28.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021
Αρχική Μικρά Καθημερινά Γλυκά με στέβια: Η νέα πραγματικότητα; 

Γλυκά με στέβια: Η νέα πραγματικότητα; 


Της Δέσποινας Χρίστινα, 

Θέλεις να τρως γλυκά χωρίς, όμως, να νιώθεις τύψεις; Θέλεις να κάνεις την «παρανομία» σου, αλλά κατά τρόπον υγιεινό; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά βρίσκεται στο φυτό στέβια, χάριν του οποίου τα γλυκά πλέον έχουν γίνει μια υγιεινότερη επιλογή, που λανθασμένα θεωρείται ενδεδειγμένη μονάχα για άτομα με προβλήματα υγείας, όπως οι διαβητικοί. Ο καθένας από εμάς, που επιθυμεί έναν καλύτερο τρόπο ζωής και επιλέγει να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με αυτό το γλυκαντικό, μπορεί να τον επιτύχει με τα ίδια γευστικά αποτελέσματα. Τι είναι, όμως, η στέβια 

Πρόκειται για ένα φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των χρυσάνθεμων. Οι αυτόχθονες της Βραζιλίας και της Παραγουάης το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια ως γλυκαντικό, γνωρίζοντας τη γλυκιά γεύση των φύλλων αυτών. Το φυτό αυτό περιέχει μια ουσία, που ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και η οποία είναι 200 περίπου φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρειάζεται να διασαφηνιστεί πως, συνήθως, εκείνα τα προϊόντα στέβιας που βρίσκει κανείς στο εμπόριο δεν περιέχουν ολόκληρα φύλλα του φυτού αυτού, αλλά το επεξεργασμένο εκχύλισμά του. Αυτή η επισήμανση γίνεται, γιατί κάποια στιγμή είχε διατυπωθεί η απορία μήπως ως γλυκαντικό έχει παρενέργειες. Σύμφωνα, όμως, με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, το επεξεργασμένο εκχύλισμα των φύλλων θεωρείται αρκετά ασφαλές, κάτι, όμως, που δε μπορεί να υποστηριχθεί και για τα φρέσκα φύλλα του φυτού. Επομένως, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τυχόν παρενέργειες σε κατανάλωση με μέτρο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τα προσφερόμενα οφέλη. 

Πηγή Εικόνας: Cargill

Τα τελευταία χρόνια, το γλυκαντικό αυτό έχει γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος των ασθενών με διαβήτη, καθώς πρόκειται για μια γλυκαντική ουσία, η οποία δεν προσδίδει θερμίδες και από την οποία λείπουν και οι υδατάνθρακες. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν αυξάνει το ζάχαρο του ασθενούς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει και στη μείωσή του. Πώς γίνεται, όμως, μια ουσία 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη να επιδρά κατά αυτό τον τρόπο; Όντως, εξαιτίας της γλυκιάς της γεύσης, υπάρχει έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό, που μειώνει τα υπάρχοντα επίπεδα ζαχάρου, αλλά ταυτόχρονα η ίδια δεν αποδίδει γλυκόζη. Παράλληλα, πρόσφατα ευρήματα κατέστησαν τη στέβια ικανή να μειώσει τη κακή χοληστερόλη και ταυτόχρονα να αυξήσει την καλή, κάτι που λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όπως, όμως, έχει ήδη προαναφερθεί, η γλυκαντική ουσία αυτή δεν απευθύνεται μονάχα σε ασθενείς, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια υγιεινή λύση είτε για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος είτε και για εκείνους που απλώς επιλέγουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.  

Όσο περνούν, λοιπόν, τα χρόνια παρατηρείται μια όλο και πιο δυναμική παρουσία αυτού του γλυκαντικού στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό ίσως και να αποδίδεται στο γεγονός πως δεν εντοπίζεται σχεδόν καμία διαφορά στη γεύση του σε σχέση με αυτή της ζάχαρης, εν αντιθέσει με τα γλυκά 0%, τα οποία δεν περιέχουν καμία γλυκαντική ουσία. Την ίδια στιγμή, παράγονται όλο και περισσότερα προϊόντα με στέβια. Πλέον, μπορεί κανείς να βρει ζάχαρη για τον καφέ του, σοκολάτες, γκοφρέτες, παγωτά και πληθώρα επιλογών σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Επομένως, κανείς δε μπορεί πια να υποστηρίξει πως «θέλω, αλλά δε βρίσκω». Το γλυκαντικό στέβια ήρθε για να μείνει, έτυχε ευρείας αποδοχής και τα οφέλη του το καθιστούν μια δημοφιλή και υγιεινή επιλογή.   


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Στέβια: Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες!, OctNews, διαθέσιμο εδώ
  • Στέβια: Τα υπερ και τα κατά της κατανάλωσης, Onmed, διαθέσιμο εδώ
  • Στέβια: Το δημοφιλές γλυκαντικό, Υγεία, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

“The Imitation Game” (2014): Πώς μια μηχανή αποκρυπτογράφησης «νίκησε» τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Της Αναστασίας Χαλβατζοπούλου, Έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς να κυκλοφορούν, τόσο ταινίες όσο και σειρές, με κεντρική θεματολογία το ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου («Η...

Οι περίοδοι της Αρχαίας Ιστορίας (Μέρος Α΄): Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας

Του Κωνσταντίνου Πίχλιαβα, Στα δύο τελευταία μου άρθρα, έκρινα σκόπιμο να αναφερθώ στην περιοδολόγηση με την οποία οι ιστορικοί «τεμαχίζουμε» την ιστορία της Αρχαιότητας σε...

Το φαινόμενο «Γιάννης Σαρακατσάνης» στο Ελληνικό YouTube

Της Μαρίας Τάκη,  Μπορείτε να σκεφτείτε πώς τα μπισκότα με ταχίνι συνδέονται άμεσα με τις ψεύτικες αξίες των (κατά βάση) δυτικών κοινωνιών; Ή γιατί το...

Λίβανος: Μία κοινωνία σε αδιέξοδο χωρίς οικονομική ανάπτυξη

Της Χριστίνας Πάτερου, Ο Λίβανος είναι κράτος της Δυτικής Ασίας και ανήκει στα μικρότερα σε έκταση κράτη του κόσμου. Αριθμεί περί τους 7.000.000 κατοίκους σύμφωνα...
Δέσποινα Χρίστινα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου. Έχει, ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον τομέα της εγκληματολογίας. Γνωρίζει αγγλικά και αυτό το διάστημα διδάσκεται την τουρκική γλώσσα. Από μικρή είχε το όνειρο να ασχοληθεί με την επιστήμη του δικαίου, καθώς πέραν του δικού της δίκιου επιδιώκει να υπερασπιστεί και όσων αδυνατούν να το κάνουν για τον εαυτό τους.