19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Το στοίχημα του ελληνικού τουρισμού


Tου Γιάννη Μυταυτσή,

Ο ελληνικός τουρισμός υπήρξε για τη χώρα, για πάρα πολλά χρόνια, ένα μόνιμο και κερδοφόρο προϊόν που κράτησε την Ελλάδα πολλές φορές όρθια και την ανέδειξε σε κρίσιμες περιόδους και πόσο μάλλον την περίοδο της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2020 που η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό, τα πράγματα, οι συσχετισμοί και οι καταστάσεις στην Ελλάδα άλλαξαν άρδην. Στη χώρα και κατ’ επέκταση στις ζωές των ανθρώπων επιβλήθηκε σκληρό lockdown, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα της καθημερινότητας μας να ανασταλούν ή να πάνε πίσω, ακόμα και να σταματήσουν. Μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους τομείς που επλήγησαν σ’ αυτήν την πανδημία ήταν η οικονομία μας, ούσα ευάλωτη, λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, ήταν δεδομένο ότι θα κατέρρεε. 

Έτσι, η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης για να δώσει ανάσα πνοής στην οικονομία, αλλά και στους πολίτες ήταν ο τουρισμός που πάντα έβγαζε ασπροπρόσωπους τους Έλληνες ή τουλάχιστον όσους ασχολούνταν μ’ αυτόν. Όμως, η χώρα σ’ αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια της λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον αόρατο εχθρό. Λάθος πρακτικές και αποφάσεις έκαναν την κατάσταση πολλές φορές δύσκολη ή και ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα το μοναδικό ή ένα από τα λίγα παραγωγικά προϊόντα της χώρας να μην φέρει τα αναμενόμενα και σε πολλές περιπτώσεις να αποδειχθεί και ζημιογόνο. 

Πηγή εικόνας: TaNea.gr

Έτσι, το ζήτημα που εγείρεται είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει το πλάνο για την θερινή τουριστική περίοδο του 2021. Εφόσον οι εμβολιασμοί καθυστερούν θα πρέπει να διασφαλιστεί η φετινή τουριστική περίοδος ή καλύτερα θα διασφαλίσει η κυβέρνηση του εργαζόμενους του τουρισμού ότι για ακόμη μια χρονιά δεν θα είναι ζημιωμένοι. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η πολιτεία να καθορίσει την πολιτική της για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας, να επιβάλει μέτρα που παράλληλα δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στους τουρίστες, ενώ θα εξασφαλίζουν το καλοκαίρι σε όσους απασχολούνται στον τουρισμό. Η συνεργασία της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να είναι αγαστή και συνεχής με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, της εστίασης, των εμπόρων και όλων σχετιζόμενων κλάδων, ώστε να τεθούν σοβαρές βάσεις και να μην χαθεί ακόμη μια χρονιά

Όσον αφορά τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια όχι μόνο από όσους έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό, αλλά και από τους ίδιους του Έλληνες. Επίσης, σημαντική θα πρέπει να είναι η στήριξη της χώρας στην εστίαση που από τον Νοέμβριο έχει κλειδωμένες τις πόρτες των μαγαζιών και ελπίζει στη φετινή τουριστική σεζόν. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του περασμένου καλοκαιριού αν θέλουμε το φετινό καλοκαίρι να είναι ελπιδοφόρο για τους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό και πόσο μάλλον την πληγωμένη εστίαση, η οποία δεν μπορεί να σωθεί μόνο με τις επιστρεπτέες προκαταβολές ή την αναβολή πληρωμής των χρεών μέχρι το τέλος του 2021.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου τα μέτρα για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας από το εξωτερικό, τα rapid tests θα πρέπει να αντικατασταθούν από τα μοριακά, ίσως, ακόμη θα είναι απαραίτητο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σοβαρός έλεγχος θα πρέπει να υπάρχει στα χερσαία σύνορα, αλλά και στα αεροδρόμια. 

Μπορεί να απαριθμώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες και προβλήματα του τουρισμού, ωστόσο εντοπίζω τα βασικά προβλήματα και την ετοιμότητα που πρέπει να έχει η χώρα, διότι είδαμε πως ο κορωνοϊός δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα σημαντικό πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.