21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤελικά έχουμε κέρδος από τα λάθη μας;

Τελικά έχουμε κέρδος από τα λάθη μας;


Του Άρη Κατσίδη,

O ιδρυτής του μεγαλύτερου παγκοσμίως hedge fund, του Bridgewater Associates, Ray Dalio σχολίασε σε ένα tweet του την Παρασκευή (26/3) τη σπουδαιότητα της προσπάθειας, αλλά και τα μαθήματα που παίρνουμε από την αποτυχία, για να οδηγηθούμε στην επιτυχία.

Ο Ray Dalio δήλωσε στο tweet του: «Όλοι αποτυγχάνουν. Όσοι βλέπουμε να πετυχαίνουν, πετυχαίνουν μόνο σε όσα προσέχουμε – εγγυώμαι πως επίσης αποτυγχάνουν σε άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι που σέβομαι περισσότερο είναι εκείνοι που αποτυγχάνουν επιτυχώς. Τους σέβομαι ακόμη περισσότερο από αυτούς που πετυχαίνουν».

Συνέχισε λέγοντας: «Η αποτυχία είναι μία επίπονη εμπειρία, ενώ η επιτυχία είναι ευχάριστη, χρειάζεται πιο ισχυρό χαρακτήρα το να αποτύχεις, να καταλάβεις τα λάθη σου, να αλλάξεις και έτσι να πετύχεις, σε σχέση με το να πετύχεις απλώς σε κάτι. Φυσικά, οι χειρότεροι είναι αυτοί που αποτυγχάνουν, δεν το αναγνωρίζουν και δεν αλλάζουν».

Πηγή: pixabay.com

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψε και στο βιβλίο του Principles: Life and Work, ο Ray Dalio ανέφερε: «Το κλειδί για να πετύχεις είναι να γνωρίζεις πώς να μαθαίνεις από τα λάθη σου», γιατί αλλιώς είναι άσκοπο ή δεν θα καταφέρετε να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση. Οπότε, δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθος στην επιχειρηματική ζωή, όταν πορεύεται με ένα σωστά καταρτισμένο πλάνο, γιατί αυτό θα του δώσει εμπειρία, έτσι ώστε στο μέλλον να το αποφύγει και να προχωρήσει περισσότερο. Από τα λάθη μαθαίνει ένας άνθρωπος, γίνεται πιο έμπειρος και παίρνει μαθήματα, τα οποία ορισμένες φορές, σε πιο μικρές ηλικίες, του φαίνονται πολύ χρήσιμα για το μέλλον.

Ο Ray Dalio υπογράμμισε: «Από τότε που ήμουν παιδί… μου άρεσε πολύ και ενθουσιαζόμουν με την οπτικοποίηση των πραγμάτων, σε αυτό βέβαια είχα κάποιες οδυνηρές αποτυχίες στην αρχή, αλλά έμαθα πράγματα που θα με βοηθούσαν να μην ξανακάνω τα ίδια λάθη, τα άλλαξα και βελτιώθηκα. Ακολουθήστε ακόμη και τους πιο τολμηρούς σας στόχους. Αυτός ο τρόπος μάθησης και βελτίωσης ήταν ο καλύτερος για μένα».

Μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό, αλλά αν δεν φάει κανείς τη «σφαλιάρα» του, τότε δύσκολα θα καταλάβει τα πώς και τα γιατί, ακόμα και γύρω από τον επιχειρησιακό και επενδυτικό κλάδο. Έχουμε αρκετές φορές, στο παρελθόν, επαναλάβει ότι στην πλειοψηφία τους, ακόμα και οι πιο καταξιωμένοι σε όλους τους κλάδους άνθρωποι χρειάστηκε να περάσουν από πολύ δύσβατα μονοπάτια, να σκεφτούν ακόμα και να τα παρατήσουν, προτού φυσικά φτάσουν στην ανταμοιβή των κόπων τους, στο υλικό και πνευματικό ζενίθ. Μια μικρή συμβουλή, μην φοβάστε να αποτύχετε!


Αναφορές

  • Ray Dalio founded the world’s most profitable hedge fund–here’s who he looks up to, CNBC. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.