14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηScripta Manent: Ο Γολγοθάς του κοινωνικού τουρισμού

Scripta Manent: Ο Γολγοθάς του κοινωνικού τουρισμού


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, 

Ο κοινωνικός τουρισμός αποτελεί μία ευρύτερη διευκόλυνση σε χιλιάδες οικογένειες και μία παράλληλη ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ήδη γνωστό. Γνωστό είναι επίσης ότι κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών, ο κοινωνικός τουρισμός διαλύθηκε και επί της ουσίας είχε καταστεί σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς συμπεριλάμβανε ελάχιστα προγράμματα, ισχνών παροχών και με αυστηρά κριτήρια.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν επιχείρησε να ανανεώσει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, να το αναζωογονήσει θα λέγαμε. Πολύ σημαντική κίνηση και ιδιαίτερα αναγκαία δεδομένων και των συνθηκών. Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία όμως, συνοδεύτηκε από πληθώρα λαθών και παραλήψεων, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται το ζήτημα αντί να στηρίζεται.

Το ζήτημα αυτό έφεραν στη δημοσιότητα τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με ερώτησή τους στη βουλή. Πρόκειται για τον Βασίλη Κεγκέρογλου, την Ευαγγελία Λιακούλη, τον Γιώργο Μουλκιώτη και τον Γιώργο Φραγγίδη.

Πηγή εικόνας: enimerotiko.gr

Παρατηρείται λοιπόν ότι η έναρξη του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 ανακοινώθηκε τη στιγμή που το προηγούμενο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και μάλιστα μέχρι και την 31η Ιουλίου. Ακόμη, το lockdown, επηρέασε τις ήδη υπάρχουσες αιτήσεις καθώς υπάρχουν από το προηγούμενο πρόγραμμα 300.000 δικαιούχοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση των επιταγών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, μόνο 70.000 άτομα από τα τους 370.000 δικαιούχους έχουν κάνει χρήση των επιταγών τους.

Συνεχίζοντας, τη σεζόν 2020-2021, το Πρόγραμμα είχε αναγκαστικά ισχύ μόνο 4 μηνών αντί για 12 μήνες που προβλέπεται. Αυτό συνέβη διότι η Κυβέρνηση δεν αποφάσισε την ισόχρονη παράταση για τους υπολειπόμενους μήνες, κάτι που θα συνέβαλε και στη χρήση των 300.000 επιταγών που έμειναν αχρησιμοποίητες. Αντιθέτως πέρυσι, που η Κυβέρνηση έπραξε ορθά και μερίμνησε για την αναγκαία παράταση το πρόγραμμα λειτούργησε δίχως τέτοιου είδους αδικίες και παραλείψεις.

Μια ακόμη παράλειψη συνιστά και το γεγονός ότι οι δικαιούχοι της προηγούμενης χρονιάς αποκλείστηκαν από την επανασυμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Έτσι, όσοι από τους περσινούς δικαιούχους  δεν κατάφεραν να κάνουν χρήση των επιταγών τους, φέτος δεν έχουν καν την ευκαιρία πρόσβασης σε αυτές.

Τι πρέπει όμως να συμβεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες και το πρόγραμμα να λειτουργήσει αρμονικά και εύρυθμα προς όφελος όλων;

  • Πρέπει πρώτα πρώτα η Κυβέρνηση να προβεί σε μία γενναία ανανέωση του δυναμικού του ΟΑΕΔ, το οποίο δεν επαρκεί προκειμένου να χειριστεί αποτελεσματικά το πλήθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών και να υλοποιήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα προγράμματα.
  • Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι για έναν μεγάλο αριθμό δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει χωρίς επιδοτούμενες διακοπές για διάστημα 2 χρόνων. Είναι λοιπόν σημαντικό ο αρμόδιος Υπουργός είτε να αποφασίσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση της επιταγής τους, είτε να επιτρέψει σε αυτούς να δηλώσουν εκ νέου συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα και να αξιολογηθούν εκ νέου με βάση τα καθορισμένα κριτήρια.

    Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, ο Κοινωνικός Τουρισμός δεν είναι μία πολυτέλεια, είναι μία ανάγκη για πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν μόνοι τους μία εξόρμηση. Το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να είναι εγγυητής της ομαλής υλοποίησης του προγράμματος και να επιλύει τυχόν απρόοπτα που το θέτουν σε κίνδυνο. Τίποτα δεν είναι ανεπίλυτο. όλα λύνονται με τη στοιχειώδη πολιτική βούληση και διάθεση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Η ερώτηση των Βουλευτών στη Βουλή, hellenicparliament.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.