18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕμβολιασμοί: Η ευκαιρία επιστροφής στην κανονικότητα

Εμβολιασμοί: Η ευκαιρία επιστροφής στην κανονικότητα


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Μετά από 5 μήνες του πιο σκληρού και επώδυνου lockdown για τα ελληνικά δεδομένα, η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού είναι πραγματικότητα, καθώς μετά τις εορτές του Πάσχα ανοίγει η πληγείσα εστίαση (3 Μαΐου), επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας μέχρι τις 11 μ.μ. και σταματάνε οι πολίτες να στέλνουν μηνύματα. Αυτούς του 5 μήνες η χώρα μας πέρασε από χίλια μύρια κύματα, είδαμε τα κρούσματα να εκτοξεύονται, τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 100 την ημέρα και την ελπίδα για την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Πηγή εικόνας: REUTERS/TIKSA NEGERI

Η λύση σε αυτήν την χαοτική και πρωτόγνωρη κατάσταση για τον καθένα μας ήταν και είναι ο εμβολιασμός, καθώς θα αποτελέσει τον μόνο μοχλό επιστροφής στην κανονικότητα. Την Μ. Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες των 30-39 και σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις ο αριθμός αυτής της ηλικιακής ομάδας που έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό έφτασε περίπου στις 200.000, ενώ την Μ. Τετάρτη η Υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη, ανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου μήνα θα ανοίξουν οι δηλώσεις για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29. Παράλληλα, από τα στατιστικά δεδομένα της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr διαπιστώνουμε ότι έχουν διενεργηθεί περίπου 3.000.000 (τα 2/3 έχουν δεχθεί την 1η δόση και το 1/3 την 2η δόση).

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να καταλάβουμε ότι το τέλος ενός δύσκολου χρόνου φτάνει στο τέλος του και φτάνει στο τέλος του την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή πριν την έναρξη της θερινής περιόδου που θα σημάνει παράλληλα και την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Διότι έναν χρόνο τώρα τίποτα δεν ήταν όπως το γνωρίζαμε και ιδίως στην τουριστική περίοδο, το καλοκαίρι του 2020 δεν πιάσαμε τα στάνταρ που περιμέναμε σαν κράτος, έχοντας ως συνέπεια μια πλήρως παραγωγική οικονομικά περίοδος όπως το καλοκαίρι να φύγει χαμένη. Ο χειμώνας ήταν κλειστός, τα καταστήματα δεν λειτουργούσαν, η εστίαση έβαλε λουκέτο και η οικονομία πολύ πιθανόν να θυμίσει μνημονιακές εποχές, που σε όλους μας είναι αξέχαστες οι εικόνες με το κέντρο της Αθήνας να καίγεται και το κοινοβούλιο να ψηφίζει μέτρα διάσωσης της οικονομίας.

Πηγή εικόνας: cretalive.gr

Συνεπώς, βάσει όλων αυτών που περνάει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ο εμβολιασμός είναι το μόνο φως στο τούνελ που μπορεί να φέρει πίσω την κανονικότητα μας όπως την γνωρίζουμε και για να συμβεί αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ευθύνες για να προστατέψουμε τους μεγαλύτερους μας και ευθύνη απέναντι στο μέλλον μας που αν δεν τον διεκδικήσουμε, σύντομα θα χαθεί.

Βέβαια, από την πλευρά του το κράτος και όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να διενεργήσουν, ώστε ο εμβολιασμός να προωθηθεί ταχύτατα και οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες περί αυτού να καταρριφθούν, διότι είναι αρκετά τα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, που αναφέρονται σε θανάτους εξαιτίας του εμβολίου ή ότι άλλα εμβόλια προκαλούν θρομβώσεις.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.