18.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα μιούζικαλ όλων των εποχών

Τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα μιούζικαλ όλων των εποχών


Της Μαρίας Κελεπούρη,

Τη φετινή χρονιά θα περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων υπό διαφορετικές συνθήκες, σε σχέση με αυτές που είχαμε συνηθίσει. Οι επιλογές για ψυχαγωγία θα είναι περιορισμένες. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως μπορούμε να ευχαριστηθούμε την ωραιότερη εποχή του χρόνου εξίσου καλά, πιο οικογενειακά και απολαμβάνοντας την άνεση του σπιτιού μας. Ένας από τους τρόπους για να μπούμε στο κλίμα των γιορτών είναι τα τραγούδια αλλά και τα χριστουγεννιάτικα θεάματα, που πάντα μας φτιάχνουν τη διάθεση. Τα μιούζικαλ αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ σε όλο τον κόσμο που, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά είναι διαθέσιμα και σε μορφή ταινίας, καθίστανται προσιτά στις οθόνες του σπιτιού μας.

Η “Annie” αποτελεί μία από τις γνωστότερες παραστάσεις, καθώς αγγίζει συναισθήματα, που ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων γίνονται πιο ευάλωτα. Ένα κορίτσι, έγκλειστο σε ένα ορφανοτροφείο της Νέας Υόρκης, που παγιδεύει τα όνειρά του, μπλέκεται στην περιπέτεια υιοθέτησής της, όπου η αγάπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη δολιότητα. Μία συγκινητική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα παιδί, που τελικά πραγματοποιεί το όνειρό του, στην εποχή που εκπληρώνει όλες τις ευχές.

Οι αμφιβολίες για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη γίνονται η αφορμή για να ταξιδέψουμε με «Το Πολικό Εξπρές». Μία ονειρική και συνάμα μουσική διαδρομή, γεμάτη απρόσμενα περιστατικά, με τελικό προορισμό τον Βόρειο Πόλο, δηλαδή το σπίτι του αγαπημένου άγιου όλων των παιδιών. Μία ταινία που με τις μελωδίες της αποτυπώνει την περιέργεια όλων των παιδιών για το σύμβολο των Χριστουγέννων.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το κλασικότερο όλων, η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς. Ο γνωστός σε όλους χαρακτήρας του Σκρουτζ, ως γκρινιάρη και τσιγκούνη ανθρώπου, μεταλλάσσεται ολοκληρωτικά, όταν δέχεται την επίσκεψη κάποιων φαντασμάτων και συνειδητοποιεί τη μοναξιά, αποδεικνύοντας τη ζεστασιά που κρύβει η ψυχή. Αυτή η συναισθηματική μεταστροφή μέσα στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων έρχεται να μας υπενθυμίσει τη δύναμη του πνεύματος που αγγίζει και γλυκαίνει κάθε καρδιά.

Ένα μαγικό παραμύθι ξεκινά, όταν όλα τα φώτα κλείνουν και η Κλάρα αποκοιμάται. Τότε ο «Καρυοθραύστης», το δώρο του μικρού κοριτσιού για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και όλα τα στολίδια παίρνουν ζωή. Αμέσως αρχίζει μία μάχη με τα ποντίκια, στην οποία ο καρυοθραύστης παλεύει να σωθεί. Όταν το επιτυγχάνει, έχει πια ανταμειφθεί με τη μορφή ενός πρίγκιπα. Από εκεί κι έπειτα συνοδεύει την Κλάρα σε ένα ονειρεμένο ταξίδι, μέχρι το κορίτσι να ανοίξει τα μάτια του και να συνειδητοποιήσει πως δεν κρατούσε τίποτα άλλο στα χέρια της, παρά μονάχα μία κούκλα. Η διασκευή αυτή, που προέρχεται από τον Χόφμαν, στηρίχτηκε στο παραμύθι του Αλέξανδρου Δουμά.

Συνεχίζοντας με κλασικές επιλογές, στο “Meet me in St. Louis”, μπορεί η ιστορία της οικογένειας Smith να ξεδιπλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως η κορύφωση της πλοκής διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μεταξύ των ρομαντικών σκηνών και των παρεξηγήσεων, η ταινία προσφέρει μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, το “Have yourself a Merry Little Christmas”.

Και επειδή τα Χριστούγεννα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, σε μια πιο σκοτεινή εκδοχή τους, ο Tim Burton υπογράφει το “The nightmare before Christmas”. Ο βασιλιάς της πόλης του Halloween αναλαμβάνει την εποπτεία για την προετοιμασία των Χριστουγέννων, όμως τα παράξενα πλάνα του δεν είναι τελείως αποδεκτά. Όταν οι ανατριχιαστικές φιγούρες του Halloween ενώνονται με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τότε η σύνθεση είναι ένα κράμα τρόμου και χαράς που υποκινείται από τη σκοτεινή φαντασία, καθώς η μουσική εντείνει το συναίσθημα.

Ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές επιλογές, που δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μοναδικές, καθώς το κλίμα των Χριστουγέννων προσφέρει πλούσια παραγωγή, μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει τις προτιμήσεις του και να διασκεδάσει. Από τα μέλη μιας οικογένειας μέχρι μια παρέα φίλων, ένα τέτοιου είδους θέαμα είναι μια καλή λύση για να περάσετε απλά αλλά όμορφα αυτές τις γιορτές!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.