18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Anna and the French kiss" της Στέφανι Πέρκινς

“Anna and the French kiss” της Στέφανι Πέρκινς


Της Έφης Κούσιου,

«Αυτά είναι τα πράγματα που ξέρω για τη Γαλλία: Η Αμελί και το Μουλέν Ρουζ. Ο Πύργος του Άιφελ και η Αψίδα του Θριάμβου… Και μετακομίζω στη Γαλλία για έναν χρόνο. Εσώκλειστη. Μόνη.»

Η Άννα έχει οργανώσει τα πάντα στη ζωή της. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τελευταία της χρονιά στο λύκειο μαζί με την καλύτερή της φίλη, έχει μια καταπληκτική part-time δουλειά και τελικά ίσως κάνει το επόμενο βήμα με το αγόρι της… Μέχρι που ο πατέρας της αποφασίζει να την στείλει 4.383 μίλια μακριά, στο Παρίσι. Ολομόναχη.

Πηγή Εικόνας: pinterest.com

Πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να πει ούτε μια λέξη στα γαλλικά, η Άννα κάνει καινούριους φίλους, συμπεριλαμβανομένου και του Ετιέν Σεν Κλερ, ενός έξυπνου, πανέμορφου αγοριού από τον πάνω όροφο. Αλλά δυστυχώς, όπως και η ίδια, βρίσκεται σε σχέση. Θα καταφέρουν, λοιπόν, μετά από έναν χρόνο γεμάτο ρομαντικές στιγμές να καταλήξουν στο γαλλικό φιλί (french kiss), το οποίο επιθυμεί τόσο πολύ η Άννα; (μικρή αναφορά από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα αρκετά καλό, κατά τη γνώμη μου, βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζεται από αρκετά στοιχεία ρεαλισμού της σημερινής εποχής. Είναι γεμάτο με έξυπνους και αστείους διαλόγους, έχει τη σωστή δόση συναισθήματος, χωρίς βέβαια να γίνεται μελό ή κλισέ, καθώς ταυτόχρονα η φιλία και αργότερα ο έρωτας που αναπτύσσεται μεταξύ της Άννας και του Ετιέν σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Παρ’ όλα αυτά, κατά την ανάγνωσή του, αισθάνθηκα πως η συγγραφέας κατά κάποιον τρόπο υποβιβάζει ή χειρότερα αδιαφορεί πλήρως για την πράξη της απιστίας, στην οποία και οι δύο πρωταγωνιστές προβαίνουν. Παρουσιάζει, δηλαδή, με έμμεσο τρόπο πως, αφού και οι δύο είναι τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να υπολογίσουν τους μέχρι τότε συντρόφους τους, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιείς πως αυτή η φαινομενικά «τέλεια» σχέση τους μπορεί να κρύβει και ένα ίχνος τοξικότητας.

Πηγή Εικόνας: luxurytravelmagazine.com

Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρατηρηθεί πως η συγγραφέας κατάφερε να αναφέρει πολλά σύγχρονα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, καθιστώντας τα πιο αληθινά για μένα ως αναγνώστρια. Για παράδειγμα, οι οικογενειακές δυσκολίες και οι σχέσεις που προέκυψαν με όλους τους χαρακτήρες πρόσθεσαν μια άλλη διάσταση και περιπλοκότητα στο όχι τόσο απλό μονοπάτι της αγάπης. Σου υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι παρεξηγήσεις δεν συμβαίνουν μόνο σε εκείνους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά μερικές φορές μια απλή εσφαλμένη επικοινωνία οδηγεί σε ένα πλήθος προβλημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι εμπλεκόμενοι μιλούσαν πιο αποτελεσματικά.

Πηγή εικόνας: bpr.org

Η συγγραφέας του βιβλίου, Στέφανι Πέρκινς, βρίσκεται ανάμεσα στους συγγραφείς των New York Times που τα βιβλία τους έχουν γίνει best-seller. Ταυτόχρονα είναι συντάκτρια ανθολογίας πολλών βιβλίων για νέους ενήλικες, όπως τα Anna and the French kiss, Lola and the Boy Next Door και Isla and the Happily Ever After. Όλη της τη ζωή εργαζόταν κοντά σε βιβλία. Πρώτα ως πωλήτρια, στη συνέχεια ως βιβλιοθηκάριος και τώρα ως μυθιστοριογράφος. Η Στέφανι ζει στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας με τον σύζυγό της και, όπως μας έχει εκμυστηρευτεί, κάθε δωμάτιο του σπιτιού τους είναι βαμμένο με ένα διαφορετικό χρώμα του ουράνιου τόξου.

Κλείνοντας, λοιπόν, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο φυσικός ρομαντικός αέρας του Παρισιού, η αναμφισβήτητη αλλά αμφιλεγόμενη έλξη των δύο χαρακτήρων, τα οικογενειακά ζητήματα, οι παρεξηγήσεις, η αστεία και αληθινή γραφή ήταν ο υπέροχος συνδυασμός που έκανε το βιβλίο Anna and the French kiss μια ευχάριστη ανάγνωση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Stephanie Perkins, penguinrandomhouse.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.