14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤι αστυνομία θέλουμε;

Τι αστυνομία θέλουμε;


Της Ειρήνης Κοτρούτσου,

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα κοινώς παραδεδεγμένα. Η αστυνομία υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες, το κράτος και το δημοκρατικό πολίτευμα στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Υπάρχει για να εξασφαλίζει την δημόσια ειρήνη, την ευταξία και την απρόσκοπτη κοινωνική συμβίωση ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφαλείας, εντός του οποίου καθίσταται δυνατή η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος. Και ναι, σας προλαβαίνω και σας λέω ότι έχετε δίκιο. Αυτά που γράφω τώρα μοιάζουν με έκθεση γραμμένη για σχολικό διαγώνισμα. Οι πιο βιαστικοί θα αναρωτιούνται ακόμα και για το αν παρακολουθώ την επικαιρότητα. Να τους διαβεβαιώσω πως ναι, την παρακολουθώ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω πραγματικά ισχύουν για το σύνολο της αστυνομίας μας – και ας διαπιστώσαμε πριν λίγες ημέρες παρεκκλίσεις που δε συνάδουν με το έργο της. Ως κοινωνία τον τελευταίο καιρό απογοητευτήκαμε και ταραχτήκαμε από την συμπεριφορά ορισμένων οργάνων της τάξης – συμπεριφορά που αποτελεί εξαίρεση και η οποία πρόκειται να κριθεί με βάση τους νόμους. Τώρα είναι που δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά μας. Τώρα είναι που πρέπει να ανασυνταχθούμε, να επαναλάβουμε το πόσο πιστεύουμε στην δημοκρατία και να αποφασίσουμε τι αστυνομία θέλουμε. Όμως προσοχή, ας μην παρασυρθούμε από τις ενέργειες όσων αμαυρώνουν το αστυνομικό σώμα και ας ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στα όργανα της τάξης.

Θέλουμε αστυνομία που σέβεται τον πολίτη και πολίτες που σέβονται την αστυνομία. Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσω σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους ότι το κράτος διαθέτει το «μονοπώλιο της βίας». Στις δημοκρατικές μας κοινωνίες, η βία που ασκείται από τα αρμόδια όργανα του κράτους όπως ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, είναι νόμιμη. Αυτό -χωρίς διδακτισμό- σας καλώ να σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα ανεβάσετε ένα πολυφορεμένο τσιτάτο κατά της αστυνομίας στο Instagram και στο Twitter. Και όταν τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτή η βία ασκείται εκτός των νόμιμων ορίων, σας καλώ -ξανά χωρίς κανέναν διδακτισμό- να την καταγγείλετε χωρίς φόβο και πάθος. Όταν αυτή η βία παραβαίνει τον νόμο και υπερβαίνει τα όρια που αυτός θέτει είναι απαράδεκτη και αναποτελεσματική. Η βία του αστυνομικού δεν είναι δυνατόν να ασκείται τιμωρητικά και να νοείται ως ποινή για τον παραβάτη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να υποτάσσεται στην αρχή της νομιμότητας και να ακολουθεί τους κανόνες.

Πηγή εικόνας: real.gr

Δεν θέλουμε, όμως, μια ανίσχυρη και αδύναμη αστυνομία. Δεν θέλουμε μια αστυνομία που επιτρέπει στους μπαχαλάκηδες να καίνε και να σπάνε. Δεν θέλουμε μια αστυνομία παροπλισμένη που παρακολουθεί ως θεατής τα Εξάρχεια να καίγονται, όπως συνέβαινε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν θέλουμε μια αστυνομία παραδομένη στην βία εκείνων που επιδιώκουν την ανομία.

Πηγή εικόνας: Καθημερινή

Για να προστατευτούν πολίτες και αστυνομία και να δοθεί λύση σε όλα όσα μας προβληματίζουν, προτείνονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. «Όλες οι δυνάμεις ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην κατασκευάζονται γεγονότα κατά το δοκούν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε την διενέργεια ψυχογραφικών τεστ σε συνεργασία με την βρετανική και γαλλική αστυνομία, προκειμένου να διαγιγνώσκεται εκ των προτέρων η ροπή του υποψηφίου προς την βία που τον καθιστά πιθανώς επικίνδυνο για την ανάληψη καθηκόντων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, ενώ, παράλληλα, ειδικός βοηθός του συνηγόρου του Πολίτη με αποκλειστική αρμοδιότητα θα συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών. Με τα νέα μέτρα αφενός θα προστατεύονται οι πολίτες και θα εξασφαλίζεται το επίπεδο όσων στελεχώνουν την αστυνομία και αφετέρου θα ελέγχεται αποτελεσματικότερα, δικαιότερα και με διαφάνεια η δράση όλων.

Κάτι φαίνεται πως αλλάζει στην Ελληνική Αστυνομία… και αλλάζει προς την κατεύθυνση που πρέπει!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Κοτρούτσου
Ειρήνη Κοτρούτσου
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης των μοντέλων προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. και της ρητορικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. Η συμμετοχή της στα κοινά την γεμίζει ενέργεια. Της αρέσει το θέατρο, αγαπημένοι της συγγραφείς ο Νίτσε και ο Καζαντζάκης και αγαπημένος της ποιητής ο Καβάφης.