21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΠρώτο δείγμα θετικό!

Πρώτο δείγμα θετικό!


Του Βασίλη Λιόση,

Με την στήριξη του ενεργειακού κλάδου, το ΧΑ είχε θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, μπορεί να μην έλειψαν οι αναταράξεις στο κλάδο των τραπεζών, αλλά επιτεύχθηκε η δημιουργία του «μαξιλαριού» ασφαλείας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις 820 μονάδες, όπου με συνδυασμό τις πολλές προσδοκίες για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας που προκύπτουν, λόγω της στήριξης από διεθνής παράγοντες, δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,64% στις 822,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 812,11 (+0,39%) και 824,33 μονάδων (+1,90%). Ο τζίρος ανήλθε στα €75,9 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 526,02 μονάδες.

Στο ταμπλό, Eurobank, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος έκλεισαν με άλμα που ξεπέρασε το 4%, με τις Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3%. Τα κέρδη σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλή ξεπέρασαν το 2% και εκείνα των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Aegean, ΟΤΕ και Coca Cola το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ο Σαράντης έκλεισε χωρίς μεταβολή. Ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο -1,07%. Οι απώλειες στον Ελλάκτωρ έφτασαν το 2,49% και στην Πειραιώς στο 4,54%.

Η συνεδρίαση της Τρίτης έκλεισε πτωτικά, έπειτα από πολλαπλές πιέσεις σε πολλούς τίτλους. Ταυτόχρονα, όμως, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο του. Επιπλέον, όμως, ο Τραπεζικός κλάδος και πάλι βρέθηκε να κλείνει με πτώση μετά από τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη αρχίζει να συζητείται το πώς και πόσο θα επηρεασθεί η προσεχής καλοκαιρινή περίοδος από την συνεχώς επαναλαμβανόμενη παράταση του lockdown στην χώρα μας, κάτι που επηρεάζει σημαντικά και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, διεγείροντας σημαντικά ερωτήματα για το πόσο θα πληγωθούν τελικά οι τράπεζες και από αυτή την πλευρά.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 813,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 807,02 (-1,85%) και 817,70 μονάδων (-0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα €57,6 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,82% στις 511,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Εθνική σημείωσε βουτιά 4,53%, με τις Alpha Bank, Aegean και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3% και τις Σαράντης, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Titan με πτώση άνω του 2%. Οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΔΕΗ και Eurobank ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, με τις Motor Oil, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρά κέρδη. Η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 1,62%.

Μετά την αργία των Θεοφανίων, το ΧΑ επανήλθε με την συνεδρίαση της Πέμπτης που έκλεισε με κέρδη αυτή την φορά. Πρωταγωνιστικό ρόλο, στην συνεδρίαση αυτή είχε για ακόμα μία φορά, ο κλάδος της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι το 2021 έχει αρχίσει με έντονη μεταβλητότητα και προσεκτικές κινήσεις σε αρκετούς τίτλους. Φυσικά, το μόνο που δεν λείπει είναι η αβεβαιότητα, καθώς η αγορά βλέπει τους πωλητές του ΧΑ να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για αποφασιστικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 820,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 816,47 (+0,35%) και 827,19 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα €87,5 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 505,89 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Motor Oil σημείωσε άλμα 7,96%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +5,23%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με +4,75% και τη Βιοχάλκο με +3,64%. ΕΧΑΕ και Titan έκλεισαν με κέρδη 2,41% και 2,84% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Αντιθέτως, το -2,62% του Ελλάκτωρ «βάρυνε» τον γενικό δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Jumbo και Coca Cola, με τις Aegean, Φουρλή και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

Οι δεικτοβαρείς τίτλοι πρωταγωνίστησαν και την Παρασκευή με χαρακτηριστικά τις έντονες διακυμάνσεις, τις ισχυρές πιέσεις, καθώς και τις άμυνες που έβγαλαν οι τίτλοι αυτοί. Στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, το ΧΑ μπορεί να ξεκίνησε «δυνατά» σημειώνοντας άνοδο αλλά πριν το μεσημέρι άρχισε η κάθοδος και τελικά έκλεισε με ήπια πτώση, αφού κατάφερε να διαχειριστεί ορθά τις πτώσεις μεγάλων τίτλων.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 819,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 812,81 (-0,88%) και 826,60 μονάδων (+0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα €82 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 501,07 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,24%, με τη Λάμδα και την Alpha Bank να ακολουθούν με -2,63% και -2,10% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Αντιθέ τως, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη 2,44% και 2,07% αντίστοιχα, με τη Eurobank να κάνει τη διαφορά στον κλάδο της με άνοδο 1,49%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Motor Oil, ΔΕΗ, Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Φουρλής και Aegean. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 0,82%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,45%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.