23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα πίσω εμπρός…

Τα πίσω εμπρός…


Της Γιώτας Κοσκινά, 

Αφήνοντας πίσω ένα έτος που μας κληροδότησε ποικίλες προκλήσεις, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος ζητημάτων, όπως αυτά των τουρκικών προκλήσεων, των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, της οικονομίας κ.ά. Αναμφίβολα, για μία ακόμη χρονιά, η Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το απότοκο της υγειονομικής κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις αυτής, στους τομείς της οικονομίας και τη ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων τραπεζιών ήταν η αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων αρχών για αυστηροποίηση του lockdown, κλείνοντας τα ελάχιστα καταστήματα και τις υπηρεσίες που είχαν ανοίξει την περίοδο των γιορτών. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί στρατηγική πρόληψης με αυτά τα έκτακτα μέτρα, προκειμένου να σταθεροποιήσει την αυξητική τάση της διασποράς του ιού στην χώρα μας και να επιτραπεί, από την ομάδα των ειδικών λοιμωξιολόγων, η επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Η θετική εισήγηση ήρθε πριν από λίγες ημέρες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι επιτρέπεται η έναρξη των μαθημάτων εντός των σχολικών κτιρίων για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, αφήνοντας υπό εξέταση και τα γυμνάσια και τα λύκεια, για τα τέλη του μήνα. Με αυτή την απόφαση, η Κυβέρνηση κάνει πράξει, αυτό που κατ’ επανάληψη έχει τονίσει, ότι, δηλαδή, αποτελεί βασική της προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και η ομαλή εξέλιξη των σχολικών μαθημάτων, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή εικόνας: CNN.gr

Η επανέναρξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά με μέτρα. Για την ακρίβεια, προβλέπονται διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και εκπαιδευτικών, ανά τάξη, διαφορετικές ώρες διαλείμματος, ανά τάξη, καθώς και χρήση περισσότερων της μίας εισόδου στη σχολική μονάδα – όπου αυτό είναι εφικτό. Όλα τα παραπάνω μέτρα προϋποθέτουν την ταυτόχρονη υποχρεωτική χρήση της μάσκας για το σύνολο της σχολικής κοινότητας, ενώ μία νέα καινοτομία είναι η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα άμεσης αποστολής αιτήματος για δωρεάν εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού στο πιο κοντινό τους σημείο, κατόπιν ραντεβού.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει  η «Χρονιά των Ελλήνων». Το σχέδιο «Ελευθερία» έχει μπει σε εφαρμογή και το να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είναι θέμα χρόνου. Μπορεί να είμαστε εν μέσω ενός αυστηρού lockdown, τα πάντα να υπολειτουργούν στη χώρα, η αχτίδα φωτός, όμως, υπάρχει στον ορίζοντα. Η μετουσίωση του χθες στο αύριο, η αισιοδοξία ότι μετά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, η πίστη και η εμπιστοσύνη μας στις δυνάμεις μας μπορεί να μας οδηγήσει στο δρόμο προς την «Ελευθερία».

Στο χέρι μας είναι να γραφτεί το 2021 στην ιστορία όχι μόνο ως ένα εμβληματικό έτος, αλλά και ως ένα έτος επιστροφής στην κανονικότητά μας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.