15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςLa Mante (O Mάντης)

La Mante (O Mάντης)


Της Παναγιώτας Προβατά,

Πριν από λίγο καιρό, ψάχνοντας να ξεκινήσω μια καλή σειρά για να σκοτώσω κάπως τον χρόνο μου μέσα στην καραντίνα, κατέληξα στη γαλλική αστυνομική σειρά “La mante”, καθώς η υπόθεση μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Το “La mante” είναι μια μίνι σειρά, αφού αποτελείται από μόλις έξι επεισόδια που συμπυκνώνουν όλη τη δράση. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους λατρεύουν τα αστυνομικά έργα και γενικότερα τα μυστήρια και τα θρίλερ.

Σύμφωνα με την υπόθεση της σειράς λοιπόν, ο Μάντης ήταν μια γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος, που είχε διαπράξει 8 φόνους, με τα θύματα να είναι μόνο άντρες. Τα θύματα δεν ήταν διόλου τυχαία για τη δολοφόνο, καθώς όλα τους είχαν το κοινό στοιχείο ότι κακοποιούσαν τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους και γενικότερα την οικογένειά τους. Κάθε φόνος διεπράχθη με διαφορετικό και ανατριχιαστικό τρόπο, όπως καταδεικνύεται από τις εικόνες και τις λεπτομέρειες που παρουσιάζονται στη σειρά. Βέβαια, όσο εκτυλίσσεται η σειρά, ο Μάντης έχει ήδη συλληφθεί και βρίσκεται στη φυλακή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ψευδώνυμο Μάντης δεν είναι τυχαίο και ούτε προέρχεται από το γεγονός ότι είχε κάποια μαντική ιδιότητα, αλλά προέρχεται από το ομώνυμο έντομο, το αλογάκι της Παναγίας, και τους τρόπους που σκοτώνει τα αρσενικά του είδους του.

Η υπόθεση αρχίζει, όταν εμφανίζεται ο μιμητής του Μάντη, που σκοτώνει τα θύματά του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα σκότωνε και εκείνη. Τότε η αστυνομία ζητάει τη βοήθεια του πραγματικού Μάντη για να καταφέρει να εξιχνιάσει τα εγκλήματα και να βρει τον μιμητή, πριν ολοκληρώσει το «έργο» του. Η Μάντης δέχεται να συνεργαστεί υπό τον όρο, όμως, ότι στην υπόθεση θα είναι και ο γιος της, αστυνομικός πλέον, που έχει χρόνια να δει. H ηθοποιός Carole Bouquet, στον ρόλο της Μάντη, όταν είχε συλληφθεί, είχε θέσει ως όρο για να δηλώσει την ενοχή της να μην αποκαλυφθεί ποτέ πως έχει γιο ώστε αυτός να μην στιγματιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Είναι λογικό ο γιος της μετά από όσα έχει μάθει για τα εγκλήματα της μητέρας του να την μισεί και να μην μπορεί να συνεργαστεί με αυτήν με ευκολία. Εξάλλου, ο ίδιος έχει προχωρήσει με τη ζωή του και δε θέλει πλέον να ασχολείται με μαύρες σελίδες του παρελθόντος του.

Όσο όμως προχωράει η έρευνα και οι φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, ξετυλίγονται ταυτόχρονα και οικογενειακά μυστικά που δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα ο γιος της Μάντη. Το αποκορύφωμα είναι το τελευταίο επεισόδιο, όπου αποκαλύπτονται όλες οι αλήθειες τόσο για την υπόθεση όσο και για την οικογένεια του Damien (γιος της Μάντη). Το τέλος είναι απρόβλεπτο και ανατρέπει όλες σου τις σκέψεις για το ποιος μπορεί να είναι ο ύποπτος και ποια μπορεί να είναι η αλήθεια. Είναι μια άρτια σειρά σκηνοθετικά και υποκριτικά, που αξίζει να δεις, αν είσαι λάτρης των μυστηρίων. Πανω από όλα όμως θίγει ένα μεγάλο θέμα, το πώς οι πράξεις των γονέων μπορούν να επηρεάσουν με τον χειρότερο τρόπο τη ζωή των παιδιών τους.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Προβατά
Παναγιώτα Προβατά
Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.