18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτο μάτι του κυκλώνα

Στο μάτι του κυκλώνα


Της Σοφία Ζαφειροπούλου,

Ο Νίκος Παππάς ήταν ανέκαθεν στο μάτι του κυκλώνα εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με πολέμιους όχι μόνο στα αντίπαλα κόμματα αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εάν υπάρχει ένα πρόσωπο που ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως του οφείλει μερίδιο της νίκης του, αυτός είναι ο Νίκος Παππάς. Μελετώντας την κομματική Ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται φανερό ότι ο Παππάς είναι ένας από τους παράγοντες που μετέτρεψαν το κόμμα από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας.

Επανήρθε στο προσκήνιο με τα την πρόταση για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») που αφορά τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεσθεί από τον τέως υπουργό Επικρατείας εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του διαστήματα 23-09-2015 έως 05-11-2016 και έως 09-07-2019, και εξετάζει την:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ)

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην Βουλή. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν 187 «ναι», 85 «όχι», 17 «παρών», ενώ υπήρξε και ένα άκυρο. Υπέρ της τάχθηκαν η Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, Παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ αποχώρισε από την διαδικασία το Μέρα25.

Πηγή εικόνας: tvopen.gr, απόσπασμα από το Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Open, 31/3/21

Η αξιωματική αντιπολίτευση ομόφωνα εκφράζει την πλήρη στήριξη της στον Νίκο Παππά, ακόμα και όσοι ήταν αντίθετοι με τους χειρισμούς του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διχάσει εν μέσω πανδημίας, αλλάζοντας την ατζέντα και οξύνοντας την πολιτική αντιπαράθεση.

Την επόμενη ημέρα από την έγκριση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στο ΘΈΜΑ 104,6 δίνοντας απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης. Αρχικά αναφέρθηκε σε εμμονή της κυβέρνησης με το άτομο του. Συγκεκριμένα για τη Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι «ήταν για κλάματα και αυτό διότι το αφήγημα της κατέρρευσε», «Θα έπρεπε να αξιολογηθεί η δικογραφία καλύτερα»,  «η ΝΔ απέκρυψε στοιχεία για να μην ανατραπούν οι ισχυρισμοί της». Ο ίδιος απέδωσε την έλλειψη ομιλητών από το κυβερνών κόμμα σε αδυναμία στήριξης των κατηγοριών. Εκτίμησε ότι υπήρχαν λίγοι ομιλητές από το κυβερνών κόμμα, διότι δεν βρίσκονταν πολλοί για να μπορούν να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της παράταξής τους.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις, συγκεκριμένα δήλωσε ότι δεν θέλει να ασκήσει κριτική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ΚΙΝΑΛ έκανε την επιλογή του, αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο φάσμα επιχειρημάτων».

Αναμφίβολα ο Νίκος Παππάς βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτήν την περίοδο, ωστόσο αποτέλεσε τον εκτελεστικό βραχίονα που προσπάθησε να κατασκευάσει βάσεις στο βαθύ κράτος, όπου πριν το κόμμα δεν είχε ερείσματα. Όσοι τώρα υποστηρίζουν ότι ο Παππάς αποτελεί βάρος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι του είναι απαραίτητος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.