19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον: Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον: Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή


Της Έφης Κούσιου,

Πηγή εικόνας: Αρχείο Διαλεχτής Άνθης

«Οι πιο πολλοί γλάροι το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης -δηλαδή πως να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω», γράφει ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπαχ σε αυτή την αλληγορία για ένα μοναδικό πουλί που ονομάζεται Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. «Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα, αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ τον γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά τού να πετάει». Το πέταγμα στην πραγματικότητα είναι η μεταφορά που κάνει την ιστορία αυτή υψηλού νοήματος. Αυτό το μοντέρνο κλασικό best seller είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση υψηλού νοήματος στη ζωή, ακόμη κι αν το σμήνος σου, η φυλή ή η γειτονιά σου βρίσκει τη φιλοδοξία σου απειλητική.

Συνολικά, η ιστορία ερευνά τη ζωή του Ιωνάθαν Λίβινγκστον, ενός γλάρου που δεν είναι ικανοποιημένος με την καθημερινή ρουτίνα και τις συνεχείς προσπάθειες εύρεσης τροφής. Είναι σίγουρος ότι η ζωή δεν πρέπει να περνά με αυτόν τον τρόπο και ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που πρέπει να ανακαλυφθεί. Όντας σε θέση να πετάξουν, οι γλάροι δεν παρατηρούν αυτό το μοναδικό δώρο, θεωρώντας ότι είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Ωστόσο, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον συνειδητοποιεί ότι η πτήση είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία. Δεσμευμένος από αυτό το νέο συναρπαστικό συναίσθημα, μαθαίνει τα πάντα για την πτήση, αγνοώντας άλλες δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερες για τους γλάρους. Η κοινότητα, όμως, τον θεωρεί παράξενο και τον εξορίζει. Ωστόσο, ο ίδιος δεν πτοείται και συνεχίζει να απολαμβάνει αυτό το νέο και πρωτότυπο για αυτόν συναίσθημα.

Πηγή εικόνας: Αρχείο Έφης Κούσιου

Από την πλοκή, θα μπορούσαμε να δούμε ότι η ιστορία έχει ένα μεγάλο συμβολικό νόημα και είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά της. Ένας καλά μορφωμένος αναγνώστης θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει έναν παραλληλισμό μεταξύ ενός γλάρου και μιας σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι, παρότι έχουν πολλές ευκαιρίες για αυτοβελτίωση και προσωπική άνοδο, προτιμούν να περνούν μάταια τη ζωή τους, να απολαμβάνουν αδρανείς απολαύσεις, να αναζητούν φαγητό, να λαμβάνουν εισοδήματα και να αγωνίζονται για ηγετικές θέσεις σε οτιδήποτε και αν κάνουν. Από αυτή την προοπτική, η ιστορία παρέχει μια έντονη σάτιρα, καθώς τα μέλη αυτής της σύγχρονης κοινωνίας δεν καταλαβαίνουν ότι η ζωή είναι ένα μοναδικό δώρο που δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι προφανές.

Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπάχ (Richard David Bach), γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1936, είναι Αμερικανός συγγραφέας ευρέως γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένων των «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» (1970) και «Ψευδαισθήσεις: Οι περιπέτειες ενός Διστακτικού Μεσσία» (1977). Ο Μπαχ έχει γράψει πολλά έργα μυθοπλασίας, καθώς και τίτλους που δεν σχετίζονται με πτήσεις.

Τα περισσότερα βιβλία του Μπαχ ήταν ημι-αυτοβιογραφικά, χρησιμοποιώντας πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα από τη ζωή του για να δείξουν τη φιλοσοφία του. Είναι γνωστός για την αγάπη του για την αεροπορία και για τα βιβλία του που σχετίζονται με την πτήση σε μεταφορικό πλαίσιο. Ο ίδιος άρχισε να πετάει ως χόμπι από την ηλικία των 17 ετών και στα τέλη Αυγούστου 2012 τραυματίστηκε σοβαρά, όταν πλησίαζε στο Friday Harbor της Ουάσινγκτον.

Με λίγα λόγια, ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις πιο ασυνήθιστες και φιλοσοφικές ιστορίες της σύγχρονης εποχής. Κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να βλέπουν τη ζωή τους από μια άλλη οπτική γωνία. Η νέα εμπλουτισμένη έκδοση αυτού του κλασικού βιβλίου με το τέταρτο μέρος του Γλάρου Ιωνάθαν, που για χρόνια ο συγγραφέας κρατούσε σε ένα συρτάρι, μαζί φυσικά και με τα άλλα τρία, σας εγγυάται ένα αθάνατο ενδιαφέρον για την ιστορία, αφού οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε αυτήν ξανά και ξανά για να βρουν νέα νοήματα, σύμβολα και να ανακαλύψουν νέες έννοιες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ / BACH RICHARD, Βιβλιοπωλείο Πολιτεία, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.