13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤρίτο και πιο αυστηρό lockdown

Τρίτο και πιο αυστηρό lockdown


Της Λίλης Οικονόμου,

Έναν χρόνο σχεδόν μετά το πρώτο lockdown, του Μαρτίου του 2020, κλείδωσαν τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Έκτακτες αποφάσεις ελήφθησαν από τον πρωθυπουργό για τον περιορισμό της κινητικότητας του πληθυσμού της Αττικής και τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια βρίσκεται ανάμεσα στις «κόκκινες» περιοχές, σε αυτές δηλαδή που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. 

Κατά συνέπεια, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με εξαίρεση την ειδική αγωγή. Παράλληλα, κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής θα λειτουργούν μόνο μέσω των ιστοσελίδων τους, οι χώροι λατρείας, τα κομμωτήρια, όπως, επίσης, και τα κέντρα αισθητικής. Αναστέλλεται, ακόμη, η λειτουργία των Δικαστηρίων και θα πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι στα διόδια, αφού δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών.

Στον αντίποδα, ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, τα ιατρεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καταστήματα οπτικών και τα pet shop. Κανονικά, επίσης, θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις τροφίμων για την παράδοση κατ’ οίκον και με τη δυνατότητα takeaway. Αυτά θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Εκτάκτως, μάλιστα, θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Πηγή εικόνας: km.ru

Όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, αυτή θα πραγματοποιείται με την αποστολή μηνύματος, όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για σωματική άσκηση τόσο στον δήμο τους όσο και σε άλλους. 

Να υπενθυμιστεί, μάλιστα, ότι η περιοχή της Αττικής από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί και για κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκεται, λόγω αυξημένων κρουσμάτων, ανάμεσα σε αυτές που η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 5 το πρωί. 

Στο σχετικό του διάγγελμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για περίπου δύο εβδομάδες σκληρών μέτρων, ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι τίποτα δεν αποκλείεται για το διάστημα μετά το πέρας των 17 ημερών.

Τα σχετικά μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να καταφέρει η Αττική να αποφύγει το τρίτο κύμα του κορωνοϊού,  το οποίο δείχνει να έρχεται με γρήγορους ρυθμούς και  με την προοπτική χαλάρωσής τους τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου θα έχουν βελτιωθεί και οι καιρικές συνθήκες.

Πηγή εικόνας: iEfimerida.gr

Υπό αυτό το καθεστώς της καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και των προαναφερόμενων περιορισμών, αυξημένη είναι και η ανησυχία των πολιτών σχετικά με την ημερομηνία λήξης τους, η οποία φαίνεται να καθυστερεί ακόμη. Παρά τις λιγοστές περιόδους χαλάρωσης των μέτρων, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα εξαντλημένος και συγχρόνως κλάδοι της οικονομίας, όπως εκείνος της  εστίασης, έχουν πληγεί αρκετά και το μέλλον τους φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Την ίδια ώρα, βέβαια, το γύρο του Διαδικτύου κάνουν εδώ και κάποιες μέρες φωτογραφίες του πρωθυπουργού από την επίσκεψή του στην Ικαρία και το γεύμα στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή της Νέας ΔημοκρατίαςΧριστόδουλου Στεφανάδη, μαζί με συνεργάτες του και φορείς της τοπικής κοινωνίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λίλη Οικονόμου
Λίλη Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και ρίζες από την Αίγυπτο και είναι πλέον τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συγγραφή κειμένων και ο εθελοντισμός.