17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Χάρτινες πόλεις», του Τζον Γκριν

«Χάρτινες πόλεις», του Τζον Γκριν


Της Έφης Κούσιου,

Ο Τζον Γκριν είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας που ειδικεύεται σε βιβλία για νέους ενήλικες. Έχει γίνει πολύ επιτυχημένος τα τελευταία χρόνια, έχοντας βραβεία και τίτλους που το αποδεικνύουν. Δύο από τα πιο δημοφιλή βιβλία του είναι το μυθιστόρημα Ψάχνοντας την Αλάσκα, το οποίο αποτελεί το συγγραφικό του ντεμπούτο, καθώς και το Το Λάθος Αστέρι.

Πηγή Εικόνας: uzerfriendly.com.

Εκτός από όλα τα λογοτεχνικά του επιτεύγματα, έχει εφεύρει μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται “Project for Awesome”, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τον αδελφό του, Χανκ, έχει δημιουργήσει το “Vlogbrothers”, που αριθμεί πάνω από 3.3 εκατομμύρια συνδρομητές, αλλά και το εκπαιδευτικό κανάλι “Crash Course”, που έχει ξεπεράσει τους 12 εκατομμύρια συνδρομητές και στο οποίο με μικρά βιντεάκια πραγματεύονται θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη φιλοσοφία. Με τον τρόπο αυτό, τα δύο αδέρφια έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν το YouTube ως μέσο εκπαίδευσης, πληροφόρησης, επιμόρφωσης και καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων.

Πηγή Εικόνας: justwatch.com.

Το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα ονομάζεται Χάρτινες Πόλεις και ακολουθεί τον έφηβο Κουέντιν Τζέικομπσεν, ο οποίος ήταν πάντα ερωτευμένος με τη μυστηριώδη γειτόνισσά του, Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν. Ποτέ δεν είχε το θάρρος να της μιλήσει, παρόλο που έμενε στο απέναντι σπίτι. Όλα όμως άλλαξαν, όταν η Μάργκο σκαρφάλωσε στο παράθυρό του ένα βράδυ, με μοναδικό της σκοπό να εκδικηθεί με εννιά πράγματα τον πρώην της σε ένα ολονύχτιο ταξίδι. Οι δυο τους εκείνο το βράδυ θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια, θα μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, θα νιώσουν ελεύθεροι και θα αναπτύξουν μια στενή σχέση μεταξύ τους. Τι θα συμβεί όμως, όταν την επόμενη μέρα η Μάργκο εξαφανιστεί; Θα καταφέρουν τα δυνατά συναισθήματα του Κουέντιν για αυτό το τόσο ιδιαίτερο κορίτσι να τον κάνουν να την ψάξει; Ξέρει κανείς στα αλήθεια την πραγματική Μάργκο;

Αναλυτικότερα, μέσα σε όλο το βιβλίο ο Κουέντιν προσπαθεί να κατανοήσει τον χαρακτήρα της Μάργκο και το πώς λειτουργεί. Όταν η ίδια αρχικά τον πλησιάζει στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς του στη μέση της νύχτας, γοητεύεται, όμως τις επόμενες δύο μέρες, μετά τη νυχτερινή περιπέτειά τους και την εξαφάνισή της, συνειδητοποιεί ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα σχετικά με το κορίτσι με το οποίο είναι τόσο τρελά ερωτευμένος. Η ίδια η Μάργκο είναι ένα άλυτο παζλ, αλλά μόλις ο Κουέντιν αρχίζει να βρίσκει όλες τις μυστικές ενδείξεις που αφήνει πίσω της, μαθαίνει περισσότερα πράγματα για αυτήν, τα οποία τον οδηγούν να αναρωτιέται, αν τα συναισθήματά του είναι αληθινά.

Πηγή Εικόνας: arkansasonline.com.

Με λίγα λόγια, το βιβλίο Χάρτινες Πόλεις έχει τα πάντα, χιούμορ, μυστήριο, ρομαντισμό και στιγμές που σίγουρα πολλοί νεαροί ενήλικες θα ήθελαν να βιώσουν. Ο Τζον Γκριν είναι γνωστός για τη συγγραφή βιβλίων που παρουσιάζουν ένα έφηβο αγόρι που ονειρεύεται ένα απρόσιτο, μυστηριώδες κορίτσι που με κάποιον τρόπο καταλήγει να αλλάξει τη ζωή του, αλλά δημιουργεί τόσο ενδιαφέροντες, εξωστρεφείς χαρακτήρες και το στυλ γραφής του είναι τόσο καλά μελετημένο, έξυπνο και μερικές φορές ακόμη και ποιητικό που δεν φαίνεται σαν μια τραγική ιστορία αγάπης. Επιπλέον, ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί τη γλώσσα ώστε να διατυπώνονται τα πράγματα όσο πιο πιστά γίνεται. Οι συνομιλίες που υπήρχαν στο βιβλίο, καθώς και οι σκέψεις που εκφράζουν οι χαρακτήρες του έχουν απόλυτη λογική και έντονο συσχετισμό με τις σκέψεις των εφήβων, γεγονός που κάνει τα βιβλία να είναι τόσο δημοφιλή.

Πηγή Εικόνας: vulture.com.

Συνολικά, ο Τζον Γκριν είναι ένας πολύ ταλαντούχος συγγραφέας και η δημοτικότητα που περιβάλλει το βιβλίο του Χάρτινες Πόλεις, καθώς φυσικά και τα υπόλοιπα, είναι δικαιολογημένη. Πρέπει σίγουρα να διαβάσετε τουλάχιστον ένα από αυτά. Δεν θα απογοητευτείτε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

Κρητικού, Κ., 2018. Μια προσωπική υπόθεση για τον Τζον Γκριν, AthensVoice, διαθέσιμο εδώ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.