18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσα πρόσωπα μπορεί να πάρει πια αυτό το βιβλίο;

Πόσα πρόσωπα μπορεί να πάρει πια αυτό το βιβλίο;


Της Δήμητρας Χαρέλη,

Ζούμε στην εποχή, που συνεχώς παρατηρούμε τα πάντα να αλλάζουν, παίρνοντας την πιο ψηφιακή μορφή που είχαν ποτέ. Έτσι, όλα αυτά σιγά σιγά σχηματίζουν μια ψηφιακή κοινωνία, η οποία μας περικυκλώνει και μας επιβάλλεται άνευ όρων. Μερικοί από μας τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις και να σταθούν πλάι τους αντάξια, ενώ κάποιοι άλλοι απλά παρακαλούν να είχε παγώσει ο χρόνος.

Αξέχαστες έχουν μείνει οι μεγάλες μαύρες βιντεοκασέτες που νοικιάζαμε κάθε Σάββατο βράδυ από το βιντεοκλάμπ ή ακόμα και τα CD, λίγο αργότερα, τα οποία τα προσέχαμε ευλαβικά, μήπως και γρατζουνιστούν και μετά δεν παίζουν. Και όσο περνούσε ο καιρός, ο χώρος που έπιαναν λιγόστεψε, μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς ή συμπυκνώθηκε μέσα στο USB. Κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε η γρήγορη μετάβαση στη ψηφιακή μορφή της μουσικής, της ταινίας και όχι μόνο. Υπάρχει και το βιβλίο, ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου (μετά το σκύλο), που μπορεί να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, ωστόσο, εξακολουθεί φανατικά να ενυπάρχει ανά τους αιώνες. Παρέα με ένα βιβλίο πήγαμε το πρώτο μας ταξίδι, όταν ήμασταν παιδιά. Η γοητεία, όμως, αυτού του ταξιδιού κρύβεται αλλού… Αν μετά από τόσα χρόνια το θελήσεις, μπορείς να το ανοίξεις πάλι και να θυμηθείς όχι μόνο τα μέρη στα οποία περπάτησες, αλλά και τους ήρωες που συνάντησες με κάθε λεπτομέρεια, μένοντας εκεί για όσο θέλεις και χρειάζεται… η μπαταρία, άλλωστε, δεν θα τελειώσει!

Ποιος θα φανταζόταν, πως το βιβλίο που διάβαζα χθες, με εγκατέλειψε πριν καλά καλά το τελειώσω λόγω χαμηλής μπαταρίας. Τα ebooks είναι η νέα τάση που τρεντάρει σε όλες τις ψηφιακές βιβλιοθήκες και στα «ράφια» των σύγχρονων e-shops. Τι είναι το ebook; Είναι το ψηφιακό βιβλίο, το βιβλίο του σήμερα. Κανονικό βιβλίο με εξώφυλλο, περιεχόμενα και οπισθόφυλλο. Η διαφορά του; Το μόνο που έχει να ζηλέψει το σύγχρονο βιβλίο είναι η μυρωδιά του τυπογραφείου, ο ήχος που κάνουν οι σελίδες, ενώ τις γυρνάς, η σημείωση που έχεις αφήσει πίσω-πίσω και μαρτυρά το πότε το διάβασες ή ποιος στο χάρισε. Δεν μπορείς να υπογραμμίσεις τα σημεία που σε ενδιαφέρουν, ούτε φυσικά καν να τα λερώσεις κατά λάθος με τον καφέ σου. Να προστεθεί πως η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλότερη και συμφέρουσα, σε σύγκριση με κάθε πραγματική πώληση. Και ενώ τα όπλα του ψηφιακού βιβλίου είναι τόσα, δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν την αξία του παραδοσιακού βιβλίου, που όλοι έχουμε αγαπήσει.

«Τα παλιά βιβλία είναι για τους συγγραφείς…τα καινούρια είναι για τους αναγνώστες.»  Μοντεσκιέ

Μια ακόμα μορφή που έχει πάρει το βιβλίο και που λίγα χρόνια πριν κανείς δε μπορούσε να φανταστεί, είναι ο ήχος. Τα audio-books ή αλλιώς ακουστικά βιβλία είναι ολόκληρες ηχογραφήσεις βιβλίων που προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή και η λύση των γονιών που δεν αντέχουν να διαβάζουν ξανά και ξανά τα ίδια παραμύθια. Είναι ειδικά προσαρμοσμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας αλλά και να σου κρατούν συντροφιά τις νεκρές ώρες, εσένα που περιμένεις τόση ώρα στη στάση του λεωφορείου ή εσένα που στέκεις για ακόμα μια φορά, στην ουρά έξω από την τράπεζα. Είναι άλλο ένα πρόσωπο που μπορεί να πάρει το βιβλίο και αυτό για να σε δυσκολέψει ακόμα περισσότερο να το αποχωριστείς…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Χαρέλη
Δήμητρα Χαρέλη
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.