18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕβδομάδα εναλλαγών με το βλέμμα στη νέα χρονιά

Εβδομάδα εναλλαγών με το βλέμμα στη νέα χρονιά


Του Βασίλη Λιόση,

Η συνέχεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρέμεινε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας σε θετικά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη, βασιζόμενο στην αρωγή πολλών τίτλων που στήριξαν σημαντικά και με αποτέλεσμα τον δείκτη. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η νευρικότητα, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η αγορά για την κάλυψη των ζημιών της προηγούμενης περιόδου. Έτσι, λοιπόν, γίνεται σαφές πως θα πρέπει το ΧΑ να διαχειριστεί ορθά τα προβλήματα που γέννησε η πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, στη σημερινή συνεδρίαση δοκιμάστηκε για ακόμα μία φορά από τον Γενικό Δείκτη να φτάσει στο επίπεδο των 800 μονάδων, η οποία και απέτυχε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 788,02 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 783,77 (+0,61%) και 802,27 μονάδων (+2,98%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €117,8 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 2,09% στις 503,60 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +7,77%, με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν με +4,30% και +4,03% αντίστοιχα. Η Alpha Bank περιόρισε στο τέλος στο +3,51%, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,11%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Λάμδα και Coca Cola. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Φουρλής. Αντίθετα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, με τη Βιοχάλκο και τη Eurobank να κλείνουν στο -1,08% και -1,10% αντίστοιχα. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με απώλειες 3,75%.

Η συνεδρίαση της Τρίτης συνοδεύτηκε με διορθώσεις στον Γενικό Δείκτη. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο την Τρίτη σημείωσε ήπια πτώση, απόρροια των διορθώσεων, οι οποίες όμως περιορίστηκαν σημαντικά με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, του Ελλάκτωρ και της Aegean, αφού στήριξαν τον Γενικό Δείκτη με την πορεία τους. Πάντως, είναι εμφανές πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατάει δυνάμεις προκειμένου να επιστρέψει σε πορεία ανόδου και να σπάσει το φράγμα των 800 μονάδων που έχει θέσει ως στόχο.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 787,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 781,41 (-0,84%) και 791,84 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος, ακόμα, ανήλθε στα €66 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 509,95 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Τέρνα Ενεργειακή με το -3,27% επηρέασε το τελικό πρόσημο της αγοράς, όπως και η ΕΧΑΕ με το -2,13% που σημείωσε. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, Σαράντη, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Titan και ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, το άλμα του +6,19% του Ελλάκτωρ και του 4,15% της Aegean προσέφεραν στηρίξεις στην αγορά, με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί με +2,14%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή η Jumbo.

Την Τετάρτη σημειώθηκε η τρίτη ανεπιτυχής προσπάθεια του Χρηματιστηρίου να διασπάσει το φράγμα των 800 μονάδων, παρότι έφτασε κοντά στο να το επιτύχει. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κυρίως εντόνως ανοδικά, με το κλείσιμο να είναι κοντά στα χαμηλά της ημέρας γύρω από τις 790 μονάδες. Είναι αλήθεια πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης στερήθηκε τα στηρίγματα των προηγούμενων ημερών προκείμενου να διαπεράσει τις 800 μονάδες. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρήθηκε μια τάση αποφυγής ανάληψης ρίσκου, η οποία πιθανώς να οφείλεται στις εκτιμήσεις ανόδου που συνήθως λειτουργούν ανασταλτικά για τους επενδυτές ακόμα και σε εποχές που αποδεικνύονται δύσκολες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 792,31 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 790,66 (+0,42%) και 802,70 μονάδων (+1,95%), με τον τζίρο να φτάνει στα €131,1 εκατ. ευρώ και με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,43% στις 517,23 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο Ελλάκτωρ με το +4,99% ξεχώρισε σήμερα, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank να τον «πλαισιώνουν» με +3,54% και +3,24% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Eurobank και Σαράντη και άνω του 1% σε Φουρλή, Jumbo και Titan. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Εθνική, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στην αντίπερα όχθη, μικρές απώλειες για τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil, ενώ η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%. Η Πειραιώς έκλεισε με βουτιά 5,08%.

Η Πέμπτη ήταν ημέρα πτώσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις σε πολλούς τίτλους και κλάδους, όπως στον τραπεζικό, αλλά το ΧΑ κατάφερε να ανταποκριθεί και να υψώσει τοίχος άμυνας. Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής ήταν η διατήρηση του επιπέδου στις 790 μονάδες παρά την πτώση. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως η πίεση αυτή ήταν φυσική και αναμενόμενη συνέχεια έπειτα από το τρομερό ράλι ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων. Παράλληλα, στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης σημειώνονται η νευρικότητα, η μεταβλητότητα αλλά και ο χαμηλός τζίρος που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 790,77 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 786,96 (-0,77%) και 798,39 μονάδων (+0,77%). Ακόμα, ο τζίρος ανήλθε στα €68,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 512,41 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, το -3,25% της Πειραιώς, αλλά και το -2,96% της Βιοχάλκο επηρέασαν περισσότερο τον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Jumbo και Titan. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Μυτιληναίος και Aegean. Αντιθέτως, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ και Coca Cola «έβαλαν πλάτη» με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Φουρλής, Motor Oil και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Παρά την ακόμα μία ανεπιτυχή προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ανέβει πάνω από τις 800 μονάδες, η συνεδρίαση έκλεισε θετικά, αφού σημείωσε κέρδη. Στα βασικά χαρακτηριστικά της Παρασκευής ήταν η μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε θετικά εδάφη. Ταυτόχρονα, ο τζίρος, αν και ξεκίνησε μουδιασμένα, κατάφερε να βρει ρυθμό και να φτάσει στον μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος. Πλέον, όμως, η αγορά στρέφει το βλέμμα της στη νέα χρονιά και στα σχέδια που ετοιμάζει για αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 800,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 790,11 (-0,08%) και 801,13 μονάδων (+1,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα €112,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 513,11 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 4,39%, με τις Jumbo, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3% και τις Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank, Titan, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, με τις Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Αντιθέτως, μικρές απώλειες για Εθνική και ΟΛΠ, η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 1,39%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Φουρλής και Σαράντης. Στο -4,17% έκλεισε η Aegean.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,69%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,72%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη 4,01%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.