20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Ταίρι» ("Matched"), της Allie Condie

«Ταίρι» (“Matched”), της Allie Condie


Της Έφης Κούσιου, 

«Στην κοινωνία, αποφασίζουν οι αξιωματούχοι. Ποιον θα αγαπάς, πού θα εργαστείς, ακόμη και πότε θα πεθάνεις. Η πρωταγωνίστρια Κάσια, πάντα εμπιστευόταν τις επιλογές τους. Είναι ένα χαμηλό τίμημα να πληρώσει κανείς, έχοντας σαν αντάλλαγμα τη μακροζωία, την τέλεια δουλειά, το ιδανικό ταίρι. Έτσι, όταν ο καλύτερός της φίλος εμφανίζεται στην οθόνη Ταιριάσματος, η Κάσια ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο σωστός… μέχρι που βλέπει ένα άλλο πρόσωπο να εμφανίζεται στιγμιαία, πριν η οθόνη σβήσει σε μαύρο. Τώρα η Κάσια βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αδιανόητες επιλογές: ανάμεσα στον Ζάντερ και τον Κάι, ανάμεσα στη μοναδική ζωή που γνώρισε ποτέ, και ένα δρόμο που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να ακολουθήσει – ανάμεσα στην τελειότητα και το πάθος» (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το Ταίρι αποτελεί το πρώτο βιβλίο από την τριλογία της Ally Condie και πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή σειρά για νεαρούς ενήλικες γραμμένη και αποτυπωμένη σε μια φουτουριστική δυστοπική κοινωνία, με προκαθορισμένους γάμους και αυστηρούς κανόνες, που ισχύουν εδώ και γενιές. Αυτή είναι η μόνη ζωή που έχει γνωρίσει η Κάσια, ενώ κατοικεί στην πόλη με τους γονείς και τον μικρότερο αδελφό της. Η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων είναι δομημένη και οργανωμένη για την βέλτιστη απόδοση, δηλαδή τα γεύματα είναι προσαρμοσμένα ειδικά για κάθε άτομο και παραδίδονται από ένα φορτηγό γεύματος κατά τη διάρκεια των διορισμένων ωρών. Οι ρουτίνες άσκησης παρακολουθούνται και προσαρμόζονται για τον καθένα, οι μέρες τους είναι δομημένες με τάξη, δουλειά και ελεύθερο χρόνο. Όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθούνται συνεχώς, ακόμη και τα όνειρά τους καταγράφονται!

Πηγή Εικόνας: goodreads.com

Συγκεκριμένα, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας μας είναι, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η δεκαεφτάχρονη Κάσια, η οποία περιμένει πως και πως την τελετή Ζευγαρώματος, μέσα από την οποία θα ανακαλύψει ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραστεί το υπόλοιπο της ζωής της και θα κάνει την δικιά της οικογένεια. Ποιο είναι δηλαδή το ταίρι της! Όταν, λοιπόν, μαθαίνει ότι αυτός δεν είναι άλλος από τον παιδικό της φίλο Ζάντερ, γεγονός απίστευτα σπάνιο αφού τα ταίρια έχουμε συνηθίσει να προέρχονται από διαφορετικές πόλεις, δε μπορεί παρά να νιώσει ανακούφιση, ενθουσιασμό και ασφάλεια με τον άνθρωπο που γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια.

Στην συνέχεια της ιστορίας, όλοι οι έφηβοι που έχουν μάθει το ταίρι τους πρόσφατα, λαμβάνουν μια κάρτα δεδομένων γεμάτη με πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο τους. Τα πάντα, όμως, αλλάζουν, όταν η Κάσια βλέπει στην κάρτα ζευγαρώματος ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που περίμενε. Τον Κάι, εσωστρεφή γείτονα και επίσης παιδικό της φίλο, ως ταίρι της, αλλά μόνο για λίγο πριν από το μαύρισμα της οθόνης. Πριν μπορέσει να το πει σε κάποιον, ένας αξιωματούχος την επισκέπτεται διακριτικά για να ενημερώσει στην Κάσσια ότι η κάρτα δεδομένων της είχε παραβιαστεί. Ήταν, όμως, όντως ένα λάθος ή ήταν η αρχή μιας επανάστασης; 

Νομίζω ότι είναι στη φύση ενός εφήβου να επαναστατεί ενάντια στην εξουσία, έστω και λίγο. Αλλά σε αυτόν τον κόσμο, η παραβίαση ενός μικρού κανόνα μπορεί να σε εξορίσει και να σου κοστίσει την υποτιθέμενη ελευθερία σου. 

Ο τρόπος με τον οποίο η Κοινωνία ελέγχει όλες τις πληροφορίες, η πτυχή του «Μεγάλου Αδελφού» και ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος χρησιμοποιείται για να παρακινήσει την υπακοή είναι όλα γνωστά χαρακτηριστικά ενός δυστοπικού βιβλίου και η συγγραφέας έχει καταφέρει να χτίσει τον κόσμο της με αυτά ακριβώς τα θεμέλια. Ενώ όλο το σκηνικό του κόσμου είναι γραμμένο υπέροχα, γρήγορα διαπιστώνουμε ως αναγνώστες πως η πραγματική μαγεία αυτής της ιστορίας βρίσκεται στους χαρακτήρες. Νιώθουμε άμεσα συνδεδεμένοι μαζί τους, παρότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως αυτό που ζουν. Ένα από τα πράγματα που νομίζω πως κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει  είναι η χρήση της ποίησης, κυρίως του Ντίλαν Τόμας, για να εμπνεύσει τους χαρακτήρες. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί επιδέξια τα ποιήματα του για να δώσει ζωή και κίνητρο στους χαρακτήρες, ώστε να αμφισβητήσουν όλα όσα τους έχει πει και διδάξει η κοινωνία. Πρέπει, επίσης, να δώσουμε και έμφαση στο στυλ γραφής. Η Ally Condie έχει ένα απλό και ταυτόχρονα μεθυστικό, στυλ που ποτέ δεν εμποδίζει την ροή της ιστορίας.

Πηγή Εικόνας: outschool.com

Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως είναι ένα αρκετά καλό βιβλίο, που σε παροτρύνει ή αλλιώς σε «ξυπνάει» να δεις τι συμβαίνει γύρω σου. Μου άρεσε πολύ η ανάπτυξη του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και το ερωτικό τρίγωνο, στο οποίο περιπλέκεται, το οποίο νομίζω ότι τελικά συμβολίζει την εξέγερση εναντίον της υποταγής. Της είπαν να κάνει ένα πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα ήθελε το απαγορευμένο. Το Ταίρι, λοιπόν, είναι ένα δυστοπικό δράμα που προσπαθεί να ρίξει μια ματιά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, προσθέτοντας μια δυνατή, ρομαντική και περίπλοκη ιστορία αγάπης. Ανυπομονώ να δω τι θα γίνει στην συνέχεια και αν καταφέρει η Κάσια να βρει μέσα της την δύναμη να συνεχίσει αυτόν τον σημαντικό αγώνα προς την ελευθερία!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Condie, A., 2011. Ταίρι (μτφ. Τριάδα Πηνελόπη). Πλατύπους Εκδοτική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.