Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,
Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή. Νομίζω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι και τόσο θεμιτό να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα και τη μάχη των επαγγελματιών του τουρισμού με την πανδημία και την οικονομική ασφυξία. Αν στην εξίσωση αυτή υπολογίσουμε και τον υπόλοιπο πληθυσμό, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, ευπαθείς ομάδες, τότε συνθέτουμε το κάδρο του περσινού καλοκαιριού.
Για όσους λοιπόν δε θυμούνται, το περσινό καλοκαίρι μας βρήκε να έχουμε ξεπεράσει το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και να βρισκόμαστε σε θέση να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, να ανασάνουμε οικονομικά και να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Ο τουρισμός όμως άνοιξε με μοναδικό γνώμονα το γρήγορο κέρδος. Χωρίς συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα και χωρίς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Καθημερινά, πολυάριθμοι τουρίστες εισέρχονταν στην Ελλάδα, πολλοί από αυτούς δίχως να έχουν κάνει τεστ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ταχύτατη διασπορά του κορωνοϊού και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Ο τουρισμός όμως πρέπει να ανοίξει. Είμαστε μία χώρα που βασίζεται σημαντικά σε αυτόν και, μετά από 1 χρόνο περιορισμού, τα οικονομικά δεδομένα καθιστούν το άνοιγμα του τουρισμού μία ανάγκη επιτακτική. Ο τουρισμός όμως πρέπει να ανοίξει με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένο και ασφαλή τρόπο δράσης και ενιαίο πλάνο. Κι αυτό προκειμένου να κατορθώσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε κρούσματα και οικονομικά οφέλη. Να πετύχουμε δηλαδή τα μέγιστα οφέλη με τον μικρότερο δυνατό αριθμό κρουσμάτων. Να μην κατρακυλήσουμε στον βούρκο της πανδημίας και στην αβεβαιότητα της οικονομικής ασφυξίας.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε στην διεθνή κοινότητα το Εθνικό πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων σε μέσα μεγάλης εμβέλειας του εξωτερικού. Από όσα λοιπόν ανέφερε ο κ. Θεοχάρης στα ξένα μέσα, ξεδιπλώνεται το ελληνικό σχέδιο το οποίο αποτελείται από πέντε «γραμμές άμυνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Πιο συγκεκριμένα:
Η πρώτη γραμμή αφορά τις προϋποθέσεις για την είσοδο τουριστών στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, κάθε τουρίστας θα πρέπει είτε να παρουσιάσει βεβαίωση εμβολιασμού, είτε βεβαίωση ότι έχει πλήρως αναρρώσει από τον κορωνοϊό είτε να αποδεικνύει ότι έχει προβεί σε τεστ κορωνοϊού στο οποίο βρέθηκε αρνητικός, επιδεικνύοντας τη σχετική βεβαίωση.
Η δεύτερη γραμμή θα περιλαμβάνει τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ στους τουρίστες κατά την άφιξή τους στη χώρα μας. Κριτήριο για αυτό θα αποτελεί η συγκέντρωση των στοιχείων κρουσμάτων κατά την είσοδο. Έτσι, τα περισσότερα τεστ, θα διενεργούνται σε πύλες εισόδου, όπου την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
Η τρίτη γραμμή θα αφορά τους τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό και θα προβλέπει την πλήρη απομόνωσή τους και την μετέπειτα υποβολή τους σε νέο λεπτομερέστερο τεστ.
Η τέταρτη γραμμή θα αφορά την τήρηση των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων, ήτοι, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμών κ.λπ..
Η πέμπτη γραμμή προβλέπει ότι όλοι οι επισκέπτες, από την άφιξή τους στη χώρα μας, θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες πολίτες.
Μία σημαντική και άξια αναφοράς παράμετρος είναι ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα θα εμβολιαστούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Αυτό συνεπάγεται ότι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος να νοσήσουν άτομα τα οποία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής με τους ξένους επισκέπτες.
Ολοκληρώνοντας, δημιουργείται η εντύπωση ότι φέτος πράγματι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες με όσο το δυνατότερο ασφαλή τρόπο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι αδιανόητο να μην ανοίξει ο τουρισμός καθώς οι οικονομικές ζημιές σε αυτή την περίπτωση θα είναι ανεπανόρθωτες, έτσι λοιπόν οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να ανοίξουμε τον τουρισμό με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ασφάλεια όλων μας.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι μένει να εξετάσουμε αν το καλά σχεδιασμένο στρατηγικό πλάνο θα μετουσιωθεί με αποτελεσματικό τρόπο σε πράξεις, ή αν θα περάσουμε στο άκρο των επιχειρησιακών ολιγωριών που θα θέσουν σε κίνδυνο και τον πληθυσμό μας αλλά και τους ίδιους τους επισκέπτες. Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Θεοχάρης στον διεθνή Τύπο για τον ελληνικό τουρισμό: Αυτές θα είναι οι πέντε «γραμμές άμυνας», reader.gr, 3/4/21, διαθέσιμο εδώ