12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜήπως αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία στο Bitcoin;

Μήπως αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία στο Bitcoin;


Του Χάρη Πετράκη,

Ένα καθόλου risk-free άρθρο, σήμερα, όπως ακριβώς και μία επένδυση σε ένα κρυπτονόμισμα και με αφορμή το απότομο ξέσπασμα του γνωστού κρυπτοτομίσματος Bitcoin με συνεχόμενα νέα ρεκόρ τιμής, άνω των 23.000 δολαρίων! Ακόμα κι αν κάποιος δεν πιστεύει σε ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται ακόμη για ολοκλήρωση συναλλαγών, όπως το ευρώ ή το δολάριο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί, αξίζει να διαβάσει έστω και ένα άρθρο για ένα νόμισμα, το οποίο αποφέρει τεράστια κέρδη στους υποστηρικτές του.

Οπότε, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το Bitcoin έχει δεχτεί πολλές αλλαγές από το 2014 έως τώρα. Αρκετοί θα έχουν ακούσει πως χρησιμοποιούταν για παράνομες δραστηριότητες, αφού κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες δραστηριότητες έχουν γίνει, και πιθανότατα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, όμως, σύμφωνα με έρευνες, λιγότερο από το 1% του συνόλου της δραστηριότητας Bitcoin αντιπροσωπεύει παράνομη δραστηριότητα. Το ποσοστό δεν είναι αμελητέο, αλλά μην ξεχνάμε πως οτιδήποτε ορίζεται ως χρήμα δύναται να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς. Ο κύριος λόγος που επιμένουμε στο Bitcoin είναι ότι έχει κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με τα πραγματικά χαρτονομίσματα. Το Bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία Blockchain η οποία, αν ψάξει κάποιος, θα διαβάσει ότι μπορεί να καταγράψει τα πάντα όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Με άλλα λόγια, μπορεί να καταπολεμήσει την αδιαφάνεια. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, για να καταλάβουμε πόσα προβλήματα θα λυθούν. Αν αυτός δεν είναι λόγος να αρχίσει να χρησιμοποιείται το Bitcoin και ταυτόχρονα να αυξηθεί η αξία του, τότε ποιος είναι;

Επειδή όλα τα παραπάνω ίσως ακούγονται ουτοπικά για έναν αναγνώστη, υπάρχει απάντηση! Πρόσφατα εισήλθε στην αγορά κρυπτονομισμάτων η PayPal, που είναι εταιρία συναλλαγών και η ίδια δίνει τη δυνατότητα για ψηφιακές συναλλαγές! Έδωσε, λοιπόν, την ευκαιρία στους χρήστες της να αγοράζουν και πουλούν Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι η εταιρία ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον τα κρυπτονομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για αγορές σε εκατομμύρια συνεργαζόμενα καταστήματα. Σε άλλα νέα, ακόμη κι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε έτοιμος να εναποθέσει μεγάλο μερίδιο του ισολογισμού της εταιρίας στο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Έστω κι αν πρόκειται για μια δήλωση μέσω Twitter, φανερώνει τον διαρκώς αυξανόμενο σεβασμό που δείχνουν οι ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη προς το νέο δρόμο που έχει ανοιχτεί.

Αυτά σε συνδυασμό με την προσπάθεια των κυβερνήσεων να βάλουν τέλος στην ανωνυμία του Bitcoin, φέρνοντάς το πιο κοντά μας. Μεγάλες τράπεζες, επίσης, αρχίζουν να σκέφτονται την ενασχόλησή τους με το Bitcoin πριν οι ψηφιακοί ανταγωνιστές τους πάρουν όλο το μερίδιο αγοράς. Τι θα πουν όμως όλα τα παραπάνω επενδυτικά; Ότι το Bitcoin αυτή τη στιγμή είναι πολύ φθηνό! Η εξόρυξη του Bitcoin είναι πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη ροή χρήματος-Bitcoin, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να ανέβει η αξία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται ένας επενδυτής να δώσει 24.000 δολάρια για να αποκτήσει οπωσδήποτε ένα ολόκληρο Bitcoin, αλλά να αγοράσει για παράδειγμα 0,01 Bitcoin με 240 δολάρια, ή και ένα μικρότερο μερίδιο.

Συμπερασματικά, το μόνο σίγουρο είναι οτιδήποτε νέο στην ζωή, μας φαίνεται επικίνδυνο και επίφοβο να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Αυτό είναι λογικό, το ίδιο είχε γίνει όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το internet και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε τώρα. Σίγουρα μιλάμε για μια επένδυση επικινδυνότερη από μετοχές και ομόλογα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποτύχει. Όμως, τα σημάδια τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι γίνονται υποστηρικτές του.


Αναφορές

  • “You can now buy Bitcoin on PayPal for 1$”, Forbes. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.