17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηScripta Manent: Γροθιά στη νοοτροπία του «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Scripta Manent: Γροθιά στη νοοτροπία του «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Είναι καμιά φορά εκείνα τα απλά πράγματα που όμως δείχνουν πάρα πολλά για τον χαρακτήρα, το ήθος και τη νοοτροπία του κάθε ανθρώπου. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, οφείλουμε να κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι αυτά τα πρόσωπα αποτελούν και παραδείγματα προς μίμηση για την υπόλοιπη κοινωνία.

Κάθε πολίτης ξεχωριστά, έχει τη νοημοσύνη και το κριτήριο για να ξεχωρίσει το ορθό από το λανθασμένο και το κοινωνικά συνετό από το κοινωνικά επιβλαβές. Ωστόσο πάντα θα χρειάζεται το ερέθισμα από τα πρόσωπα που σεβόμαστε και παραδειγματιζόμαστε. Η παραδοχή αυτή είναι γενική και χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ωστόσο δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός, από την περίπτωση των εμβολιασμών και τις παρατυπίες που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και λίγες ημέρες πριν, ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας έφτασε το 1 εκατομμύριο με τη διαδικασία να προχωρά σταθερά. Ένας από τους ανθρώπους, λοιπόν, που βρέθηκαν στην αναμονή για να εμβολιαστούν ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Είναι κάπως ειρωνικό να αποτελεί είδηση το γεγονός ότι ένας πρώην Πρωθυπουργός περίμενε κανονικά στη σειρά του για να εμβολιαστεί, τη στιγμή μάλιστα που όντας πλέον 85 ετών, ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αλλά ναι, αγαπητοί αναγνώστες, στην Ελλάδα του 2021 αυτό αποτελεί είδηση θα είναι όμως λάθος να ερμηνευτεί ως τέτοια. Οφείλουμε να αντιληφθούμε τη στάση του Κώστα Σημίτη ως παράδειγμα. Το παράδειγμα ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί από τους πρώτους, αλλά περίμενε για περισσότερο από έναν μήνα για να το κάνει. Στην Ελλάδα, τη χώρα που πολλοί αναζητούν διασυνδέσεις, ευκολίες και προσβάσεις για να ευνοηθούν προσωπικά, ο Κώστας Σημίτης τα είχε όλα. Αλλά δεν τα χρησιμοποίησε.

Πηγή εικόνας: iefimerida / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Mάκης Λαχανάς

Και για να προλάβω εικασίες και υποθέσεις αμφιβόλων προθέσεων, θα ήθελα να αναφέρω πως ουδεμία ανάγκη έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει μάλιστα αποσυρθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από την κεντρική πολιτική σκηνή, να προβεί σε τέτοιες πράξεις προκειμένου να τις εργαλειοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε ο ίδιος και το ποιόν του είναι γνωστά στον ελληνικό λαό, η ιστορία τον έχει κρίνει τόσο ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας όσο και ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κάθε πολίτης αξιολόγησε προσωπικά το έργο του.

Η κίνηση αυτή εκφράζει μία ελπίδα. Μία ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και η αξιοκρατία μπορεί τελικά να επικρατήσει. Η ανησυχία μου έγκειται στο γεγονός ότι περιμέναμε να αντλήσουμε την ελπίδα αυτή από έναν 85χρονο. Και η δεύτερη ανησυχία μου έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή είναι απανωτά τα περιστατικά που μαθαίνονται και αφορούν τις παρατυπίες «γαλάζιων» στελεχών αναφορικά με τη χρονική στιγμή εμβολιασμού τους. Δεν είναι δυνατόν η νεότερη γενιά στην πολιτική να έχει τέτοια στοιχεία ανάμεσά της. Έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μου ότι είμαι υπέρ του εμβολιασμού Κυβερνητικών στελεχών σε κρίσιμες θέσεις προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή συνέχεια του κρατικού μηχανισμού. Αλλά εδώ το παρακάνουμε. Και αντί για συγγνώμες ακούμε ανυπόστατους ισχυρισμούς και δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη του κάθε πολίτη.

Η φωτογραφία του Κώστα Σημίτη στην αίθουσα αναμονής του Ευαγγελισμού απεικονίζει την κανονικότητα. Την κανονικότητα όπως την εννοεί κάθε πολίτης που οραματίζεται την πρόοδο, που μάχεται για την αξιοκρατία και που βάζει το λιθαράκι του στη διαφύλαξη της δημοκρατίας. Και ο Κώστας Σημίτης, ακόμα και σήμερα, αποδεικνύει πως είναι ένας τέτοιος πολίτης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.