15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚΕΘΕΑ, η επόμενη ημέρα...

ΚΕΘΕΑ, η επόμενη ημέρα…


Του Θάνου Παπαδογιάννη, 

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι από το 1983 το μεγαλύτερο κέντρο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Με στεγνά προγράμματα, χωρίς υποκατάστατα ουσιών, παρέχεται θεραπεία σε χιλιάδες εξαρτημένους και στήριξη στις οικογένειές τους. Παράλληλα απευθύνεται και σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση της χώρας έρχεται τώρα να αναδιαρθρώσει και να αλλάξει τελείως τον σχεδιασμό ενός πετυχημένου οργανισμού, μιας επιτυχημένης συνταγής, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που πραγματικά σηματοδοτούν οι προωθούμενες αλλαγές είναι μια νέα αρχή για τον Οργανισμό ενισχύοντάς τον, προκειμένου να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά το σημαντικό κοινωνικό του έργο».

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Το 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μας, προέβη σε μια απότομη και, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, πραξικοπηματική κίνηση. Μέχρι και πριν το 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο του κέντρου προτεινόταν από τον Διευθυντή του και μετά ψηφιζόταν από την Γενική Συνέλευση που αποτελείται από πάνω από 800 άτομα. Με το νέο νομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα διορίζεται απευθείας από τον/την Υπουργό Υγείας της χώρας με τριετή θητεία και δυνατότητα άλλης μια τριετίας. Επιπλέον η θέση του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή μετατρέπονται από άμισθες σε αμειβόμενες. Διορισμούς επίσης φέρνει το νομοσχέδιο και στους υπεύθυνους του κάθε τμήματος του κέντρου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει, η ίδια, αλλά και η κάθε κυβέρνηση από εδώ και πέρα, να έχει περισσότερες θέσεις διορισμού, ώστε να διορίζει «δικούς της» ανθρώπους και να εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις.

Μια ακόμα αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάργηση της αποκέντρωσης του ΚΕΘΕΑ ανά τη χώρα. Δηλαδή από εκεί που το κάθε πρόγραμμα και το κάθε τμήμα είχε την αυτοτέλεια του, από εδώ και πέρα, τα περισσότερα προγράμματα θα δημιουργούνται και θα οργανώνονται κεντρικά από έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων. Στη συνέχεια καταργείται το Συμβούλιο Πολιτικής του ΚΕΘΕΑ, το όργανο το οποίο χάραζε την πολιτική του κέντρου.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από όλες τις μεριές. Αντίθετοι σε αυτό τάσσονται πρώτα από όλους οι υπάλληλοι του και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σάλος έχει δημιουργηθεί με την ξεκάθαρη στάση του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ηλία Μαμαλάκη. Ο γνωστός σεφ που ήταν επί 6 χρόνια μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ αναφέρει «Μας παραίτησαν ομαδικά αντικαθιστώντας μας με διορισμένο συμβούλιο από το Υπουργείο Υγείας. Το εκλεγμένο πρώην διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από διαπρεπείς επιστήμονες τόσο της ιατρικής, της νομικής και ανθρώπους δραστήριους γύρω από την θεραπεία της εξάρτησης από ουσίες. Επίσης η έννοια της απεξάρτησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με το αυτοδιοίκητο».

Πηγή εικόνας: thepressproject.gr

Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι δυσαρεστημένοι και ενάντια στο νομοσχέδιο είναι οι άνθρωποι οι οποίοι βοηθιούνται ή έχουν ήδη βοηθηθεί για την απεξάρτησή τους από το ΚΕΘΕΑ. Από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα του Κέντρου πιστεύουν ότι η αναδιοργάνωση και η αναδιαμόρφωση του με τον συγκεκριμένο τρόπο θα είναι κάτι που θα υπονομεύσει τη θεραπευτική και την επιστημονική του εμβέλεια και αποτελεσματικότητα τότε τα λόγια όλων μας είναι περιττά…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.