17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣε προεκλογικό "mood" και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε προεκλογικό “mood” και ο ΣΥΡΙΖΑ


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού, οι εξελίξεις που έχουν πυροδοτηθεί στην πολιτική σκακιέρα λαμβάνουν μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έχουν επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο. Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει πλέον σε τροχιά εκλογικής ετοιμότητας, κάτι που αποτυπώθηκε στη συζήτηση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, την Παρασκευή 8/1. 

Ο οδικός χάρτης παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο από τον Γραμματέα του κόμματος, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, και ουσιαστικά τέθηκαν οι δύο βασικοί άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα: η προγραμματική και οργανωτική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και η επιμονή στην ανάγκη για ύπαρξη προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25), να συνταχθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και να συσπειρωθούν για μια κοινή, αντικυβερνητική δράση. Επιπλέον, στην απόφαση αυτή σημειώνεται ότι: «Σε αυτή την προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας, αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών, ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής. Πρόγραμμα που θα αποτελεί τη βάση για ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα διαβούλευσης και συμπόρευσης με τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Πηγή εικόνας: cnn.gr

Όσον αφορά το ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας, ζήτημα των συμμαχιών, έγινε μια μακροσκελής συζήτηση στα πλαίσια του Συμβουλίου. Πέραν ελαχίστων διαφοροποιήσεων, αποτέλεσε κοινό έδαφος το γεγονός της δημιουργίας ενός νέου, ισχυρού, δημοκρατικού πόλου, ο οποίος θα επιφέρει την πολυπόθητη «αλλαγή», που τόσο χρειάζεται ο τόπος, σε όλες τις εκφάνσεις και τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής ζωής. 

Το Πρόγραμμα αυτό, που υιοθετήθηκε από μεγάλο αριθμό στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πρόκειται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, σε μια εποχή που η πανδημία και οι συνέπειες της, έχουν προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό και έχουν επιφέρει «πολιτικές αναταράξεις» και θα αποτελεί τη βάση για ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα διαβούλευσης και συμπόρευσης με τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Λαμβάνοντας, εν τέλει, υπόψιν τις παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό και με τον πρόσφατο «γαλάζιο» κυβερνητικό ανασχηματισμό, η χώρα αρχίζει να μπαίνει σε προεκλογική τροχιά. Και ενώ βρισκόμαστε στη μέγγενη του κορωνοϊού, η πολιτική αστάθεια βρίσκεται προ των πυλών, κάτι το οποίο δε χρειάζεται η χώρα τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αλλά πάντοτε οι έκρυθμες καταστάσεις επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν άπαντες…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.