20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚαι όμως ο Musk δεν ξεκίνησε την Tesla

Και όμως ο Musk δεν ξεκίνησε την Tesla


Του Άρη Κατσίδη,

Μία από τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες εταιρείες αυτοκινήτων που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία την τελευταία εικοσαετία είναι η Tesla. Όταν ακούμε το όνομα της αμερικάνικης καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας, τη συνδέουμε φυσικά με τον CEO και ιδιοκτήτη της, Elon Musk. Όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δεν ξεκίνησε ο Musk αυτήν την προσπάθεια, αλλά ενσωματώθηκε στην πορεία.

Η Tesla ιδρύθηκε από τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning το 2003 και ξεκίνησε μετά το General Motors EV1 program, το οποίο έγινε από το 1996 έως το 1999, με την παραγωγή των σχετικών αυτοκινήτων να είναι μικρή. Οι ιδρυτές είχαν απωθημένο να κάνουν κάτι αντίστοιχο και προσπάθησαν να αποδείξουν στον κόσμο ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον. Προσπάθησαν να αναπτύξουν τη δική τους γκάμα αυτοκινήτων που θα μπορούσε να προσφέρει, όπως λέει η εταιρεία, «καλύτερη, πιο γρήγορη και πιο διασκεδαστική οδήγηση σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα».

Πηγή: pixabay.com

Ο Elon Musk ενσωματώθηκε στην Tesla από το 2004, αφού επένδυσε 6,3 εκατομμύρια δολάρια στις μετοχές της εταιρείας στον πρώτο γύρο της χρηματοδότησης από ίδιους πόρους και γι’ αυτό έγινε και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο 49χρονος πια Αμερικανός επιχειρηματίας ήταν ήδη πετυχημένος εκείνη τη στιγμή, λόγω της PayPal και δεν δίστασε να προχωρήσει στην εταιρία και σιγά σιγά να την… οικειοποιηθεί.

Η επιλογή του ονόματος της αυτοκινητοβιομηχανίας προκαλεί έκπληξη και πολλοί σχολιάζουν πώς συνδέθηκε και επιλέχθηκε. Το όνομα δόθηκε λόγω του Nikola Tesla, που ήταν ένας από τους πρωτοπόρους εφευρέτες του ηλεκτρισμού και ήταν επίσης η ιδιοφυΐα πίσω από την ανάπτυξη του ηλεκτρικού κινητήρα AC που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στα αυτοκίνητα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με το Business Insider, το όνομα το επέλεξε ο ιδρυτής της Tesla, Martin Eberhard με την τότε κοπέλα του, Carolyn, την οποία παντρεύτηκε αργότερα.

Πηγή: pixabay.com

Όταν επέλεγε το όνομα, ο Eberhard ήξερε ότι η νέα εταιρεία χρειάζεται να έχει ένα δυνατό brand name, να είναι μια start-up που φτιάχνει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που να κάνουν την διαφορά. Ήθελε η αυτοκινητοβιομηχανία του να είναι game-changer και τα οχήματα να έχουν σχεδιαστεί τόσο καλά, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που ο καθένας σκεφτόταν τα ηλεκτροκίνητα. Αλλά, ποιο θα ήταν αυτό το όνομα με το οποίο θα έκαναν τη διαφορά; Για πολλούς μήνες έστελνε ιδέες στην Carolyn, αλλά τίποτα δεν ταίριαζε. Ο Eberhard δεν ήθελε το όνομα της εταιρείας του να ακούγεται τόσο «πράσινο». Τα ονόματα που υποδηλώνουν κυρίως τη φιλική προς το περιβάλλον πλευρά απλώς δεν ήταν αρκετά δυνατά για αυτόν. Μια μέρα, καθόταν στο εστιατόριο Blue Bayou στην Disneyland και του ήρθε μια ιδέα σαν κεραυνός, είπε στην κοπέλα του: «Γιατί να μην την ονομάσουμε προς τιμήν του Nikola Tesla; Εξάλλου, εφηύρε τον επαγωγικό κινητήρα AC» και γι’ αυτό θυμόταν το όνομά του. Άμεσα η Carolyn απάντησε: «Τέλεια! Τώρα ξεκινήστε να φτιάχνετε τα αυτοκίνητά σας».

Παρόλο που δεν ξεκίνησε την ηλεκτροκίνηση η Tesla, έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, γράφοντας τη δική της ιστορία σε αυτήν. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν αντίστοιχα μοντέλα. Πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί κάτι. Τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, αλλά είναι υβριδικά, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ηλεκτροκινητήρων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου. Όσο και αν γίνονται βήματα, πιθανώς αργεί ακόμα η πλήρης απεξάρτηση από τα γνωστά μας για πολλές δεκαετίες επιβλαβή καύσιμα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.