13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤελικά υπάρχει Άι Βασίλης!

Τελικά υπάρχει Άι Βασίλης!


Της Μαριλίνας Γερασίμου,

Κάθε χρόνο στις παρυφές των Χριστουγέννων, δυο είναι τα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν τα παιδιά. Τα πιο μικρά ρωτούν «Τι θα μου φέρει ο Άι Βασίλης;», ενώ μεγαλώνοντας, με ακόμα περισσότερη αγωνία, αναρωτιούνται: «Τελικά υπάρχει Άι Βασίλης;». Αυτά τα δυο ερωτήματα, ανεξαρτήτως του αν ικανοποιούνται ή αν μένουν αναπάντητα, έχουν κάτι κοινό: απασχολούν όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χωρίς καμία διάκριση. Οι διαφορές δεν φαίνονται στις ερωτήσεις αλλά στις απαντήσεις τους.

Αν, όμως, ο Άι Βασίλης δεν υπάρχει και είναι όλα ένα μεγάλο ψέμα, που λένε οι γονείς στα παιδιά τους τα Χριστούγεννα, τότε παραπάνω από τα μισά παιδιά δε θα ένιωθαν ποτέ τη χαρά των Χριστουγέννων, τον ενθουσιασμό του χριστουγεννιάτικου δώρου, την ιδέα ότι κάποιος πολύ μακριά από εσένα σε σκέφτεται και διανύει τη μισή υδρόγειο πάνω σε ένα έλκηθρο για να σου φέρει αυτό που επιθυμείς.

Όμως, ο Άι Βασίλης υπάρχει. Και απόδειξη είναι η τεράστια προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο παραμονές τον εορτών, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί παραπονεμένο. Και όχι μόνο τα παιδιά. Οικογένειες, ηλικιωμένοι, αδέσποτα, όλοι όσοι έχουν ανάγκη, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, σε όλη τη χώρα παρατηρείται μια ζωηρή κινητοποίηση όμοια με εκείνη, που θα περίμενε κανείς να αντικρίσει στο εργαστήριο του Άι Βασίλη, όπου τα ξωτικά δουλεύουν ακούραστα, προκειμένου να φτιάξουν εγκαίρως τα δώρα.

Τα ξωτικά στα οποία αναφέρομαι εγώ, μπορεί να μην έχουν μυτερά αυτιά, όμως, σίγουρα δουλεύουν ακούραστα. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται, προκειμένου να κάνουν τις μέρες και τις ζωές άλλων ανθρώπων πιο όμορφες και προσφέρουν την εργασία τους σε οργανώσεις και ομάδες βοήθειας και στήριξης των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που η δουλειά τους είναι αυτή όλο το χρόνο, τα Χριστούγεννα εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μη λείψει τίποτα στους ανθρώπους που βασίζονται πάνω τους.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Πέρα από τους μόνιμα εργαζόμενους, αυτές τις μέρες οι εθελοντές συρρέουν όπου υπάρχει ανάγκη από χέρια, να συνδράμουν σε αυτό το έργο της προσφοράς. Εθελοντές που ανιδιοτελώς αφιερώνουν χρόνο από τις διακοπές τους, προκειμένου να δώσουν χρώμα και ζωντάνια στις γιορτές των συνανθρώπων τους. Επαγγελματίες που μετατρέπουν το επάγγελμα τους σε προσφορά, σεφ που μαγειρεύουν για όσους έχουν ανάγκη, γιατροί που επισκέπτονται ασθενείς δωρεάν, δάσκαλοι που μαζεύουν βιβλία και σχολικά είδη για τους μαθητές τους που έχουν ανάγκη και τόσοι άλλοι.

Και τέλος, είμαστε όλοι εμείς που δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι σε οργανώσεις, και μπορεί ούτε και εθελοντές, όμως, επιλέγουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα προσφέρουμε να είναι τα χειροποίητα γούρια από τα χέρια αυτών των εθελοντών. Δωρίζουμε ζεστά ρούχα για να ζεσταθούν και άλλοι στις γιορτές. Στέλνουμε παιχνίδια και δώρα σε ιδρύματα για τα παιδιά που δεν έχουν γονείς να τους πουν για τον Άι Βασίλη. Στηρίζουμε τη δράση των φιλοζωικών οργανώσεων, ώστε να νιώσουν και τα αδέσποτα ζώα λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Δε λέω φυσικά, πως μόνο τα Χριστούγεννα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για αυτές τις δράσεις. Απλώς αυτήν την εποχή, πιο πολύ από κάθε άλλη, η ανάγκη για αγάπη και ανθρωπιά είναι εντονότερη. Η βαβούρα της δικιάς μας ζωής, η δική μας τύχη (που συχνά δεν την αντιμετωπίζουμε σαν τέτοια) δε μας αφήνει να δούμε πέρα από το δικό μας σπίτι. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, τις μέρες που περνάμε ευτυχισμένα και γιορτινά γύρω από το τζάκι με τις οικογένειες μας, είναι εύκολο να σκεφτούμε όλους εκείνους που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα και λαχταρούν να νιώσουν τη θαλπωρή των γιορτών.

Ο Άι Βασίλης υπάρχει. Είμαστε όλοι εμείς που με μια απλή πράξη μας, σκορπίζουμε τη χαρά και την αγάπη σε ανθρώπους που την έχουν πιο πολύ ανάγκη από ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Ο Άι Βασίλης υπάρχει μέσα μας κάθε φορά που αγκαλιάζουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων και προσφέρουμε, ο καθένας ό,τι μπορεί, στον συμπολίτη μας. Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ας αδράξει ο καθένας την ευκαιρία να γίνει ο Άι Βασίλης κάποιου άλλου!

Μερικές επιλογές:

Χαμόγελο Του Παιδιού

Στηρίξτε κι εσείς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλώντας στο 19810 από σταθερό ή κινητό (χρέωση: από σταθερό 2,60€ με ΦΠΑ και τέλος σταθερής τηλεφωνίας από κινητό 2,48€ με ΦΠΑ) ή στέλνοντας μήνυμα στο 19810 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,48€ με ΦΠΑ)

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία

Γίνε μέλος στο εθελοντικό πρόγραμμα της Φιλοζωικής Εταιρίας. Μπορείς να συμπληρώσεις την φόρμα σου online εδώ 

Φλόγα

Η Φλόγα είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο. Δωρεές στη Φλόγα μπορούν να γίνουν με τους παρακάτω τρόπους: μέσω διαδικτύου (PayPal) ή με ένα τηλεφώνημα από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ, στο : 901 11 167 167 προσφέρεις 2,99 Ευρώ στη Φλόγα. (Κόστος τηλεφωνήματος : 3,89 Ευρώ συμπ. ΦΠΑ).

Παιδικά Χωριά SOS

Κάνε μια κλήση ή στείλε ένα μήνυμα αγάπης στο 1982.

Κιβωτός του Κόσμου

Ενισχύστε το σκοπό της καλώντας τους παρακάτω αριθμούς: 19828, 2,48€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
19828, 2,48€/sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)  από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίνα Γερασίμου
Μαριλίνα Γερασίμου
Γεννημένη το 2001 στην Αθήνα, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγαλύτερο πάθος της είναι οι αντιλογίες και ένα πράγμα που δε θα μπορούσε να λείπει από τη ζωή της είναι τα ταξίδια. Μετράει συμμετοχές σε μοντέλα προσομοιώσεων και διεθνή συνέδρια, ενώ στο κέντρο των ενδιαφερόντων της βρίσκονται η μουσική, η τέχνη και τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.