22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠεριμένοντας τους τουρίστες...

Περιμένοντας τους τουρίστες…


Του Θάνου Παπαδογιάννη, 

189 ημέρες καραντίνας θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου, όταν και θα έχουμε το τελευταίο στάδιο της επιστροφής στην κάποια κανονικότητα.

Την Τετάρτη που μας πέρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την Δευτέρα, 3 του μηνός, άνοιξε η εστίαση μετά από σχεδόν 7 μήνες αναγκαστικής αναστολής εργασιών. Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν όλες οι σχολικές βαθμίδες της χώρας. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα υποδεχτούν και πάλι τους μαθητές και τις μαθήτριες τους. Το Σάββατο 15 Μαΐου θα επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό που εδώ και 7 μήνες απαγορεύονταν. Επίσης, πλέον από την Πέμπτη 29 Απριλίου έχουν επιτραπεί οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα επιτρέπονταν μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Πηγή εικόνας: dikaiologitika.gr

Επιτέλους μετά από τόσο καιρό θα επιστρέψουμε σταδιακά σε μια μορφή κανονικότητας. Παρόλα αυτά, η χαλάρωση αυτή της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε έχει και κάποιες αμφισβητούμενες παραμέτρους.

Όπως ήδη έχω αναφέρει αλλά και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει, η εστίαση άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στους πολίτες. Οι εργαζόμενοι γύρισαν μετά από 7 μήνες αναστολής εργασίας στις δουλειές τους και οι εργοδότες έχουν πλέον έσοδα – όσοι φυσικά δεν πτώχευσαν στην καραντίνα. Όμως, όλα αυτά γίνονται χωρίς την μουσική υπόκρουση. Η κυβέρνηση απαγόρευσε στα μαγαζιά να παίζουν μουσική, δεν συζητάμε για ζωντανή μουσική, αλλά για μουσική από ηχεία… Το μέτρο αυτό θέλει να προβλέψει τον συνωστισμό λόγω του κεφιού και του χορού μεταξύ των πελατών. Γιατί όπως όλοι μας γνωρίζουμε, αν εγώ κάθομαι στην καρέκλα μου και ακούω την μουσική του μαγαζιού την ώρα που πίνω τον καφέ μου ή τρώω το δείπνο μου, θα σηκωθώ και θα αρχίσω να χορεύω μαζί με τους πελάτες του διπλανού τραπεζιού… Προφανώς και συμφωνώ με τα υπόλοιπα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην εστίαση, αλλά το συγκεκριμένο μου φαίνεται άνευ ιδιαίτερου αντικειμένου και σκοπού.

Πηγή εικόνας: lifo.gr/ EUROKINISSI

Επίσης, όπως όλοι ξέρουμε, η αποστολή sms στο 13033 για την δυνατότητα κυκλοφορίας έχει παραμείνει και θα παραμείνει ως μέτρο μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού. Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του είπε πως ο χαρακτήρας των μηνυμάτων είναι παιδαγωγικός. Η κυβέρνηση φαίνεται, λοιπόν, πως θέλει να παιδαγωγήσει τους Έλληνες πολίτες. Μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες, τότε και μόνο τότε το μέτρο αυτό θα πάψει να υφίσταται. Το 6 παραμένει ως μέσο για να πάμε στις καφετέριες και τις ταβέρνες. Από τη στιγμή που μαγαζιά, εμπορικά και εστίαση, είναι ανοιχτά δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο της συνέχειας του μέτρου αυτού. Άλλο ένα μέτρο που απλώς μένει εν ενεργεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Το lockdown μας έχει κουράσει όλους, πολίτες και κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πιστεύω πως έχει θολώσει από την συνεχόμενη αυτή καραντίνα των σχεδόν 200 ημερών. Εγώ, εσείς και όλοι μας θα είμαστε στην αναμονή μέχρι τις 15 Μαΐου που όλα θα ανοίξουν στο όνομα του τουρισμού και των τουριστών…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.