15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ Πρωτομαγιά του σήμερα

Η Πρωτομαγιά του σήμερα


Της Λιλής Οικονόμου, 

Αυτή τη χρονιά, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας επηρέασαν και τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς η Ανάσταση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα, όπως συνηθίζεται. Υπό εξίσου ιδιαίτερες συνθήκες θα εορταστεί φέτος και η Πρωτομαγιά, η οποία έτυχε να συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Καθώς η πρώτη είναι καθιερωμένη ως υποχρεωτική αργία, στο ελληνικό Σύνταγμα υπάρχει σχετικός νόμος που προβλέπει την μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με τη Δευτέρα του Πάσχα ή με κάποια ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως συμβαίνει φέτος.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, 4 Μαΐου. Ως εκ τούτου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τον εορτασμό της, «ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της». Αντίθετα, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προκήρυξαν απεργία για τις 6 Μαΐου, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να προτείνει αυτές τις ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή εικόνας: stagonnews.gr

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών και μνήμης της εξέγερσής τους, στο Σικάγο το 1886, που έθετε ως σκοπό να διεκδικήσουν τα εργατικά συνδικάτα την 8ωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, σήμερα, φαίνεται πως τα κεκτημένα με το μόχθο και τους αγώνες των παλαιών τείνουν να γίνουν ζητούμενα! Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία ασφυκτιά και βιώνει τα δυσεπίλυτα προβλήματα της πανδημίας, δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο είναι προ των πυλών. «Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων», τόνισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Το αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που πρότεινε ο Υπουργός Εργασίας και έχει προκαλέσει το μένος των αριστερών κομμάτων και της αντιπολίτευσης σχετίζεται σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. «Γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης. Όσον αφορά στο εργασιακό 8ωρο σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας: «Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας». Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως απαγορεύεται να συμβεί κάτι τέτοιο, αν ο εργαζόμενος δεν το επιθυμεί. Μια ακόμη αλλαγή που προβλέπεται, είναι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την ακριβή καταγραφή των ωρών εργασίας, των υπερωριών και την αποφυγή ατασθαλιών από τους εργοδότες. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η φετινή Πρωτομαγιά τιμάται 4/5, το νόημά της παραμένει επίκαιρο ακόμα και τόσα χρόνια μετά τις εργατικές διαμαρτυρίες.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λίλη Οικονόμου
Λίλη Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και ρίζες από την Αίγυπτο και είναι πλέον τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συγγραφή κειμένων και ο εθελοντισμός.