15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΒόλος: Εκεί που «αγκαλιάζονται» το βουνό και η θάλασσα

Βόλος: Εκεί που «αγκαλιάζονται» το βουνό και η θάλασσα


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Ο Βόλος, που βρίσκεται στη Θεσσαλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Μία από τις πόλεις που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, αφού βρίσκεται στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και τους πρόποδες του Πήλιου, του βουνού των Κενταύρων. Μία πόλη με πολλούς φοιτητές, λόγω του πανεπιστημίου της, που θα χαρακτηριζόταν ήρεμη αν μερικές φορές είναι πολύβουη, καθώς οι κάτοικοι της αγαπούν ιδιαίτερα τα μηχανάκια, μία πόλη που αγαπάει το τσίπουρο και το καλό φαγητό, τις όμορφες τοποθεσίες και τα ποδήλατα. Για την ονομασία του υπάρχουν πολλές εικασίες, άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός, άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν ο πλουσιότερος γαιοκτήμονας της περιοχής, άλλοι λένε ότι προέρχεται από το όνομα μιας αρχαίας σλαβικής θεότητας αντίστοιχης της Δήμητρας, καθώς παλαιότερα η πόλη λεγόταν «Δημητρειάδα» και άλλοι ότι είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης “golfo” που σημαίνει κόλπος, λόγω του Παγασητικού.

Ο Βόλος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πανέμορφο Πήλιο και τα γραφικά χωριουδάκια του, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτονται συνδυαστικά και τα δύο. Συνδυάζει με αυτόν τον τρόπο την γραφικότητα του Πηλίου με την πιο σύγχρονη και πολύβουη νότα της πόλης. Το Πήλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της χώρας, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που αγαπούν την ηρεμία, το καλό φαγητό, το κρύο και την γραφικότητα της περιοχής. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει από κοντά τον θρυλικό «Μουτζούρη» που ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895, πρωτοποριακό για την εποχή τραίνο, ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής! Σήμερα, συνεχίζει τις διαδρομές του από τα Λεχώνια μέχρι και τον Σ.Σ Μηλεών, μία διαδρομή πανέμορφη μες τη φύση και μία ωραία ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς περισσότερα γραφικά χωριουδάκια του Πηλίου.

Επιστρέφοντας στην πόλη του Βόλου, σίγουρα επιβάλλεται μία βόλτα στο λιμάνι της, εκεί που μόνο πεζοί επιτρέπονται και όλοι απολαμβάνουν την θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Οι πολλές καφετέριες που υπάρχουν κατά μήκος του περιμένουν τους επίδοξους πελάτες μετά τη δύση του ηλίου, για να πιούν ένα ποτό με θέα τη θάλασσα. Όμορφα κτίρια, με κλασσική αρχιτεκτονική, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Ακόμη, η καφετέρια «Μινέρβα», που βρίσκεται εκεί, είναι μία από τις πιο παλιές καφετέριες της πόλης, συγκεντρώνει μέχρι σήμερα πολύ κόσμο, όλων των ηλικιών, που καταφθάνουν εκεί για να πιούν τον καφέ τους, αλλά κυρίως για να φάνε το διάσημο παγωτό. Από το 1935, στην παραλία του Βόλου, έχει παραδοσιακές γεύσεις και σταθερούς θαμώνες, όπως και αυξανόμενους πελάτες.

Επιπλέον, ο Βόλος, φημίζεται για τα πολλά μουσεία του. Ένα από αυτά είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και πολύ ιδιαίτερο μουσείο πλινθοκεραμοποιίας. Το εργοστάσιο Τσαλαπάτα, που ιδρύθηκε το 1926, και σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της πόλης που παρουσιάζει την τέχνη της πλινθοκεραμοποιίας. Κάποια από τα πιο διάσημα μουσεία της πόλης είναι το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας, χτισμένο το 1909 παρουσιάζει νεολιθικά ευρήματα από τις περιοχές Σέσκλο και Διμηνιό, γλυπτά της κλασσικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητρειάδα (η παλιά ονομασία της πόλης). Ακόμα, πολύ καλές κριτικές από επισκέπτες έχουν το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, η Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζώγια και το εντομολογικό μουσείο που εκθέτει περισσότερα από 80.000 έντομα!

Επιπρόσθετα, στο Βόλο εκτός από το λιμάνι, υπάρχουν πολλές περιοχές άξιες επίσκεψης, όπως η Νέα Ιωνία, η μεγαλύτερη περιοχή του Βόλου που προέρχεται από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, έχει έντονη ζωή, πολλά τσιπουράδικα, γήπεδα, ακόμη και δική της ομάδα. Μία ενδιαφέρουσα περιοχή, σαν να βγήκε από άλλη εποχή είναι η συνοικία «Παλιά» ή «Παλαιά» που είναι πολύ διαφορετική, παραδοσιακή, γραφική και ενδιαφέρουσα.

Όσον αφορά τη γαστρονομία του Βόλου, είναι πασίγνωστα τα τσιπουράδικα της πόλης, που καθημερινά γεμίζουν με τους κατοίκους της που δεν τα «χορταίνουν». Παραγγέλνοντας το τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, έρχονται συνοδευτικά μαζί τους διάφορα μεζεδάκια κυρίως ψαρικά. Όσο περισσότερα τσίπουρα παραγγέλνει κανείς, λοιπόν, τόσα περισσότερα μεζεδάκια του φέρνουν. Η πόλη έχει περισσότερα από 600 τσιπουράδικα, τα οποία δίνουν ζωή στην πόλη και είναι από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των μόνιμων κατοίκων, των φοιτητών και των επισκεπτών της. Είναι, άλλωστε, διάσημος ο Βόλος για τα τσιπουράδικα του. Όμως, κάτι που δεν είναι τόσο διάσημο στους τουρίστες, αλλά λατρεμένο για όσους μένουν στην πόλη είναι η «παταούγκα», δηλαδή είναι ένα πεϊνιρλί σε σχήμα καλτσόνε γεμιστό με πατάτες και ουγγαρέζα και είναι ακόμη πιο νόστιμο απ’ ότι ακούγεται! Είναι από τις πιο νόστιμες γευστικές αμαρτίες που θα δοκιμάσεις στο Βόλο και θα χορτάσεις σίγουρα! Από τα πιο διάσημα μαγαζιά που το φτιάχνουν είναι το Rainbow!

Πηγή εικόνας: metaforespress.gr

Ακόμη, το καλοκαίρι μπορείς εύκολα από το λιμάνι του Βόλου να επισκεφθείς τρία από τα πιο διάσημα, όμορφα ή ήρεμα νησιά της χώρας: τις κατάφυτες Σποράδες. Καθημερινά αναχωρούν πολλές γραμμές πλοίων για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Οπότε, εάν βρεθείς στο Βόλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς κάποιο από αυτά τα τρία αγαπημένα νησιά.

Ο Βόλος, που απέχει 325 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 207 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, είναι μία πόλη με θέα βουνό και θάλασσα, συνδυάζει όλα τα γούστα και μερικά από τα πιο όμορφα τοπία της Ελλάδας. Μία πόλη με πολλά μέρη άξια επίσκεψης, ωραίες γεύσεις και ακόμα ωραιότερα τοπία. Σίγουρα, αξίζει να συνδυαστεί έστω με μία ημερήσια στο Πήλιο, με αυτόν τον τρόπο, απευθείας μετατρέπεται σε μία υπέροχη εμπειρία, με εικόνες πανέμορφες όλες τις εποχές του χρόνου! Το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά, σκιά κάτω από τα δέντρα του, αλλά και ευκαιρίες για βουτιές στις υπέροχες θάλασσες του και τον χειμώνα προσφέρει χιόνια, γραφικότητα, ζεστασιά από τα αναμμένα τζάκια μαζί με την υπέροχη μυρωδιά του καμένου ξύλου να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Σίγουρα, διακοπές που είναι προσιτές από άποψης απόστασης, οικονομικές, γευστικά απίστευτες, με υπέροχες τοποθεσίες και καθιστούν τον Βόλο όχι απλά “value for money”, αλλά εξαιρετική ευκαιρία απόδρασης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.