23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ εν ψυχρώ δολοφονία Καραϊβάζ και η πολιτεία της σιωπής

Η εν ψυχρώ δολοφονία Καραϊβάζ και η πολιτεία της σιωπής


Της Ρένας Δανατζή,

Με 17 σφαίρες, δύο επαγγελματίες δολοφόνοι, αφαίρεσαν τη ζωή του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο πριν από λίγες ημέρες. Η συγκάλυψη της δολοφονίας του είναι πασιφανής, αφού έως σήμερα οι δηλώσεις των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων είναι μετριότατες -σχεδόν αδιάφορες-, ενώ κανείς δεν έχει μπει στη διαδικασία να στρέψει το βλέμμα του στο παρακράτος, το οποίο δρα τόσα χρόνια ανενόχλητο και πολλές φορές, δυστυχώς, με τις ευλογίες ανθρώπων υψηλά ιστάμενων στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι ιστορίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας, όμως κανείς δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για όλα αυτά. Όλοι αρπαζόμαστε από αφορμές και υπονοούμενα και μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες φτιάχνουμε σιγά σιγά το παζλ που θέλει ανθρώπους να προσπαθούν να φιμώσουν όσους προσπαθούν να ξεσκεπάσουν κομμάτια της διαφθοράς στην Ελλάδα. Μπαίνουμε στη λογική να υποπτευόμαστε τους πάντες και να πλέκουμε ιστορίες, οι οποίες πολλές φορές φαντάζουν παράλογες. Κάποιοι πιστεύουν ότι η δολοφονία Καραϊβάζ αποτελεί ένα καλό φίμωτρο σε τυχόν έρευνες και αποδείξεις που είχε ο δημοσιογράφος. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για τιμωρία προς παραδειγματισμό σε συναδέλφους του. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Η κοινωνία έχει γίνει επικίνδυνα καχύποπτη. Θεωρεί πως οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με πολιτικές σκοπιμότητες. Ακόμα και αν έχει άδικο, το πρόβλημα δεν γίνεται αυτόματα μικρότερο. Το γεγονός ότι υποπτευόμαστε τις κυβερνήσεις, σημαίνει πως για κάποιο λόγο εκείνες έχουν σταματήσει να είναι αξιόπιστες. Έχουν χάσει το ήθος τους, την προσωπικότητά τους και, δυστυχώς, δεν μπορούν να εκφράσουν πλέον την κοινωνία. Όλο αυτό γιγαντώνεται, όταν φαίνεται να υπάρχει συγκάλυψη στην τρομοκρατία. Άλλωστε, ο Καραϊβάζ ήταν ένας δημοσιογράφος ο οποίος δεν «έπαιζε με τη φωτιά». Δεν υπέγραφε ακραία άρθρα, δεν φαινόταν να εξυπηρετεί κάποια πλευρά. Με λίγα λόγια, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει στόχος.

Η πολιτική εξουσία πρέπει να οργανωθεί και να βρει τρόπο να κερδίσει εκ νέου την εκτίμηση των πολιτών. Όχι μόνο επειδή τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατικότητας, αλλά επειδή αργά ή γρήγορα η κοινωνική αντίδραση θα είναι ηχηρή. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι τα κρατικά όργανα είναι αναποτελεσματικά, είναι επειδή έχουν υπάρξει αναποτελεσματικά. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι η πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι, είναι επειδή έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Και αν κάποιοι πιστεύουμε ότι η δολοφονία Καραϊβάζ είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε σκοτεινές, άκρως αντιδημοκρατικές εποχές, είναι επειδή αυτό ισχύει.

Πηγή εικόνας: activenews.gr

Περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί και κάποιοι κουνιούνται επικίνδυνα. Αργά ή γρήγορα θα πέσουμε όλοι. Φταίμε δεν φταίμε.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.