25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο του απόδημου...

Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού


Της Μαριάντζελας Δημητροπούλου, 

Απορρίφθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την έγκρισή του. Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν 190 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ 23 βουλευτές από το ΚΚΕ και τη ΜεΡΑ25 το καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, αν και είχε ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αν και συμφώνησε στην κατάργηση των περιορισμών, ζήτησε την μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, πρόταση που όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισαν προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού και αντισυνταγματική.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε πυρά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί αποκλειστικά δικό τους δημιούργημα, εφόσον εμπόδισαν την υπερψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου, ενώ υπογράμμισε πως με τη στάση τους αυτή αποδεικνύουν περίτρανα το γεγονός πως θέλουν να εμποδίσουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να έχουν κάποια ισχυρή και ουσιαστική επιχειρηματολογία. Επίσης, ο κύριος Βορίδης παρουσίασε και τα στοιχεία από την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, προκειμένου να κατατεθούν και να αξιολογηθούν τα αιτήματα για την συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για καθεστωτική στάση, όσον αφορά την πρόταση για τις περιφέρειες του εξωτερικού, συμπληρώνοντας πως πραγματική του πρόθεση είναι η αποφυγή της προσμέτρησης των ψήφων στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πηγή εικόνας: taNea.gr

«Κατά τη διάρκεια συζητήσεων και αφού μας ζητήσατε να δεχθούμε τους όρους σας, μας είπατε ότι θα δεχθούμε και τις παραγγελιές μας. Είστε συνεπής στο ήθος και ύφος μιας προσπάθειας που δεν στόχευε να γίνει νόμος κράτος. Μια γυροβολιά εντυπώσεων επιχειρήσατε». Αυτή ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του εισηγητή του, Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τα όσα αναφέρθηκαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναδεικνύοντας, έτσι, εκ νέου τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, η οποία εξαρχής δεν αποσκοπούσε να καταλήξει σε νόμο, αλλά να παραπλανήσει τους αποδήμους. Τέλος, κάλεσε τον Μάκη Βορίδη να μην επιχειρήσει να διαφύγει από τις ευθύνες του για την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, του μόνου εφικτού συμβιβασμού και να συγκαλέσει την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή που δεν έχει μέχρι σήμερα ποτέ συγκληθεί.

Πηγή εικόνας: pagenews.gr

Αναφορικά με τα όσα υποστήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη, από το ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει από κυβίστηση σε κυβίστηση», καλώντας το υπουργείο να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επιστολική ψήφο. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος τόνισε ότι: «η συζήτηση προκλήθηκε από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Τι άλλαξε από το 2019 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος με ευρύτερη πλειοψηφία που σήμερα καταγγέλλετε; Το μόνο που άλλαξε ήταν οι δηλώσεις Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα που επιτέθηκε στην λογική των κριτηρίων που και το κόμμα της ψήφισε. Πήρατε εσείς τις δηλώσεις αυτές και το παίζετε φίλοι των απόδημων. Τα δικά σας κόμματα ευθύνονται για τα προβλήματα των απόδημων αλλά και για την μετανάστευση». Ο κ. Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης είπε ότι: «δεν έχω καταλάβει γιατί το ΜεΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν, εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για να στηρίξουμε τους απόδημους σε όλα τα μήκη και πλάτη. Οι αρχές και αξίες μας είναι μπετόν, δεν αλλάζουν ανάλογα με το που φυσά ο άνεμος. Πολιτική πανωλεθρία υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός». Η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜΕΡΑ 25 τόνισε ότι: «θέλουμε τις εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του γιατί φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί ικανοποιείται μόνο το ένα μέρος της πρότασής μας».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ψήφος των αποδήμων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο, www.protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.