19.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜπάνσκο: Ο ορισμός του «Value for money»

Μπάνσκο: Ο ορισμός του «Value for money»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Το Μπάνσκο της Βουλγαρίας απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια, και φημίζεται για το χιονοδρομικό του κέντρο, για τις οικονομικές του τιμές, τα πολυτελή ξενοδοχεία του και τη νυχτερινή ζωή του. Κατεξοχήν φοιτητικός προορισμός, το Μπάνσκο, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη των Βαλκανίων. Η Ελλάδα και κυρίως οι πόλεις που βρίσκονται στα βόρειά της, είναι ο κύριος παράγοντας τουρισμού του. Πανεπιστημιακές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένοι φοιτητές επιλέγουν τον προορισμό, λόγω των πολλών δραστηριοτήτων του και των οικονομικών τιμών που μπορούν να βρουν εκεί. Είναι αυτό που λέμε “value for money” και όσοι έχουν πάει, το έχουν αντιληφθεί και έχουν ξαναεπισκεφθεί την πόλη.Μία μικρή πόλη, που έχει λιγότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους, είδε ξαφνική άνθιση και ανάπτυξη περίπου το 2010 που άρχισαν να χτίζονται πολυτελή ξενοδοχεία και να προσελκύει περισσότερο τουρισμό, λόγω των σπα τους. Επίσης, σημαντικότατο στοιχείο για την επίσκεψη των ταξιδιωτών είναι η ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται περισσότερο. Το χιονοδρομικό, έχει πίστες για αρχάριους, ερασιτέχνες, αλλά και experts του αθλήματος, ενώ δεν λείπουν και δάσκαλοι που μπορούν να μυήσουν κάποιον στο σκι, αλλά και το snowboard. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, εάν δεν έχεις τον δικό σου ή δεν τον πάρεις μαζί σου, μπορείς εύκολα να προμηθευτείς σε καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού με όχι μεγάλο κόστος. Το όρος Πίριν είναι γνωστό στη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και στους λάτρεις του σκι, με υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού τα 2.560 μέτρα. Λόγω του τεχνητού χιονιού, η σεζόν ξεκινάει εγγυημένα από τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάιο. Εκείνη την περίοδο, η περιοχή σφύζει από ζωή. Ωραία εμπειρία είναι άλλωστε το τελεφερίκ που σε μεταφέρει στο χιονοδρομικό κέντρο, μέσα στο οποίο διανύεις μία απόσταση πάνω από το δάσος και έχεις την ευκαιρία να δεις όμορφα, κατάφυτα μέρη από ψηλά. Ακόμη κι αν δεν είσαι fan των χειμερινών αυτών σπορ, μη χάσεις την ευκαιρία να ανέβεις στο χιονοδρομικό και να απολαύσεις ζεστή σοκολάτα στο σαλέ του, αλλά και να κάνεις βόλτα στο χιονισμένο τοπίο και να βγάλεις όμορφες κατάλευκες φωτογραφίες.

Η διαμονή που θα επιλέξεις, μπορεί να είναι πολύ οικονομική, φυσικά, με προσοχή στις αποστάσεις των ξενοδοχείων. Γενικά, το Μπάνσκο είναι εύκολο να το περπατήσει κανείς, όμως τους χειμερινούς μήνες και λόγω της τοποθεσίας και του υψομέτρου στο οποίο βρίσκεται είναι πολύ συχνό να χιονίσει και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να έχεις να αντιμετωπίσεις και την απόσταση, αλλά και το συχνό υπό του μηδενός κρύο. Όμως, μην παραλείψεις να επιλέξεις ξενοδοχείο με παροχή σπα, σάουνας, χαμάμ και μασάζ, είναι πολύ χαλαρωτικό και ελκυστικό μετά από μία μέρα στο χιονοδρομικό ή ακόμη και μία βόλτα στο κρύο Μπάνσκο.

Η πόλη προσφέρει όμορφα μέρη, καφέ, εστιατόρια και μαγαζιά για να επισκεφθείς και αξίζει να περπατήσεις στους κεντρικούς της δρόμους, οι οποίοι δεν είναι περισσότεροι από δύο και κυρίως στον “Pirin Street” που έχει θέα το βουνό Πίριν και κατά μήκος του μπορείς να βρεις μαγαζιά με ρούχα, εξοπλισμό σκι και snowboard, αναμνηστικά, αλλά και fast food σε περίπτωση που δεν θέλεις να καθίσεις σε κάποιο εστιατόριο. Ο δρόμος καταλήγει σε μία πλατεία η οποία φιλοξενεί ζεστές καφετέριες για να απολαύσεις τον καφέ σου.

Όσον αφορά το φαγητό, μπορείς να βρεις οτιδήποτε σου κάνει όρεξη, ακόμα και γύρο, αφού έχει μαγαζιά που πωλούν, λόγω της αδυναμίας, αλλά και της συχνής παρουσίας των Ελλήνων στον προορισμό. Επίσης, υπάρχουν εστιατόρια με ευρωπαϊκή κουζίνα, πιτσαρίες που μπορείς είτε να καθίσεις είτε να πάρεις στο χέρι ένα κομμάτι, κρεπερί που σου φτιάχνουν εκείνη την ώρα ζεστές γλυκιές κρέπες, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες. Επειδή όταν επισκεπτόμαστε έναν προορισμό για να γίνουμε «κομμάτι» του και να αντιληφθούμε περισσότερο την κουλτούρα και τον πολιτισμό του, οφείλουμε να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα του προτείνεται η επίσκεψη σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν βουλγάρικο φαγητό, είναι διακοσμημένες με συγκεκριμένο τρόπο που εύκολα θα αντιληφθείς, με κλασσικά πολύχρωμα τραπεζομάντηλα, ξύλινα τραπέζια και χρωματιστά χαλιά. Εκεί, σερβίρεται τοπικό κρασί, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ νόστιμα φαγητά. Οι ταβέρνες αυτές, είναι πολύ φθηνότερες από τα υπόλοιπα μέρη και εστιατόρια που μπορείς να βρεις. Θα τις καταλάβεις από την πινακίδα που γράφει «МЕXАНА» και προφέρεται «Μεχάνα» και έχουν συνήθως πετρόχτιστη κατασκευή και πιο «ζεστή» διακόσμηση.

Η νυχτερινή ζωή της περιοχής είναι έντονη, αν και δεν έχει πληθώρα από μαγαζιά. Έχει ένα-δύο από κάθε είδος μουσικής και μπορείς να διαλέξεις τι σου ταιριάζει περισσότερο. Υπάρχουν χαλαρά rock bars με live μουσική, υπάρχουν μπουζούκια που αρκετές φορές Έλληνες καλλιτέχνες επισκέπτονται για να τραγουδήσουν, υπάρχουν και clubs με ξένη μουσική.

Το Μπάνσκο είναι τόσο οικείο και υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, αφού πολλοί Έλληνες έχουν ανοίξει επιχειρήσεις εκεί, άλλοι πηγαίνουν να δουλέψουν σεζόν και πολλοί Βούλγαροι ξέρουν τα βασικά ελληνικά, για να συνεννοηθούν με τους επισκέπτες. Είναι ένας προορισμός για όλες τις ηλικίες, καθώς προσφέρει και την ηρεμία του βουνού, με όμορφες τοποθεσίες, αλλά και τη νυχτερινή ζωή που επιθυμούν οι νέοι. Είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα. Είναι ένα μέρος που φημίζεται κατεξοχήν για το σκι και το snowboard και το επισκέπτονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρει. Ακόμα και αν, όμως, δεν έχεις ιδέα από αυτά τα αθλήματα είναι ένα μέρος που έχει πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύψεις και κυρίως κάτι που λείπει από τις μεγάλες πόλεις: πολύ καθαρό οξυγόνο για να εισπνεύσεις! Είναι ένας προορισμός για όλες τις ηλικίες, για ζευγάρια και για παρέες που παρέχει πραγματικά ό,τι χρειαστείς και αναζητάς για ένα ολιγοήμερο ταξίδι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.