16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο «δώρο» του «Άλλου Ανθρώπου»

Το «δώρο» του «Άλλου Ανθρώπου»


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, όλοι βρισκόμαστε σε αναζήτηση του τέλειου δώρου. Το φανταζόμαστε, το σχεδιάζουμε, το ψάχνουμε στο διαδίκτυο, στις κοντινές αγορές- έχουμε και νέα εμπόδια βλέπεις φέτος στην επιτέλεση του ιερού αυτού σκοπού. Πρέπει να είναι ένα δώρο που θα μας κολακεύει, θα μας αναδεικνύει, δε θα είναι και πάρα πολύ ακριβό –γιατί η λίστα των δώρων είναι και μεγάλη- αλλά ούτε και πολύ φθηνό -μην φανούμε κι ότι τα λυπόμαστε. Θα είναι ένα δώρο φανταχτερό, λαμπερό, προσεγμένο και ξεχωριστό. Για κάποιους ανθρώπους πάλι, το ξεχωριστό αυτό δώρο είναι απλώς ζεστό, προσεγμένο κι αποτελούμενο από το πιο πολύτιμο συστατικό: την αγάπη.

Που φτιάχνεται αυτό το δώρο; Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 και Αρτεμισίου 28 στο Μεταξουργείο, και φέρει το όνομα, «Ο Άλλος Άνθρωπος». Μέσω της «Κοινωνικής Κουζίνας», η δράση της ομάδας περιλαμβάνει την παροχή μαγειρευτού φαγητού, προσφέροντας γεύματα σε περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μόνο στην Αθήνα, καθώς πλέον δραστηριοποιείται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η ιδέα του «Άλλου Ανθρώπου» είναι η εξής: όποιος θέλει να κάνει μια δωρεά στον οργανισμό, να συμμετέχει στη δράση του, θα πρέπει να συμμετέχει και πρακτικά, να γευματίσει δηλαδή μαζί με όλους, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι φαγητού. Με αυτό τον τρόπο, η δράση φεύγει από τα στενά όρια της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης και εισέρχεται πλέον σε ένα πιο οικείο κλίμα, πιο φιλικό, εκείνο μιας μεγάλης παρέας που μοιράζεται το φαγητό της, συζητώντας, γελώντας, τραγουδώντας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος τότε συμπλήρωνε δύο χρόνια απ’ όταν τον απέλυσαν από τη μεγάλη πολυεθνική εταιρία στην οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια, έχοντας 25ετή εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ. Η επιθυμία του να νιώσει ξανά πως συνεισφέρει στην κοινωνία, στον εαυτό του, τον οδήγησαν να ξεκινήσει να μοιράζει φαγητό σε ανθρώπους που έψαχναν φαγητό στα σκουπίδια σε μια λαϊκή αγορά, μέχρι σήμερα που πλέον, η συνεισφορά του και της ομάδας του, συνιστά μια μεθοδική, οργανωμένη κι ευρέως εκτεταμένη δράση στήριξης των ανθρώπων που είτε είναι άστεγοι, είτε δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα επισιτισμού τους. Μάλιστα, το σπίτι του «Άλλου Ανθρώπου» έχει σήμερα προχωρήσει τόσο, ώστε αναλαμβάνει και νέες πρωτοβουλίες, όπως αυτές της παροχής μπάνιου, προβολής ταινιών ή άλλων ενασχολήσεων, μέχρι και βοήθεια σχολικής μελέτης σε παιδιά δημοτικού. Στο blog της ομάδας «Ο Άλλος Άνθρωπος» μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις ανάγκες της ομάδας και για τους τρόπους που μπορεί να στηρίξει τη σπουδαία αυτή προσπάθεια, στέλνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή με τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει με τη φυσική του παρουσία.

Φέτος λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε ένα διαφορετικό δώρο, που δεν κοστίζει παρά μόνο λίγο απ’το χρόνο μας. Βγαίνει σε όλα τα μεγέθη και ταιριάζει σε κάθε φύλο, κάθε στυλ και προσωπικότητα. Λέγεται προσφορά. Όταν προσφέρεις κάπου, γίνεσαι μέρος του, γίνεται δικό σου. Ας προσφέρουμε το κάτι σε αυτό τον κόσμο, που τόσο πολύ θυμόμαστε ότι μας ανήκει μόνο όταν ζητάμε. Ας θυμηθούμε φέτος τα Χριστούγεννα, ότι μας ανήκει κι όταν μας χρειάζεται αυτός.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.