16.6 C
Athens
Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021
Αρχική Financial Report Κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχοντας επαφή με το επίπεδο των 800 μονάδων

Κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχοντας επαφή με το επίπεδο των 800 μονάδων


Του Βασίλη Λιόση,

Με πτώση άνοιξε η αυλαία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισε με απώλειες. Η αλήθεια είναι πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ξεφύγει από το παγκόσμιο κλίμα ανησυχίας που έφερε η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού. Μπορεί από τους ειδικούς να βγαίνει προς τα έξω πως η αντίδραση αυτή, της παγκόσμιας αγοράς, ήταν υπερβολική, αλλά η αλήθεια είναι πως οι μνήμες της περασμένης άνοιξης παραμένουν νωπές, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει την αντίδραση αυτή. Φυσικά, από την στιγμή που οι επιστήμονες επικοινωνούν ότι όλο αυτό είναι διαχειρίσιμο και υπό έλεγχο, αναμένεται να μειωθεί η ανησυχία.

Στα αριθμητικά δεδομένα τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,80% στις 769,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 749,59 (-6,31%) και 793,88 μονάδων (-0,77%). Ο τζίρος ανήλθε στα €110,7 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,39% στις 480,32 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 9,52%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -8,07%, ενώ Eurobank και Coca Cola έκλεισε με απώλειες 5,32% και 5% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια. Απώλειες 3,94% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και 3,03% ο ΑΔΜΗΕ, με τις Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Titan και Φουρλής, ο Ελλάκτωρ περιόρισε στο -0,95%, ενώ ο Σαράντης έκλεισε θετικά κατά 0,11%.

Έπειτα από την ισχυρή πτώση της Δευτέρας, η συνεδρίαση της Τρίτης έβγαλε αντίδραση, με τον τζίρο να μένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς οδεύουμε στην εορταστική ανάπαυλα. Το θετικό κλίμα, των διεθνών αγορών, παρέσυρε το περιφερειακό Χρηματιστήριο Αθηνών και οδήγησε στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη. Πλέον, δειλά δειλά, όλοι ετοιμάζονται για τη μετά Covid εποχή, όπου αναμένεται να αυξηθεί και το επενδυτικό ρίσκο, για τον λόγο αυτό, στο παρόν η πλειονότητα των κινήσεων είναι επιλεκτικές και προσεκτικές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 780,21 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 774,20 (+0,60%) και 787,04 μονάδων (+2,26%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €48,2 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 2,40% στις 491,83 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 4,06%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με +3,53%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ. Τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, Aegean, Motor Oil, Σαράντη και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Titan, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Φουρλής και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 2,08%.

Η εβδομάδα αυτή ολοκληρώνεται πρόωρα, μόλις της Τετάρτη. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε με κέρδη. Η άνοδος αυτή βοήθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να συμμαζέψει ακόμα περισσότερο την ζημιά από την πτώση της Δευτέρας και να πλησιάσει ξανά το επίπεδο των 800 μονάδων. Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ο χαμηλός τζίρος που δικαιολογείται από την εποχικότητα. Εξάλλου, την άλλην εβδομάδα το 2020 ολοκληρώνεται και παίρνει μαζί του όλα όσα συνέβησαν στην διάρκεια του. Πλέον, όλοι ετοιμάζονται για την έλευση του 2021, όπου προβλέπεται ανάπτυξη και ακμή για πολλές οικονομίες του κόσμου και μία από αυτές είναι και η οικονομία της  Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 787,48 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 780,32 μονάδων (+0,01%) και 789,32 μονάδες (+1,17%), με τον τον τζίρο να ανέρχεται στα 41,4 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,49% στις 494,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, το +3,69% της Coca Cola και το +3,43% της Βιοχάλκο οδήγησαν την αγορά, όπως και το +2,95% του ΟΤΕ και το +2,45% της ΓΕΚ Τέρνα. Κέρδη 1,55% σημείωσε η Motor Oil και 1,43% η Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, η Πειραιώς με -1,57% και ο Titan με -1,30% λειτούργησαν ως βαρίδια στην αγορά, με τις ΔΕΗ, Φουρλή, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με μικρές απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 0,3%. Χωρίς μετβαολή οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Scripta Manent: Ποιος θα φέρει την αλλαγή;

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,  Κάτι το οποίο ομολογώ πως με δυσαρεστεί είναι ότι συχνά η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση...

Global shortage of vaccines: Serbia to the rescue

By Nina Chatzistergiou, Serbia, a Balkan country of approximately 7 million people, appears to have been highly praised regarding its' vaccination drive, which ranks among...

Τον τουρισμό ποιος θα τον βοηθήσει;

Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου, Το τελευταίο διάστημα, όσο, φαινομενικά, πλησιάζουμε προς την χαλάρωση των μέτρων, δίνεται τεράστια έμφαση στον τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες και το...

The crime of genocide and international law

By Evi Tsakali, The crime of genocide, or the "most hideous of crimes" -as characterized by the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia and the...
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.