19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο βαρέλι, τελικά, έχει πάτο;

Το βαρέλι, τελικά, έχει πάτο;


Της Ειρήνης Κοτρούτσου,

Δεν γράφω αυτό το άρθρο για να σώσω τα υπολείμματα της αξιοπρέπειας της Αριστεράς στη χώρα. Δεν έχω καμία πρόθεση να ενισχύσω τα μυθεύματα και τα φληναφήματα περί ηθικού πλεονεκτήματός της. Ωστόσο, θεωρώ -αν και πολέμιος της αριστερής ιδεολογίας και όλων των παρακλαδιών της- ότι δηλώσεις σαν αυτές του κυρίου Καρανίκα δεν είναι αντιπροσωπευτικές της Αριστεράς. Ή έτσι θέλω να ελπίζω τουλάχιστον… γιατί είμαι έξω από τον χορό. Είναι επικίνδυνη η απάντηση: «Είμαι στρατευμένος στην Αριστερά από τα 14» στην ερώτηση: «Έχεις δοκιμάσει σκληρά ναρκωτικά, κοκαΐνη, ηρωίνη;».

Και γιατί είναι επικίνδυνη; Γιατί αφήνεις να ταυτιστεί ένας ολόκληρος ιδεολογικός χώρος με την εξάρτηση, τον εθισμό και τον θάνατο. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι νέοι που πέφτουν στην παγίδα της ριζοσπαστικοποίησης είναι νέοι που βρίσκονται κάτω από τη δική σου ομπρέλα επιρροής. Κι εσύ, αντί να τους προστατεύσεις και να προσπαθήσεις να τους κρατήσεις διαυγείς, έστω και για να εξυπηρετήσουν τους δικούς σου σκοπούς, τους σπρώχνεις στην παρανομία και τον θάνατο. Πώς υποτίθεται θα αλλάξετε τον κόσμο έχοντας παραισθήσεις; Κάνεις κακό, όταν επιτρέπεις να ταυτιστούν οι προοδευτικές ιδέες που διακηρύττεις ότι έχεις με την αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά. Είναι εγκληματικό οι λιγότερο «διαβασμένοι» νέοι, εκείνοι που δεν ξέρουν πώς ακριβώς βρέθηκαν στους κόλπους της Αριστεράς, οι παρασυρμένοι και λιγότερο «ιδεολόγοι» να πιστέψουν ότι τα ναρκωτικά είναι μέρος της «φάσης».

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Θα ήταν μεγάλη η λύπη μου και η απογοήτευσή μου, αν συνειδητοποιούσα ότι παίζουμε πλέον χωρίς ιδεολογικούς αντιπάλους. Από το σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες» στο «κάναμε μια δοκιμή» που γρήγορα έγινε αρρώστια. Γιατί, αντίθετα με όσα είπε ο κύριος Καρανίκας, δεν υπάρχει μέτρο, έλεγχος και ασφάλεια στα ναρκωτικά. Και αυτό δεν είναι κάτι που απλά γράφει μια πρωτοετής φοιτήτρια νομικής, αλλά αποτελεί επιστημονικό δεδομένο και αντικειμενική αλήθεια. Μεγάλη θα ήταν, επίσης, η οργή μου, αν συνειδητοποιούσα ότι απέναντί μας έχουμε ανθρώπους που πλέον θέλουν να στρέφονται κατά της κοινωνίας με κάθε τρόπο. Υπερβάλλω, μάλλον. Μακάρι να υπερβάλλω.

Περίμενα κάποια καταδικαστική ανακοίνωση, αλλά το μόνο που είχε να δηλώσει αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν τους αφορά η προσωπική ζωή του κυρίου Καρανίκα. Προς τα πού μας σπρώχνουν όλες αυτές οι δηλώσεις και οι παραλείψεις; Είναι απίστευτη η προσπάθεια διάβρωσης της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρείται. Από τον πόλεμο στην αριστεία, την καταστροφή της μεσαίας τάξης, την εθνοπροδοτική στάση στα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν την πατρίδα μέχρι την απενεχοποίηση των σκληρών ναρκωτικών. Δίνουν μάχη ενάντια στις αξίες και τις σταθερές και χτυπούν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Κοτρούτσου
Ειρήνη Κοτρούτσου
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης των μοντέλων προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. και της ρητορικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. Η συμμετοχή της στα κοινά την γεμίζει ενέργεια. Της αρέσει το θέατρο, αγαπημένοι της συγγραφείς ο Νίτσε και ο Καζαντζάκης και αγαπημένος της ποιητής ο Καβάφης.