23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Όλα για σένα» της Νίκολα Γιουν

«Όλα για σένα» της Νίκολα Γιουν


Της Έφης Κούσιου,

«Άλλον έναν χρόνο άρρωστη, χωρίς ελπίδα για θεραπεία στον ορίζοντα. Ένας ακόμη χρόνος έλλειψης όλων των φυσιολογικών εφηβικών πραγμάτων – κοπάνες, πρώτο φιλί, ο χορός των αποφοίτων και ο πρώτος έρωτας. Άλλη μια χρονιά που η μαμά μου δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να δουλεύει και να με φροντίζει. Κάθε δεύτερη μέρα αυτές οι καταστάσεις είναι εύκολο ή ευκολότερο, τουλάχιστον – να αγνοηθούν».

Πηγή Εικόνας: womenandhollywood.com

Αυτά είναι τα λόγια της Μάντελαϊν Γουίτερ, καθώς βρίσκεται στο σπίτι της στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, το οποίο είναι γεμάτο με καθαρά λευκά έπιπλα και λευκούς τοίχους, καθιστώντας τη μεγάλη συλλογή βιβλίων της το μόνο πράγμα που ξεχωρίζει. Η Μάντελαϊν, με την πρώτη ματιά, είναι μια τυπική έφηβη, εκτός από το ότι έχει μια απειλητική για τη ζωή της ασθένεια, που ονομάζεται σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια (SCID) και την εμποδίζει να βγει από το σπίτι της. Λόγω της κατάστασής της, λοιπόν, η 18χρονη δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι της εδώ και 17 χρόνια. Περιτριγυρισμένη από τα τείχη του σπιτιού της, η Μάντελαϊν ζει με βιβλία, ενώ η μόνη αλληλεπίδραση που έχει είναι με τη μητέρα της και τη νοσοκόμα της, Κάρλα. Όλα αυτά, όμως, αλλάζουν, όταν η ίδια βλέπει για πρώτη φορά τον Όλι, γείτονά της, και φυσικά το μοναδικό άτομο που θα την κάνει να βγει από τη «φούσκα» της με σκοπό να γνωρίσει τον κόσμο, παρά τις επιπτώσεις που μπορεί να υποστεί. Σε όλο το βιβλίο, η συγγραφέας αφήνει υποδείξεις για το τέλος, γεγονός που σου χαλάει την έκπληξη και κάνει το τέλος να είναι προβλέψιμο. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων, για αυτό και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Η συγγραφέας, Νίκολα Γιουν, εργάστηκε ως προγραμματίστρια σε εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων για 20 χρόνια, πριν από τη δημοσίευση του πρώτου βιβλίου της. Εμπνεύστηκε να γράψει το ντεμπούτο της μυθιστόρημα Όλα για σένα μετά τη γέννηση της κόρης της, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις σελίδες. Χρειάστηκε τρία χρόνια για να το τελειώσει, καθώς έγραφε, μεγάλωνε την κόρη της και ταυτόχρονα εργαζόταν με πλήρη απασχόληση. Ο σύζυγός της,  κορεάτης-αμερικανός γραφίστας, Ντέιβιντ Γιούν, ήταν αυτός που σχεδίασε τις εικόνες του βιβλίου.

Πηγή Εικόνας: npr.org

Το Όλα για σένα κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και κατάφερε να μπει στη λίστα των ευπώλητων των New York Times, όπου παρέμεινε για περισσότερο από 40 εβδομάδες. Μια ταινία με το ίδιο όνομα, βασισμένη στο βιβλίο, με σενάριο από τον J. Mills Goodloe και με πρωταγωνιστή την Amandla Stenberg και τον Nick Robinson κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017. 

Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον, διαβάζοντας το βιβλίο, είναι ότι τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βρουν κάτι να συσχετιστούν. Είτε πρόκειται για μια νέα αγάπη, μια απώλεια, ο αγώνας για μια ασθένεια ή ο πόνος της μοναξιάς, η Νίκολα Γιουν κατάφερε και έγραψε ένα φανταστικό μυθιστόρημα, που είναι ισχυρό και γεμάτο βάθος. Είναι τόσο καλά γραμμένο που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι το ντεμπούτο της στη συγγραφή μυθιστορήματος. 

Πηγή Εικόνας: austinchronicles.gr

Συνολικά, το Όλα για σένα σου δίνει μια εσωτερική ματιά στην περίεργη ζωή της Μάντελαϊν και συγκεκριμένα πως ο κεραυνοβόλος έρωτας με τον Όλι την κάνει να χάσει τον έλεγχο, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, αλλά μαθαίνοντας ταυτόχρονα χάρη σε αυτόν την αλήθεια για την ασθένειά της. Πραγματικά είναι ένα βιβλίο που σε κρατάει σε περιέργεια μέχρι το τέλος, με ενδιαφέρουσα πλοκή, καλογραμμένους χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα σε κάνει ως αναγνώστη να αναρωτιέσαι εάν είσαι απλώς ζωντανός ή αν πραγματικά ζεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νικολά Γιουν, Wikipedia, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.