20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚι όμως ο Γιάννης θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο συμβόλαιο

Κι όμως ο Γιάννης θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο συμβόλαιο


Του Άρη Κατσίδη,

Αίσθηση προκάλεσε σε όλο το αθλητικό γίγνεσθαι το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε ένα πενταετές supermax συμβόλαιο με τους Milwaukee Bucks ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιστορία του NBA. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο back-to-back MVP του NBA το άξιζε, αφού ο Έλληνας αστέρας έχει εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια με τις επιδόσεις του, αλλά και με την αγωνιστική συμπεριφορά του. Πολύ απλά, ο Greek Freak θα λαμβάνει κάθε χρόνια περισσότερα από 45 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι εγγυημένα, και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, θα μπορούσε να έπαιρνε περισσότερα αν δεν είχαν αλλάξει οι καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό οφείλεται στους μοναδικούς κανόνες που διέπουν τα max συμβόλαια στο μπάσκετ. Το max δεν έχει σχέση με τα χρήματα που παίρνει κάποιος, αλλά είναι σχετικό με το salary cap. Όταν ένας παίκτης υπογράφει ένα max συμβόλαιο, δεν είναι ένα συγκεκριμένο νούμερο, αλλά ποσοστό στο salary cap της ομάδας, οπότε τώρα που λόγω της πανδημίας τα έσοδα είναι μειωμένα, θα προσαρμοστούν σχετικά και τα συμβόλαια. Οι ομάδες συμφώνησαν φέτος να έχουν το ίδιο salary cap με πέρυσι, το οποίο υπολογίζεται στα 109.140.000 δολάρια, ενώ αναμένεται στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί από 3 ως 10%.

Ο μισθός του back-to-back MVP του NBA θα καταλαμβάνει το 35% του salary cap, ενώ θα αυξάνονται τα έσοδά του κατά 8% ετησίως, ενώ αν τα προσθέσουμε όλα αυτά θα βγάλουμε το ποσό των 228.2 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν οι φίλαθλοι επιστρέψουν στα γήπεδα νωρίτερα από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, τότε το ποσοστό του Γιάννη θα μπορούσε να αυξηθεί ως και για 10%, με τον Greek Freak σε αντίστοιχη περίπτωση να λαμβάνει 15 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα.
2021-22 $39,344,970
2022-23 $42,492,567
2023-24 $45,640,164
2024-25 $48.787,761
2025-26 $51,935,358
Total $228,200,820
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο δημοσιογράφος Shams Charania ανέφερε ότι το salary cap της σεζόν 2020-2021 υπολογίζεται γύρω στα 125 εκατομμύρια δολάρια, αλλά βέβαια με την πανδημία του κορωνοϊού όλα άλλαξαν. Αν υπήρχε καλύτερη οικονομική κατάσταση, τότε ο Γιάννης θα μπορούσε να λαμβάνει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και λόγω του ότι ένα συμβόλαιο ενός παίκτη, δεν μπορεί να είναι κάτω από το 105% του προηγούμενου συμβολαίου, αν συνέχιζε τα επόμενα χρόνια να αγωνίζεται και να πρωταγωνιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε θα έπαιρνε πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια από την σεζόν 2026-2027. Για να υπάρχει ομαλότητα σε ένα ρόστερ με τέτοια ποσά, το salary cap με βάση αυτά τα νούμερα θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 171 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μια άνοδος ύψους 57% Με βάση αυτά τα νούμερα, η πανδημία κοστίζει στον Γιάννη τουλάχιστον 25.549.180 δολάρια.
Υπό κανονικές συνθήκες, το 10% των μισθών των παικτών κάθε σεζόν είναι σε έναν ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό. Αυτό γίνεται ως εγγύηση σε περίπτωση που οι μισθοί των παικτών υπερβαίνουν το 51% των εσόδων που σχετίζεται με το μπάσκετ. Εάν οι παίκτες κάνουν πάρα πολλά σε μια σεζόν, μπορούν να τα πάρουν πίσω. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων σπάνια χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή και, όταν το κάνουν, δεν είναι ποτέ ολόκληρο το 10%.
Ωστόσο, το πρωτάθλημα εκτιμά ότι το 40% του BRI προέρχεται από οπαδούς που παρακολουθούν παιχνίδια στα γήπεδα. Αυτά τα έσοδα, προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμα αφού τα παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να βρουν έσοδα. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που περιβάλλουν αυτή τη σεζόν, οι παίκτες και οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν σε ορισμένες αλλαγές. Πρώτον, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων μπορούν να λαμβάνουν κάποια επιπλέον χρήματα στο μέλλον και δεύτερον, η μέγιστη παρακράτηση για κάθε σεζόν είναι τώρα 20%. Δεν εγγυάται κανείς ότι θα παρακρατείται το 20% των μισθών των παικτών, αλλά ας φανταστούμε ένα σενάριο-εφιάλτη στο οποίο χάνονται τόσα έσοδα αυτή τη σεζόν που καθίσταται απαραίτητο για τις δύο επόμενες σεζόν να βρεθούν κάποιοι επιπλέον τρόποι εξοικονόμησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης θα χάσει άλλα 16.367.507 δολάρια, με την συμφωνία του supermax συμβολαίου να μειώνεται σε περίπου 212 εκατομμύρια δολάρια.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι εντυπωσιακά και πιθανώς τα ποσά «ζαλίζουν» τους περισσότερους, αν όχι όλους, όμως αφορούν το λογιστή του Γιάννη και όχι τον ίδιο σε τόσο μεγάλο βαθμό. Σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πως στόχος του είναι να γίνεται καθημερινά καλύτερος και μέσω των ικανοτήτων του να βοηθάει την ομάδα του να κερδίζει και γιατί όχι να την οδηγεί στο πολυπόθητο δαχτυλίδι. Εκτός των αθλητικών παρασήμων, το κοινωνικό πρόσωπο του Γιάννη είναι αξιοθαύμαστο, καθώς δεν ξεχνά ούτε στιγμή από πού ξεκίνησε και πόσες δυσκολίες συνάντησε στον δρόμο του προς την καταξίωση. Φιλανθρωπικό έργο, τόσο εντός συνόρων όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αφού ουκ ολίγες φορές έχει συνεισφέρει στην πολιτεία του Wisconsin, όπου υπάγονται τα Ελάφια. Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τον Γιάννη να τρυπήσει το ταβάνι του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.