15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτη φτωχογειτονιά του Σουνίου

Στη φτωχογειτονιά του Σουνίου


Της Ιωάννας Γιαβρούτα, 

Το αφήγημα της Αριστεράς περί λαϊκής κυριαρχίας και υπεράσπισης του λαϊκού δικαίου, διαφάνειας προς τον ελληνικό λαό, καταρρίπτεται και πάλι, από τον ίδιο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος απ’ ότι φαίνεται, προσπαθεί να πείσει με έωλα επιχειρήματα και εμμένει στις αρχικές του δηλώσεις, σχετικά με την περιβόητη «βίλα των 500 ευρώ».

Προ ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το μισθωτήριο από τη βίλα που νοικιάζει, στο Σούνιο, αναφέροντας ότι η ανακαίνιση έγινε από τον ιδιοκτήτη και στη συνέχεια το νοίκιασε σε εκείνον, για το διάστημα των 3+1 χρόνων. Για τα τρία πρώτα χρόνια το ποσό ενοικίασης ορίζεται στα 500€, μηνιαίως, ενώ για τον τέταρτο χρόνο στα 900€ μηνιαίως. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. 

Ένα δημοσίευμα που πυροδότησε αντιδράσεις και κλόνισε το αφήγημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δημοσίευση της τιμής που ενοικιάζεται η βίλα, όπου σύμφωνα με τη γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων AIRBNB, η… κανονική τιμή ανέρχεται στο ποσό των 100 ημερησίως (!). Αξίζει να σημειωθεί δε, πως το ποσό αυτό αφορά τη μισή βίλα, προ ανακαίνισης. Δεδομένων των συνθηκών με την άνοδο των τιμών των ενοικίων, αλλά και των τιμών των ακινήτων που προορίζονται για πώληση, προκαλεί εντύπωση πως το γεγονός ότι κατέστη εφικτή η ενοικίαση μιας βίλας, στην περιοχή του Σουνίου, σε αυτή την τιμή. Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες του Real Estate, το εν λόγω ακίνητο πρόκειται για «φιλέτο», με τιμή ανά τ.μ. 8.571€, ήτοι 1.200.000, αφού βρίσκεται σε μια τοποθεσία που θεωρείται μία από τις καλύτερες περιοχές της Ελλάδας. Τα άνωθεν στοιχεία διαψεύδουν κατηγορηματικά και τα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, σχετικά με τη χρήση της βίλας, η οποία, όπως υποστηρίζει, ήταν ξενοίκιαστη την τελευταία δεκαετία. 

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Ποια είναι λοιπόν, η γνησιότητα και η τιμιότητα ενός λαϊκού παιδιού που προσπαθεί επίμονα να ενσαρκώσει ο κ. Τσίπρας, όταν αποκρύπτει εντέχνως την τιμή που νοικιάζει ένα εξοχικό σπίτι; Ο κ. Τσίπρας έχει στηρίξει όλη του την πολιτική σταδιοδρομία στη δήθεν υπεράσπιση των φτωχών και των αδύναμων, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετεί το «φαίνεσθαι» και όχι το «είναι» (από την πολιτική του ρητορική-φρασεολογία μέχρι το χαλαρό dress code). Όταν το αφήγημά του απογυμνώνεται, επιδίδεται στην κλασική τακτική, που θέλει υπαίτιους για όλα «τα συστημικά ΜΜΕ» και η «δημοσιογραφική λάσπη». Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Δεν είναι κακό ένας πρώην πρωθυπουργός να νοικιάζει ένα εξοχικό σπίτι. Το κακό είναι η προσπάθεια παραπλάνησης για ένα ζήτημα που ο απλός πολίτης αντιμετωπίζει ως πρόβλημα ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητά του. Είναι σαν να τραβά μόνος του το χαλί κάτω από τα πόδια του και να απομυθοποιείται. 

Ίσως είναι καιρός για ώριμη πολιτική σκέψη και υιοθέτηση μιας ειλικρινούς στάσης προς τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν δυσβάσταχτα ποσά για την ενοικίαση της στέγης τους και όχι σε περιοχές, όπως το Σούνιο. Ως πολιτικός, αρχηγός κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είναι εκ των πραγμάτων κομμάτι του συστήματος και μάλιστα εν δράσει. Όπως λέει και ο λαός, δεν μπορείς να δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει. Δεν μπορείς, δηλαδή, να απεκδύεσαι των ρόλων που έχεις κληθεί να διεκπεραιώσεις. 

Ο κ. Τσίπρας, απ’ ότι φαίνεται, δυσκολεύεται να αποχωριστεί τον μανδύα του λαϊκού παιδιού, του «Τσε Γκεβάρα» της Ελλάδας, που παλεύει για την φτωχολογιά απέναντι στα «τζάκια». Είναι καιρός, έστω ύστερα και από μια θητεία ως πρωθυπουργός, να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το παιδί των καταλήψεων και πως έχει περάσει στην αντίπερα όχθη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, επιτέλους, ότι το να δηλώνεις αριστερός δεν συνεπάγεται ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι αποκλειστικά προνόμιο των οικονομικά ασθενέστερων. Το ήθος, η ευαισθησία, η συμπόνια πηγάζουν εκ των έσω και αποτελούν στοιχεία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Δεν καθορίζονται από το οικονομικό και κοινωνικό status του. Ας απεγκλωβιστεί από τα στερεότυπα και ας εισέλθει στην ουσία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Γιαβρούτα
Ιωάννα Γιαβρούτα
Γεννήθηκε το 1996 στην Πάτρα, κατάγεται από την Ναύπακτο, Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπά την ιστορία, με την οποία στοχεύει να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι, επίσης, ερευνήτρια στο ΚΕΔΙΣ. Έχει λάβει βραβείο λογοτεχνίας. Λατρεύει τα ταξίδια, την μουσική και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.