20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟΑΚΑ: Εκσυγχρονίζεται και πάει... για ιδιωτικοποίηση

ΟΑΚΑ: Εκσυγχρονίζεται και πάει… για ιδιωτικοποίηση


Του Άρη Κατσίδη,

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι το μεγαλύτερο ελληνικό αθλητικό συγκρότημα, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ… εκσυγχρονίζονται και οδεύουν προς ΤΑΙΠΕΔ, για να πουληθούν περίπου στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Πριν λίγες μέρες, παρουσιάστηκε το σχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ οι επιμέρους τομείς του πλάνου αξιοποίησης του ΟΑΚΑ παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, Νεκτάριο Βιδάκη και τον συντονιστή και γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Χαλιορή.

Το πλάνο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων, εκ των οποίων οι στέγες Καλατράβα, ενεργειακές αναβαθμίσεις, εγκαταστάσεις τένις, Σπίτι του Χάντμπολ, Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών, ανακατασκευή στίβων, μουσεία, εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ, εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ, ΣΣΕ εργαζομένων, πλήρης ανακατασκευή του κέντρου υγρού στίβου, αλλά και νέα 25άρα πισίνα, ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους αθλητές στο ΟΑΚΑ, αλλά και δημιουργία ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων, 100-150 κλινών. Το κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ και θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί και από την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση και συντήρηση των στεγάστρων, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος της ανακαίνισης είναι το να ενταχθούν οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και να γίνει η ιδιωτικοποίηση τους, δηλαδή να τις αποκτήσουμε Έλληνες και ξένοι επενδυτές με διεθνή διαγωνισμό, κάτι που συζητιέται εδώ και χρόνια. Για να υπάρχει ενδιαφέρον πρέπει να  γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο ΟΑΚΑ, αφού υπάρχουν κάποια προβλήματα, με τα πιο σοβαρά να είναι μεταξύ άλλων τα θέματα στο γήπεδο μπάσκετ αλλά και την στατική επάρκεια στο άνω διάζωμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έχει μετακομίσει στην Λεωφόρο, ενώ η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα αγωνίζεται σύντομα στο νέο της γήπεδο, την «Αγιά Σοφιά». Η μπασκετική ΑΕΚ θα παίζει στο γήπεδο στα Λιόσια, ενώ σε συζητήσεις για τον Βοτανικό βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και μένει να φανεί αν μπορεί να εξαιρεθεί το κλειστό του μπάσκετ, εκτός ιδιωτικοποίησης και να γίνει απευθείας συμφωνία με τους «πράσινους».
Σε όλα αυτά τα σχέδια, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία είχε αντιδράσει έντονα στο παρελθόν στα σενάρια ιδιωτικοποίησης και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της στο μέλλον.
Πηγή εικόνας: parallaximag.gr
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχουν περάσει 16-17 χρόνια και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει γίνει η ανάλογη εκμετάλλευση των αθλητικών χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για άλλες διοργανώσεις και για διεθνείς αγώνες. Με σωστό σχέδιο και πλάνο, πρέπει η Πολιτεία σε επικοινωνία με τους αθλητικούς φορείς και τους υπεύθυνους, να βρει την κατάλληλη λύση, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάτι που θα ωφελήσει την Ελληνική κοινωνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.