17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Εκτός Γραμμής»: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Χρόνια Πολλά, Ελλάδα!

«Εκτός Γραμμής»: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Χρόνια Πολλά, Ελλάδα!


Η γνώμη του OffLine Post,

Το 2021 είναι αδιαμφισβήτητα ένα έτος συμβολικό και ιδιαίτερο για την Ελλάδα και τη σύγχρονη ιστορία της, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που τόσο ανεξίτηλα σημάδεψε την εθνική ιστορική μνήμη. Η εθνική μας αυτή επέτειος έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες δημιουργούν ειδικά αφιερώματα, ενώ σε εθνικό επίπεδο έχουν προγραμματιστεί διαδικτυακές εκδηλώσεις, ώστε να αποδοθεί φόρος τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης.

Εν μέσω, λοιπόν, της πανδημίας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς οι εορτασμοί της λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο περισσότερο εσωστρεφές και στοχαστικό, παρά σε ένα κλίμα εξωστρεφές και πανηγυρικό, ως είθισται. Η συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης μπορεί να σταθεί η αφορμή, για να αναστοχαστούμε σχετικά με την έννοια και την αξία του υγιούς πατριωτισμού, της νηφάλιας αγάπης για την πατρίδα, που είναι απαλλαγμένη από δογματισμούς, από τον φανατισμό και δη από το μίσος για ό,τι μας είναι άγνωστο ή ξένο.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η εκδήλωση της περηφάνιας για την πατρίδα συχνά παρεξηγείται και θεωρείται ένδειξη της ύπαρξης ακραίων και μισαλλόδοξων πεποιθήσεων, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να διακρίνουμε μεταξύ του υγιούς πατριωτισμού και του άκριτου, άκρατου και ακραίου εθνικισμού. Ας μην λησμονούμε ότι ο πυρήνας της έννοιας του πατριωτισμού συναρτάται αφενός με την ελευθερία ενός λαού και αφετέρου με την προαγωγή της ομαλής και ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών λαών που, αν και διαφέρουν, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, να αλληλεπιδράσουν, χωρίς όμως ποτέ να ομογενοποιηθούν κατά τρόπο διαβρωτικό. Στον αντίποδα, ο εθνικισμός αναγορεύει σε απόλυτη και προστατευτέα αξία την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική ομοιογένεια, η οποία βρίσκεται σε συγκρουσιακή σχέση με οτιδήποτε διαφορετικό και ξένο και εδράζεται στη σκέψη της απόλυτης φυλετικής υπεροχής και της καθαρότητας του εθνικού έναντι του αλλοδαπού.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι οι αγωνιστές της Επανάστασης θυσιάστηκαν για την ελευθερία σε κάθε έκφανση και μορφή της, για την εθνική ανεξαρτησία και για το αδιαφιλονίκητο και υπέρτατο αγαθό του αυτοκαθορισμού, της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και από κάθε άλλη εξωγενή δύναμη, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και σκοπών. Οι αξίες και οι αρχές που οι ηρωικοί αυτοί αγώνες μάς εμφύσησαν έχουν χαραχθεί στην εθνική ιστορική μνήμη και συνοδεύουν το ελληνικό κράτος και τον πολιτισμό του σε κάθε του βήμα ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες περιστάσεις.

Ας απενοχοποιήσουμε, λοιπόν, τα συναισθήματα της εθνικής υπερηφάνειας και της φιλοπατρίας κι ας γιορτάσουμε, έστω και κάτω από τις ιδιαίτερες, απρόσμενες και εξαιρετικές περιστάσεις, την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ