6.7 C
Athens
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Financial Report Με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε τελικά το...

Με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε τελικά το 2020!


Του Βασίλη Λιόση,

Εξαιρετικά θετικά εκκίνησε η τελευταία και «μισή» εβδομάδα του έτους. Οι αντιστάσεις κάηκαν και ο Γενικός Δείκτης πέρασε το επίπεδο των 800 μονάδων! Μπορεί οι πωλητές να εμπόδισαν αποτελεσματικά τον ΓΔ στον στόχο του τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά τώρα οι αγοραστές επικράτησαν, θέτοντας, πλέον, νέους στόχους. Ακόμα, η διάθεση ανάληψης ρίσκου προοικονομεί επιχειρηματικές εξελίξεις που δείχνουν ανάκαμψη μέσα στο 2021.

Γενικότερα, τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,92% στις 810,44 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 793,91 (+0,82%) και 811,08 μονάδων (+3%). Επίσης, ο τζίρος ανήλθε στα €60,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,55% στις 526,59 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς ξεχώρισε σήμερα με το +15,06% που κατέγραψε, με την Aegean να την ακολουθεί με +9,60% και την Alpha Bank με +7,18%. Κέρδη που έφτασαν το 6,03% σημείωσε η Εθνική, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο άνω του 4%. Τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο ξεπέρασαν το 3%, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να ακολουθούν με +2,72% και +2,38% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Titan, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Μυτιληναίο και τον ΟΛΠ να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Λάμδα, ενώ η Coca Cola περιόρισε στο τέλος στο -0,15% και ο Ελλάκτωρ διεύρυνε τις απώλειες του στο -4,01%.

Η συνεδρίαση της Τρίτης χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια κατοχύρωσης των κερδών της Δευτέρας, με αποτέλεσμα παρά την προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να φτάσει τις 820 μονάδες, να κλείσει ήπια πτωτικά. Φυσικά, την εξέλιξη αυτή δεν μπόρεσε να ανατρέψει το θετικό κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά κατάφερε να εξομαλύνει την πτώση. Πλέον όλοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στη νέα χρονιά, όπου και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος, που θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία της οικονομίας, αφού οικονομία και υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Στον ορίζοντα υπάρχει και η προοπτική της εφαρμογής του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 809,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 807,56 (-0,36%) και 818,02 μονάδων (+0,94%) και ο τζίρος ανήλθε στα €71,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια πορεία ακολούθησε και ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε με πτώση 0,96% στις 521,52 μονάδες.

Στο ταμπλό, Aegean και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 5,47% και 2,48% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Titan, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίθετα, σημαντικά στηρίγματα πρόσφεραν οι Coca Cola και Πειραιώς, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 1,78% και 1,63% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή τελικά έκλεισαν οι Εθνική, Σαράντης και Φουρλής.

Μπορεί η συνεδρίαση της Τετάρτης να σημείωσε απώλειες αλλά ήταν μια συνεδρίαση σταθεροποίησης και ήπιων μεταβολών ενώ, παρά τις απώλειες, ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τις 805 μονάδες. Η αδυναμία δεικτοβαρών τίτλων να διαπεράσουν σημαντικές αντιστάσεις, μαρτυρά την αναμονή των επενδυτών για νέους καταλύτες την νέα χρονιά. Το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται και πάλι στο πλάνο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 809,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 803,11 (-0,76%) και 812,70 μονάδες (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα €58,8 εκατ. ευρώ, καθώς και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 518,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι άνω του 1% απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Eurobank έγειραν το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη σε αρνητικά εδάφη, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και η ήπια πτώση σε Coca Cola, Jumbo, Aegean, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Αντιθέτως, μεγάλες στηρίξεις έδωσαν οι Φουρλής, Λάμδα και Πειραιώς, οι οποίες σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,50% και τον Σαράντη στο +1,09%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Εθνική.

Το 2020 ολοκληρώθηκε και υπήρξε μια από τις καταστροφικότερες χρονιές για την ανθρωπότητα, την παγκόσμια οικονομία και την οικονομία γενικότερα. Η νέα πραγματικότητα, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις, ήταν σκληρή και χρειάστηκε να παρθούν πολλές και δύσκολες αποφάσεις. Η τελευταία συνεδρίαση του 2020, την Παρασκευή, έκλεισε με πολύ ήπιες πτώσεις αλλά το σημείο αναφοράς για την συνεδρίαση αυτή είναι ότι ήταν η τελευταία για το 2020.

Στα αριθμητικά δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 808,99 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 804,55 (-0,56%) και 813,51 μονάδων (+0,55%). Ακόμα, ο τζίρος ανήλθε στα €36,8 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 518,99 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Βιοχάλκο και ο Ελλάκτωρ κράτησαν την αγορά με το +2,47% και +2,07% που σημείωσαν, με τις Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Alpha Bank, ΔΕΗ, Φουρλής, Εθνική και Jumbo. Αντίθετα, τα Ελληνικά Πετρέλαια με το -2,17% άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Titan, ΟΤΕ και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΛΠ, Coca Cola, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ.

Σε επίπεδο έτους, ο γενικός δείκτης έκλεισε το 2020 με απώλειες 11,7%, με τον FTSE 25 να ολοκληρώνει στο -15,8%. Οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε στο -41,3%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +0,92%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φλεγόμενα Βιολιά: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του Leonard Cohen και το Ολοκαύτωμα

Της Ελένης Μακράκη, Το Ολοκαύτωμα καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη ως μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας. Πρόκειται για την κορωνίδα του ναζισμού, τη συστημική...

Τι είναι οι μεταλλάξεις και πόσο καταστροφικές μπορούν να γίνουν;

Της Ελένης Σακκά, Τις τελευταίες μέρες, μέρος της συνεχούς ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και τον SARS-CoV-2 αποτελεί η είδηση πως ο ιός μεταλλάχθηκε. Αυτό το...

The London Eye: Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου

Της Κατερίνας Σφακιανάκη,  Το London Eye αποτελεί ορόσημο του Λονδίνου και πρόκειται για μια μεγάλη ρόδα τύπου λούνα παρκ στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση....

Η τίγρης της διπλανής πόρτας

Της Μαριλίνας Γερασίμου, Λίγες ώρες πριν τη δύση του ήλιου, στις 11 Οκτωβρίου του 2011, οι αστυνομικοί στο Zanesville του Οχάιο δέχτηκαν μια παράξενη...
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.