13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΟ Χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει στις οθόνες σας

Ο Χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει στις οθόνες σας


Της Κατερίνας Κάκου,

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους έχει ετοιμάσει, όπως εξάλλου κάθε χρόνο, το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για τα Χριστούγεννα. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού μας δίνει την ευκαιρία να εναρμονιστούμε με το πνεύμα των Χριστουγέννων, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού και έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά της διασποράς του ιού. O χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντάνεψε στις οθόνες μας με μια λαμπερή γιορτή που σηματοδότησε την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Την 1η Δεκεμβρίου τα χριστουγεννιάτικα φώτα του ΚΠΙΣΝ άναψαν στην πρώτη και επίσημη online εκδήλωση στην ειδικά σχεδιασμένη «Ταράτσα του Φοίβου», που όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους, οικοδεσπότης της οποίας ήταν ο μοναδικός Φοίβος Δεληβοριάς που μας κέρδισε για μια ακόμη φορά με την ερμηνεία αγαπημένων τραγουδιών, αλλά και άλλες προσωπικότητες όπως το κουαρτέτο του (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto), η τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη, οι κωμικοί Θανάσης Αλευράς και Βύρων Θεοδωρόπουλος και special guest o Vassilikos.

Και αυτά τα Χριστούγεννα, νέες φωτεινές εγκαταστάσεις από κορυφαίους δημιουργούς του είδους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μετατρέπουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Τα γιορτινά αυτά φώτα άναψαν και χάρισαν τη λάμψη τους στα στολισμένα πλατάνια που καθρεφτίζονται στο Κανάλι ενώ οι φωτεινές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν με φως το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, και τα θεόρατα έλατα που δεσπόζουν στην Αγορά. Το φως γίνεται οδηγός κάθε επισκέπτη μέσα από διαδραστικές διαδρομές, όπου τα συναισθήματα εκφράζονται μέσω χρωμάτων, ήχων, σκιών και αντιθέσεων. Το χειμερινό τοπίο του ΚΠΙΣΝ φωτίζεται και παίρνει ζωή μέσα από την κίνηση και την αλληλεπίδραση των επισκεπτών. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά και στην επίσημη ιστοσελίδα του Σταύρος Νιάρχος: «Ερχόμαστε κοντά ο ένας με τον άλλον τηρώντας τις αποστάσεις -αρκεί ένα νεύμα με το χέρι μας για να φωτιστεί ένας πύργος, η παρουσία μας για «σηκωθούν» κύματα φωτός, και η φαντασία μας για να δούμε τις σκιές να χορεύουν εκεί που η λάμψη παίζει με το σκοτάδι.».

Εξίσου ιδιαίτερα εντυπωσιακά φαίνονται τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι, μια νέα μοναδική υδάτινη εγκατάσταση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano Building Workshop, σε συνδυασμό με 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια, έχουν αναπτυχθεί στο Κανάλι κατά μήκος της Αγοράς, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι που έχει πλέον αναδείξει το ΚΠΙΣΝ σε έναν από τους πιο αγαπημένους χριστουγεννιάτικους προορισμούς. Μόνο που φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε, θα τον χαρούμε από την οθόνη του σπιτιού μας. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε κάλλιστα να επισκεφθείτε το ΚΠΙΣΝ στα πλαίσια που καθίσταται υγειονομικά επιτρεπτό. Ως προς το ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Δεκέμβριο είναι καθημερινά 06.00-21.00 ενώ σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi (SNFCC-FREE-WIFI). Οι μόνες εγκαταστάσεις που είναι νόμιμα προσβάσιμες είναι το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το Κανάλι, η Αγορά και ο Στίβος, ενώ οι Παιδικές Χαρές, ο Μουσικός Κήπος, ο Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών και τα Υπαίθρια Όργανα Γυμναστικής παραμένουν κλειστά. Προς μεγάλη απογοήτευση των ποδηλατόφιλων, η υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων του ΚΠΙΣΝ δεν λειτουργεί προσωρινά στο πλαίσιο των μέτρων για τη δημόσια υγεία αλλά δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να φέρει το δικό του ποδήλατο ώστε να μην στερηθεί τις βόλτες σε αυτό το φαντασμαγορικό τοπίο του ΚΠΙΣΝ.

Ως προς τις συναυλίες, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συναυλία με τις υπέροχες μουσικές της βιεννέζικης παράδοσης που θα μας εισάγει στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία αυτή θα είναι διαθέσιμη παράλληλα και σε Onlinestreaming από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Πέραν της συμφωνικής ορχήστρας, τρεις ημέρες πριν το τέλος του 2020, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει, στο πλαίσιο του εορταστικού του προγράμματος, τον Κωστή Μαραβέγια σε μια συναυλία με ισχυρό το αίσθημα της αισιοδοξίας. Ο δημοφιλής συνθέτης, τραγουδοποιός και πολυοργανίστας θα ανέβει στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος με μια μουσική παράσταση ευφορικών μουσικών του κόσμου, συναισθημάτων, θετικής ενέργειας και αγάπης. Τέλος όσον αφορά τους μικρούς μας φίλους το ΚΠΙΣΝ προνόησε ώστε στις 6/01 να γίνεται λόγος για το πρώτο ανοιχτό διαδικτυακό Athens Disco Kidz zoom party.

Ως προς τις παραστάσεις, θα συνεχίσουν κανονικά προγραμματισμένες σε live streaming μια εκ των οποίων χαίρει ιδιαίτερης σοβαρότητας είναι του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Τα βραβεία μου» στην οποία ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχώτης, Ήρωας των Επαναστάσεων), καταλήγει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του. Από την άλλη σε πιο χριστουγεννιάτικο κλίμα κατατάσσονται οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο με τίτλο «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων». Σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό -ταχυδακτυλουργικό σχεδόν- τους δρόμους, τις μυρωδιές και το ψιλόβροχο του γιορτινού Λονδίνου. Μεταμορφώνονται σε όλους τους αξιαγάπητους και αξιοπερίεργους χαρακτήρες που συναντάει ο Σέρλοκ και βάζουν τα παιδιά (αλλά και τους γονείς!) σ’ ένα παιχνίδι μυστηρίου όπου θα σκεφτούν πολύ και θα γελάσουν ακόμα περισσότερο. Τέλος εκτός από τις παραστάσεις λαμβάνει χώρα παράλληλα και ένα specialeventη λέσχη ανάγνωσης με θεματική αυτό τον μήνα το βιβλίο «Περηφάνεια και Προκατάληψη». Τον Δεκέμβριο η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, με συντονιστή τον συγγραφέα Πάνο Τσίρο, συνεχίζεται. Έπειτα, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, οι βιβλιόφιλοι ανανεώνουν το διαδικτυακό ραντεβού τους, από τις 18.30 ως τις 20.30, για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Εξ όσων αναφέρθηκαν είναι μια πολύ καλή και εποικοδομητική ιδέα να επισκεφθεί κανείς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά ιδιαίτερα σε μια τόσο όμορφη εποχή του χρόνου όπως αυτή των Χριστουγέννων, προλαβαίνοντας μια μικρή απόδραση, πριν γυρίσει η τελευταία σελίδα του 2020 και ανοίξει η πρώτη του 2021.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Κάκου
Κατερίνα Κάκου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Πορτογαλικά, ενώ έχει εντρυφήσει στον μουσικό χώρο καθώς είναι αρπίστρια. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τις πολεμικές τέχνες. Δύο πράγματα που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ζωή της είναι η λογοτεχνία και η ποίηση.