνταμ, το Βουκουρέστι και η Κοπεγχάγη δουλεύουν ένα πλάνο για να έχουν 25% πληρότητα στα γήπεδά τους για τους αγώνες της φάσης των ομίλων. Οι τοπικές αρχές σε Ρώμη και Μόναχο έχουν δεσμευτεί να έχουν κόσμο οι αγώνες, αλλά τα ποσοστά και ο ακριβής αριθμός των θεατών θα εξαρτηθούν από το πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί και τον αριθμό των ατόμων που θα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο κάθε διοργανωτής έχει τα πλάνα του, στα οποία θα υπάρχουν τα τεστ αλλά και χρήση εφαρμογών για την ασφαλή παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, είχαν επιλεγεί και οι Βρυξέλλες, που αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας, το Δουβλίνο (με τους αγώνες που επρόκειτο να διεξαχθούν εκεί να διεξάγονται στην Αγία Πετρούπολη για τη φάση των ομίλων και στο Λονδίνο για τη φάση των 16) και τέλος το Μπιλμπάο, που αντικαταστάθηκε από τη Σεβίλλη για τους ίδιους λόγους. 

Κανονισμοί και ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πηγή Εικόνας: The Analyst

Η μορφή θα είναι η ίδια όπως και στο προηγούμενο Euro, που διεξήχθη στη Γαλλία. Μια φάση ομίλων με 24 ομάδες, με την πρώτη και τη δεύτερη από κάθε όμιλο αλλά και τις 4 καλύτερες ομάδες που βρέθηκαν στην τρίτη θέση να περνούν στην επόμενη φάση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η πρόκριση θα εξαρτηθεί από τη διαφορά των γκολ. Από εκεί και πέρα, μέχρι τον τελικό οι αγώνες θα είναι νοκ-άουτ και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, ακόμα και πέναλτι.   

Δεδομένου ότι από την επανέναρξη του ποδοσφαίρου, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υπερφορτώθηκε το πρόγραμμα των αθλητών και αυξήθηκε ο κίνδυνος τραυματισμών, επιτρέπονται 5 αλλαγές σε κάθε αγώνα (αντί για 3). Η UEFA επέτρεψε επίσης στους προπονητές να καλέσουν 26 παίκτες, με μόνο 23 να εμφανίζονται σε κάθε φύλλο αγώνα. Τέλος, και μέχρι τον πρώτο αγώνα, θα είναι δυνατή η ελεύθερη αντικατάσταση ενός παίκτη σε περίπτωση «σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας», ιατρικά πιστοποιημένου, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης μόλυνσης με κορωνοϊό ή περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Το VAR, που έχει μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου, έρχεται να κάνει ντεμπούτο στο φετινό Euro. Το 2016 είχε χρησιμοποιηθεί μόνο η εφαρμογή του Goal Line Technology. 

Εάν μια ομάδα εμφανίσει κρούσμα κορωνοϊού, τότε θα τοποθετηθεί εν μέρει σε καραντίνα ή απομόνωση, ενώ ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί εάν η ομάδα «έχει τουλάχιστον 13 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα». Φυσικά το παιχνίδι, εάν ακυρωθεί, θα πραγματοποιηθεί «εντός 48 ωρών», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σε άλλο χώρο. Εάν τελικά η διεξαγωγή του είναι αδύνατη, τότε η UEFA θα επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα που θεωρείται «υπεύθυνη για την ακύρωση του αγώνα» με ήττα με σκορ 0-3. 

Τέλος, η διοργανώτρια αρχή, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στελεχώνει τη διαιτητική ομάδα με τη Στεφανί Φραπάρ, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα διαιτητή στην ιστορία του θεσμού. Από εκεί και πέρα, θα είναι το τρίτο σερί Εuro χωρίς την παρουσία Έλληνα διαιτητή, απόρροια της κακής τους επίδοσης στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Οι όμιλοι

Οι όμιλοι και οι ομάδες του τουρνουά. Πηγή Εικόνας: Footgoal.pro

 1ος Όμιλος 

H Ιταλία είναι η μοναδική ομάδα του ομίλου που έχει κατακτήσει Euro, ενώ στα προκριματικά πέτυχε το απόλυτο με δέκα νίκες. Βέβαια, απέναντί της θα βρει την Ελβετία, η οποία στα προκριματικά έκανε τα περισσότερα σουτ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, την Τουρκία με τον πρωταθλητή Γαλλίας με τη Λιλ Μπουράκ Γιλμάζ, και το «αουτσάιντερ» Ουαλία. 

2ος Όμιλος 

Το Βέλγιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Η κάτοχος Euro (1992) Δανία είναι δυνατή αντίπαλος, αν και στα μισά ματς των προκριματικών είχε ισοπαλίες. Ντεμπούτο στο Euro και στις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις για τη Φινλανδία του Τεέμου Πούκι των 10 γκολ στα προκριματικά. Τέλος η Ρωσία, μια ομάδα συνόλου και όχι ατομικού ταλέντου, κλείνει τον δεύτερο όμιλο, παίζοντας όλα της τα παιχνίδια στην Αγία Πετρούπολη. 

3ος Όμιλος 

Ο όμιλος έχει μια πρώην πρωταθλήτρια, την Ολλανδία, η οποία θεωρητικά είναι το φαβορί για την πρώτη θέση και μια ομάδα που κάνει ντεμπούτο, τη Βόρεια Μακεδονία. Οι Ολλανδοί δεν είναι σε καλό momentum, αλλά στα προκριματικά κατάφεραν να σταματήσουν τα περισσότερα σουτ στον στόχο του αντιπάλου μετά την Ουκρανία. Το κοντράρισμα των δύο, συνεπώς, στον όμιλο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την Αυστρία να κλείνει τον «ανοιχτό» όμιλο και να ελπίζει σε κάποιo καλό πλασάρισμα στην τριάδα. 

4ος Όμιλος 

Ο τέταρτος όμιλος περιλαμβάνει την Αγγλία, που στα προκριματικά μετέτρεψε σε γκολ περίπου το 61% των εντός στόχων τελικών. Δυστυχώς, όμως, για τα λιοντάρια, στο φιλικό με την Αυστρία στις 2 Ιουνίου ο εξαιρετικός Άγγλος μπακ Τρεντ Αλεξαντερ-Άρνολντ τραυματίστηκε, και έτσι θα απουσιάσει από τη διοργάνωση. Τα λιοντάρια θα έχουν ως βασική αντίπαλο τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, Κροατία, με τις δυο ομάδες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το 2018. Τσεχία και Σκωτία (το χειρότερο αμυντικό ρεκόρ στα προκριματικά) κλείνουν το τέταρτο γκρουπ. Η δεύτερη, μάλιστα, επιστρέφει σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση μετά από απουσία 25 ετών (Euro 1996). 

5ος Όμιλος 

Το μεγάλο θεωρητικά φαβορί του ομίλου Ισπανία θα παραταχθεί χωρίς τον μεγάλο της αρχηγό Σέρχιο Ράμος, λόγω της άτυχης και γεμάτης τραυματισμούς σεζόν που είχε. Ωστόσο, η Ισπανία είναι Ισπανία και στόχο έχει να φτάσει μέχρι τον τελικό. Τον όμιλο πλαισιώνουν η κακή στην αμυντική λειτουργία Σλοβακία, η δυνατή και φιλόδοξη Σουηδία χωρίς τον “GOAT” Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και η Πολωνία του εξωπραγματικού Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.  

6ος Όμιλος 

Έκτος και καλύτερος όμιλος, το «γκρουπ του θανάτου», μιας και περιλαμβάνει τρεις πρώην νικήτριες του τουρνουά, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι νικητές του τελευταίου Euro Πορτογάλοι του Κριστιάνο Ρονάλντο θα βρεθούν απέναντι στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την παρέα του Κιλιάν Εμπαπέ. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι επιθυμούν εκδίκηση μετά το «φιάσκο» του 2016 στον τελικό του Παρισιού. Κανείς δεν πρέπει, όμως, να αμελεί τα γερμανικά «Πάντσερ», παραδοσιακή δύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στην τελευταία τους διοργάνωση με προπονητή τον Γιόαχιμ Λεβ. Οι τρεις ομάδες αναμένονται να κονταροχτυπηθούν για ένα εισιτήριο στην επόμενη φάση, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Η άτυχη Ουγγαρία συμπληρώνει το γκρουπ. 

Η Ευρώπη κινείται σε ρυθμούς Euro και η αναμονή για το σπουδαίο γεγονός όλο και μεγαλώνει. Έχοντας περάσει μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ευελπιστώ ότι οι διοργανώτριες χώρες έχουν εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για εκείνους που θα παρευρεθούν σε γήπεδα, πλατείες και μπυραρίες. Προσωπικά φιλοδοξώ να δω τεράστιες μάχες ανάμεσα στα φαβορί, ελπίζω σε κάποια ευχάριστη έκπληξη και αδημονώ να παρακολουθήσω ατελείωτες ώρες ποδοσφαίρου!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • EURO 2020: Πρόγραμμα, πόλεις και αντίπαλοι της κορυφαίας διοργάνωσης!, sports.bwin.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Euro 2020: Έτσι προκρίθηκαν οι ομάδες στο τουρνουά! (Ιnfographic), sports.bwin.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Euro 2020 και κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, eklogika.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Euro 2020: Η Φραπάρ πρώτη γυναίκα διαιτητής της διοργάνωσης, sport24.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σαββαΐδης
Δημήτρης Σαββαΐδης
Γεννημένος το 2001 και μεγαλωμένος στην Αθήνα, βρίσκεται στο προπτυχιακό στάδιο των σπουδών του στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Στοχεύει μελλοντικά να ασχοληθεί με το κλάδο των πρώτων υλών. Κύρια ενδιαφέροντά του αποτελούν το περιβάλλον, η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.